Orechové dolky so šípkovým džemom (fotorecept)

Autor receptu: alexola

Dolky sú vo vnútri vďaka orechom chrumkavé, nie sú presladené a spolu s domácim šípkovým džemom, našou prvou zaváraninou roku 2012, sú vynikajúce. Použite džem podľa svojej chuti a možností, toto je len ďalší zo série receptov slúžiacich na inšpiráciu.

3-4
porcie
45 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Založíme si kvások z polovice kocky droždia a lyžice cukru, orechy pomelieme a zmiešame s múkami, bielok vyšľaháme na sneh....
  2. Múčno-orechovú sypkú zmes zmiešame s kváskom, mliekom, tukom, žĺtkom, soľou a nakoniec primiešame sneh z bielka...
  3. Cesto prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť na dvojnásobok svojho objemu, cca 45 minút, premiešame a na rozpálenej, olejom pretretej panvici alebo dolkovači oprážame kúsky cesta.
  4. Hotové dolky plníme džemom podľa chuti, ja som použila domáci šípkový a tiež peľ, ktorým som dolky spolu s práškovým cukrom posypala.
  5. K dolkám si kľudne dajte aj ďalšie ovocie v akejkoľvek podobe (okrem tekutého:), na fotke sú kandizované višne podľa receptu z varecha.sk
  6. Dobrú chuť (aj oči jedia!:)