Orechová crostata s hruškami a chrumkavou mriežkou
z hotela Color*** v Bratislave, 17. novembra 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Crostata je druh ovocného, v našom prípade ovocno–orechového koláča, ktorý má pôvod v Taliansku. Ide o stáročnú pochúťku, prvé písomné recepty na crostatu pochádzajú z 15. storočia.
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
30 g (jemne mleté mandle) |
|
160 g |
|
70 ml |
|
1 ks |
|
štipka |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
550 g |
|
150 g |
|
60 g |
|
25 g |
|
z 1/2 citróna |
|
1 ČL |
|
4 PL |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku zmiešame s cukrom, so štipkou soli a mandľovou múkou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukami hnetieme, až kým nemá cesto konzistenciu mrveničky. Potom pridáme žĺtok, mlieko a spracujeme hladké cesto. Sploštíme ho a zabalíme do fólie, prípadne do uzatvárateľnej plastovej nádoby. Necháme minimálne pol hodiny odpočívať v chladničke.
- 2
Hrušky umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky alebo kúsky. V miske ich pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor a škrob. Premiešame a necháme chvíľu postáť. Pridáme 100 g nasekaných orechov.
- 3
Rúru nastavíme na 200 °C. Okrúhlu formu (priemer 28 cm), najlepšie s odnímateľným krajom, vymažeme jemne maslom. Džem zohrejeme pár sekúnd v mikrovlnke, len nech sa trochu roztopí. Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 3–5 mm placku. Tú opatrne prenesieme do formy a prstami dobre utlačíme, aby sme cestom pokryli celú plochu formy. Prebytočné cesto odrežeme a nakrájame z neho radielkom tenké prúžky.
- 4
Cesto vo forme popicháme vidličkou a potrieme džemom. Posypeme mandľovou múkou a rovnomerne rozložíme hrušky aj so šťavou, ktorú pustili. Zakryjeme mriežkou zo zvyšného cesta a okraje popritláčame. Pečieme približne 30 minút dozlata. 10 minút pred koncom posypeme zvyšnými nasekanými orechmi. Upečený koláč necháme vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.
Tiež hruškový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu