Opité piškóty fotorecept
Foto: petullka
Koláč plný čokolády s bohatou vrstvou krému. Doma všetkým chutil, tak som sa chcela podeliť o recept, vyskladala som si ho sama zo Zobraziť celý popisKoláč plný čokolády s bohatou vrstvou krému. Doma všetkým chutil, tak som sa chcela podeliť o recept, vyskladala som si ho sama zo svojich obľúbených koláčov.
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
150 g zmäknuté (alebo Hera) |
|
150 g |
|
100 g |
|
20 g |
|
10 g |
|
100 g mleté |
|
štipka |
|
Krém: | |
500 Ml |
|
2 bal. (80 g) |
|
200 g |
|
5 PL |
|
200 g (alebo Hera) |
|
48 ks |
|
100 ml |
|
na potretie |
|
150 g |
|
20 g |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Na cesto si vymiešame maslo s cukrom do peny, za stáleho miešanie pridávame po jednom žĺtky, prisypeme múku s práškom do pečiva, kakaom a orechmi. Nakoniec primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov so šipkou soli, najprv poriadne (varechou!) premiešame husté cesto s troškou snehu, potom už len zľahka primiešame zvyšný sneh. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (môj mal 24x35 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry.
-
2
Na krém si z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme hustý puding. Odstavíme z ohňa a do ešte horúceho vmiešame na kocky nalámanú čokoládu. Za občasného miešania necháme vychladnúť a nakoniec zmiešame s maslom izbovej teploty.
-
3
Z upečeného cesta zrežeme vrch (aby sme mali rovný povrch a dobre vsiakol džem a krém sa z neho neskĺzol). Pokropíme rumom (nemusíme), potrieme džemom (ja som mala marhuľový) a natrieme krém.
-
4
Na krém poukladáme piškóty namočené v rume. Ja som každú piškótu máčala asi tak 3 sekundy ale keď to budem piecť nabudúce, určite ich budem máčať dlhšie. Neboli suché, ale mohli byť viac rumové.
-
5
Nad parou roztopíme čokoládu s Cerou a olejom a polejeme ňou koláč a dáme schladiť. Hotovo.
-
6
Koláč som krájala, tak ako zvyčajne, ostrým ohriatým nožom, ale nešlo to úhľadne nakrájať, keďže na piškótach je tenšia vrstva polevy.
Ak cesto otocis, tak nemusis nic zrezavat - na tej strane kde je papier na pecenie je cesto ako po zrezani
Vela masla hery cery cukru rumu cokolady - velmi tazky zakusok aj pre tych co im dobre travi
Ani nie, robila som ho v piatok večer a jedli sme v sobotu za obedom a ešte aj dnes a nie je to také to práve rumové, takže určite by som ich máčala dlhšie 🙂 a ďakujem za milý koment
Jasné. Když by šly piškoty pod krém, nasákly by víc, ale zase by nebyl "muldový" efekt shora. Máčení jde vychytat, to máš pravdu. Hezkou neděli!
Ďakujem za postrehy, prevrátiť koláč aj mne napadlo už neraz, ale aj tak to nie je také rovné, takže ja ostanem pri zrezávaní. A áno, koláč je “ťažký”, ale nám doma taký chutí, jeme ho už 2 dni a je nám výborne. A recept som dala pre tých, ktorým takéto koláče chutia 😉 je tu kopec receptov, ktoré sa mi nepáčia, ale nekritizujem, nehejtujem, 100 ľudí 100 chutí. A nemám problém s kritikou, ale nie od ľudí, ktorí nepridali ani jeden recept. Peknú “zdravú” nedeľu prajem 🙂
Ďakujem pekne 🙂
Áno, ale nevadí, nabudúce už budem vedieť. Peknú nedeľu aj tebe milá haji 🙂
Niekedy sa k nemu vrátim a upečiem podľa Teba :-))
Neverím Tvojej kritike.... Hádam presvedčí š Tvojim pečením.
Nevšímaj si to som spokojná s Tvojim pečením, čierna vrana..... Sa vždy nájde. Pozdravujem prajem krásny dník.
Ta vrchna korka sa orezava, aby lepsie vsiakol dzem a nasklzol krem,nie kvoli nerovnosti.