Čokoládový zákusok
Čokoládový zákusok

Opité piškóty fotorecept

petullka - fotkapetullka, 9. januára 2021
Opité piškóty (fotorecept)
Foto: petullka

Koláč plný čokolády s bohatou vrstvou krému. Doma všetkým chutil, tak som sa chcela podeliť o recept, vyskladala som si ho sama zo Zobraziť celý popisKoláč plný čokolády s bohatou vrstvou krému. Doma všetkým chutil, tak som sa chcela podeliť o recept, vyskladala som si ho sama zo svojich obľúbených koláčov.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
150 g zmäknuté (alebo Hera)
150 g
100 g
20 g
10 g
100 g mleté
štipka
Krém:
500 Ml
2 bal. (80 g)
200 g
5 PL
200 g (alebo Hera)
48 ks
100 ml
 na potretie
150 g
20 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Na cesto si vymiešame maslo s cukrom do peny, za stáleho miešanie pridávame po jednom žĺtky, prisypeme múku s práškom do pečiva, kakaom a orechmi. Nakoniec primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov so šipkou soli, najprv poriadne (varechou!) premiešame husté cesto s troškou snehu, potom už len zľahka primiešame zvyšný sneh. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (môj mal 24x35 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry.

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na krém si z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme hustý puding. Odstavíme z ohňa a do ešte horúceho vmiešame na kocky nalámanú čokoládu. Za občasného miešania necháme vychladnúť a nakoniec zmiešame s maslom izbovej teploty.

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z upečeného cesta zrežeme vrch (aby sme mali rovný povrch a dobre vsiakol džem a krém sa z neho neskĺzol). Pokropíme rumom (nemusíme), potrieme džemom (ja som mala marhuľový) a natrieme krém.

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na krém poukladáme piškóty namočené v rume. Ja som každú piškótu máčala asi tak 3 sekundy ale keď to budem piecť nabudúce, určite ich budem máčať dlhšie. Neboli suché, ale mohli byť viac rumové.

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nad parou roztopíme čokoládu s Cerou a olejom a polejeme ňou koláč a dáme schladiť. Hotovo.

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč som krájala, tak ako zvyčajne, ostrým ohriatým nožom, ale nešlo to úhľadne nakrájať, keďže na piškótach je tenšia vrstva polevy.

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

k1979
2 postrehy:
Ak cesto otocis, tak nemusis nic zrezavat - na tej strane kde je papier na pecenie je cesto ako po zrezani
Vela masla hery cery cukru rumu cokolady - velmi tazky zakusok aj pre tych co im dobre travi
petullka
@haji (9.1.2021 21:51)
Ani nie, robila som ho v piatok večer a jedli sme v sobotu za obedom a ešte aj dnes a nie je to také to práve rumové, takže určite by som ich máčala dlhšie 🙂 a ďakujem za milý koment

haji
@petullka (10.1.2021 12:39)
Jasné. Když by šly piškoty pod krém, nasákly by víc, ale zase by nebyl "muldový" efekt shora. Máčení jde vychytat, to máš pravdu. Hezkou neděli!
petullka
@k1979 (10.1.2021 12:21)
Ďakujem za postrehy, prevrátiť koláč aj mne napadlo už neraz, ale aj tak to nie je také rovné, takže ja ostanem pri zrezávaní. A áno, koláč je “ťažký”, ale nám doma taký chutí, jeme ho už 2 dni a je nám výborne. A recept som dala pre tých, ktorým takéto koláče chutia 😉 je tu kopec receptov, ktoré sa mi nepáčia, ale nekritizujem, nehejtujem, 100 ľudí 100 chutí. A nemám problém s kritikou, ale nie od ľudí, ktorí nepridali ani jeden recept. Peknú “zdravú” nedeľu prajem 🙂

motyka
Aj ja ukladám do KK. Určite ho pri nejakej možnej "sešlosti" vyskúšam. Niečo urobím podľa seba, ale aj takto musí byť výborný.
sobon
prepac ale toto je stranka o dobrom jedle, nie o zdravej vyzive a kalorickych tabulkach, kusok vydatneho kolaca ta nezabije, skus tomozno nebudes mat lepsiu naladu😉@k1979 (10.1.2021 12:21)

sobon
oprava- budes mat naladu urcite lepsiu😊😊@sobon (11.1.2021 00:00)

zuzakac
Ja takto podobne tiež pečiem, ale namiesto piškót navrchu dávam marhule. Je to šťavnatejšie.
eeeee
Vyzerá fantasticky 👍. Všetky maškrty, ktoré sú hnedé, čokoládové, zbožňujem. Určite vyskúšam, ale miesto rumu použijem kávu, nemám rada chuť alkoholu. Recept uložený v KK 🙂
olinecka
@k1979 (10.1.2021 12:21)

Neverím Tvojej kritike.... Hádam presvedčí š Tvojim pečením.
olinecka
@petullka (10.1.2021 12:48)

Nevšímaj si to som spokojná s Tvojim pečením, čierna vrana..... Sa vždy nájde. Pozdravujem prajem krásny dník.
1x motyka
11mon11
Super je, aj ja som otočila a rovný je :) už ste skúšali odrezaný kúsok dať na 15-30 sekúnd do mikrovlnky, úžasné :)
haji
Je vidět, že recept zaujal. První místo nejvíce uložených receptů za 1/2021 mluví za vše. Blahopřeji!, milá @petulka !
babucka
Z hlupych komentárov si nerob ťažku hlavu,to vypisuju iba taký,ktorí su sami neschopní urobit nič svojimi rukami iba kritizovat inych.
babucka
@k1979 (10.1.2021 12:21)

Ta vrchna korka sa orezava, aby lepsie vsiakol dzem a nasklzol krem,nie kvoli nerovnosti.
1x haji
bubatelka
Piekla som ho na Veľkú noc. Bol vynikajúci. Akurát cesto som si urobila z jeden a pol dávky lebo som nemala taky malý plech a nabudúce musím plát niečím pokropit, lebo mi prišiel suchší a na vrch som dala. Ale inak fakt vynikajúci. Určite ho budem piecť častejšie. Všetkým moc chutil. Ďakujem za recept.