Foto: alexola
Dolky sú vo vnútri vďaka orechom chrumkavé, nie sú presladené a spolu s domácim šípkovým džemom, našou prvou zaváraninou roku 2012, sú vynikajúce. Použite Zobraziť celý popisDolky sú vo vnútri vďaka orechom chrumkavé, nie sú presladené a spolu s domácim šípkovým džemom, našou prvou zaváraninou roku 2012, sú vynikajúce. Použite džem podľa svojej chuti a možností, toto je len ďalší zo série receptov slúžiacich na inšpiráciu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g |
|
160 g |
|
40 g |
|
1/2 kocky |
|
500 ml |
|
1 ks |
|
1 PL (tuk) |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
|
|
na posypanie |
|
1 PL na vymastenie |
|
Postup
-
1
Založíme si kvások z polovice kocky droždia a lyžice cukru, orechy pomelieme a zmiešame s múkami, bielok vyšľaháme na sneh....
-
2
Múčno-orechovú sypkú zmes zmiešame s kváskom, mliekom, tukom, žĺtkom, soľou a nakoniec primiešame sneh z bielka...
-
3
Cesto prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť na dvojnásobok svojho objemu, cca 45 minút, premiešame a na rozpálenej, olejom pretretej panvici alebo dolkovači oprážame kúsky cesta.
-
4
Hotové dolky plníme džemom podľa chuti, ja som použila domáci šípkový a tiež peľ, ktorým som dolky spolu s práškovým cukrom posypala.
-
5
K dolkám si kľudne dajte aj ďalšie ovocie v akejkoľvek podobe (okrem tekutého:), na fotke sú kandizované višne podľa receptu z varecha.sk
-
6
Dobrú chuť (aj oči jedia!:)
@evusik dokonalé snáď nie, to by nebolo čo vylepšovať, to by ma nebavilo :)
-k dolkám- orechové som nenašla ani v starej kuchárke, kde je ozaj takmer všetko, ani na varecha.sk, preto sem práve tieto odo mňa pribudli,
-k džemu pre @afataga- džem sme ani neplánovali robiť, len počas prechádzky 1.1.2012 sme objavili kríčky obsypané veľkými mäkkými šípkami, obrali sme cca 1,5kg, doma očistili, prepasírovali a chvíľku povarili so 4 postrúhanými jabĺčkami a 150g cukru, nič viac. Vyšli štyri poháriky plus jeden ten malý, ktorý je na poslednej fotke. Nie je to zložité, všetko podľa chuti, množstvo cukru treba prispôsobiť zvyklostiam v rodine :)