Opitý koláčik s kráľovskou polevou
reštaurácia UFO watch.taste.groove. v Bratislave, 17. júna 2015

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
0,5 kg |
|
0,5 kg |
|
8 ks |
|
750 g |
|
1 PL |
|
40 ml |
|
40 ml |
|
20 ml |
|
20 ml |
|
0,5 l |
|
Kráľovská poleva: | |
250 g |
|
1 čl |
|
z 1 limetky |
|
1 ks |
|
1/4 čl |
|
Postup
-
1
Najprv vymiešame maslo s cukrom, postupne pridáme vajcia a primiešame všetky suché suroviny. Na záver pridáme rum, koňak, mandľovú arómu a melasu a všetko spolu premiešame.
-
2
Cesto nalejeme na plech a pečieme 30 minút pri 180 °C. Po upečení, ešte kým je koláč horúci, ho prelejeme vínom. Na pekáč natiahneme fóliu, aby sa koláč sparil, a necháme ho postáť 2 – 3 hodiny.
-
3
Kráľovská poleva: Z bielkov vyšľaháme hustú penu, pridáme šťavu z jednej limetky a práškový cukor, šľaháme ďalej, až kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme mandľovú arómu a vodu z ružových lupienkov.
-
4
Keď je koláč sparený, vykrojíme z neho krúžky a navrch dávame polevu. Okolo koláča nalejeme šľahačku, ktorú sme ručne vyšľahali – ale nie príliš dotuha. Môžeme ozdobiť sezónnym ovocím.
Diskusia k receptu