Orechové dolky so šípkovým džemom (fotorecept)
Autor receptu: alexola
Dolky sú vo vnútri vďaka orechom chrumkavé, nie sú presladené a spolu s domácim šípkovým džemom, našou prvou zaváraninou roku 2012, sú vynikajúce. Použite džem podľa svojej chuti a možností, toto je len ďalší zo série receptov slúžiacich na inšpiráciu.
3-4 porcie |
45 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Založíme si kvások z polovice kocky droždia a lyžice cukru, orechy pomelieme a zmiešame s múkami, bielok vyšľaháme na sneh....
- Múčno-orechovú sypkú zmes zmiešame s kváskom, mliekom, tukom, žĺtkom, soľou a nakoniec primiešame sneh z bielka...
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť na dvojnásobok svojho objemu, cca 45 minút, premiešame a na rozpálenej, olejom pretretej panvici alebo dolkovači oprážame kúsky cesta.
- Hotové dolky plníme džemom podľa chuti, ja som použila domáci šípkový a tiež peľ, ktorým som dolky spolu s práškovým cukrom posypala.
- K dolkám si kľudne dajte aj ďalšie ovocie v akejkoľvek podobe (okrem tekutého:), na fotke sú kandizované višne podľa receptu z varecha.sk
- Dobrú chuť (aj oči jedia!:)