Opitý koláčik s kráľovskou polevou

šéfkuchári Peter Kiss a Jozef Masarovič
reštaurácia UFO watch.taste.groove. v Bratislave, 17. júna 2015
Opitý koláčik s kráľovskou polevou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
8
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
0,5 kg
0,5 kg
8 ks
750 g
1 PL
40 ml
40 ml
20 ml
20 ml
0,5 l
Kráľovská poleva:
250 g
1 čl
z 1 limetky
1 ks
1/4 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv vymiešame maslo s cukrom, postupne pridáme vajcia a primiešame všetky suché suroviny. Na záver pridáme rum, koňak, mandľovú arómu a melasu a všetko spolu premiešame.

  2. 2

    Cesto nalejeme na plech a pečieme 30 minút pri 180 °C. Po upečení, ešte kým je koláč horúci, ho prelejeme vínom. Na pekáč natiahneme fóliu, aby sa koláč sparil, a necháme ho postáť 2 – 3 hodiny.

  3. 3

    Kráľovská poleva: Z bielkov vyšľaháme hustú penu, pridáme šťavu z jednej limetky a práškový cukor, šľaháme ďalej, až kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme mandľovú arómu a vodu z ružových lupienkov.

  4. 4

    Keď je koláč sparený, vykrojíme z neho krúžky a navrch dávame polevu. Okolo koláča nalejeme šľahačku, ktorú sme ručne vyšľahali – ale nie príliš dotuha. Môžeme ozdobiť sezónnym ovocím.

Diskusia k receptu


Jeden komentár
Zaujímvý korpus, poliaty vínom, môže byť dobrý, len celkovo sa mi zdá dosť alkohou a ešte k tomu miešaného - rum, koňak, víno......nebije sa to?