Hruškový koláč
Hruškový koláč

Orechová crostata s hruškami a chrumkavou mriežkou

Norbert Zsákovics a Miroslav Kruft
z hotela Color*** v Bratislave, 17. novembra 2020
Orechová crostata s hruškami a chrumkavou mriežkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Crostata je druh ovocného, v našom prípade ovocno–orechového koláča, ktorý má pôvod v Taliansku. Ide o stáročnú pochúťku, prvé písomné recepty na crostatu pochádzajú z 15. storočia.

30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
30 g (jemne mleté mandle)
160 g
70 ml
1 ks
štipka
2 PL
Plnka:
550 g
150 g
60 g
25 g
z 1/2 citróna
1 ČL
4 PL
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Múku zmiešame s cukrom, so štipkou soli a mandľovou múkou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukami hnetieme, až kým nemá cesto konzistenciu mrveničky. Potom pridáme žĺtok, mlieko a spracujeme hladké cesto. Sploštíme ho a zabalíme do fólie, prípadne do uzatvárateľnej plastovej nádoby. Necháme minimálne pol hodiny odpočívať v chladničke.

  2. 2

    Hrušky umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky alebo kúsky. V miske ich pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor a škrob. Premiešame a necháme chvíľu postáť. Pridáme 100 g nasekaných orechov.

  3. 3

    Rúru nastavíme na 200 °C. Okrúhlu formu (priemer 28 cm), najlepšie s odnímateľným krajom, vymažeme jemne maslom. Džem zohrejeme pár sekúnd v mikrovlnke, len nech sa trochu roztopí. Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 3–5 mm placku. Tú opatrne prenesieme do formy a prstami dobre utlačíme, aby sme cestom pokryli celú plochu formy. Prebytočné cesto odrežeme a nakrájame z neho radielkom tenké prúžky.

  4. 4

    Cesto vo forme popicháme vidličkou a potrieme džemom. Posypeme mandľovou múkou a rovnomerne rozložíme hrušky aj so šťavou, ktorú pustili. Zakryjeme mriežkou zo zvyšného cesta a okraje popritláčame. Pečieme približne 30 minút dozlata. 10 minút pred koncom posypeme zvyšnými nasekanými orechmi. Upečený koláč necháme vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.

Diskusia k receptu


Zatiaľ 0 komentáre