Čokoládový zákusok
Čokoládový zákusok

Opité piškóty fotorecept

petullka - fotkapetullka, 9. januára 2021
Opité piškóty (fotorecept)
Foto: petullka

Koláč plný čokolády s bohatou vrstvou krému. Doma všetkým chutil, tak som sa chcela podeliť o recept, vyskladala som si ho sama zo svojich obľúbených koláčov 🙂

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
150 g zmäknuté (alebo Hera)
150 g
100 g
20 g
10 g
100 g mleté
štipka
Krém:
500 Ml
2 bal. (80 g)
200 g
5 PL
200 g (alebo Hera)
48 ks
100 ml
 na potretie
150 g
20 g
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na cesto si vymiešame maslo s cukrom do peny, za stáleho miešanie pridávame po jednom žĺtky, prisypeme múku s práškom do pečiva, kakaom a orechmi. Nakoniec primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov so šipkou soli, najprv poriadne (varechou!) premiešame husté cesto s troškou snehu, potom už len zľahka primiešame zvyšný sneh. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (môj mal 24x35 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry.

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na krém si z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme hustý puding. Odstavíme z ohňa a do ešte horúceho vmiešame na kocky nalámanú čokoládu. Za občasného miešania necháme vychladnúť a nakoniec zmiešame s maslom izbovej teploty.

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z upečeného cesta zrežeme vrch (aby sme mali rovný povrch a dobre vsiakol džem a krém sa z neho neskĺzol). Pokropíme rumom (nemusíme), potrieme džemom (ja som mala marhuľový) a natrieme krém.

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na krém poukladáme piškóty namočené v rume. Ja som každú piškótu máčala asi tak 3 sekundy ale keď to budem piecť nabudúce, určite ich budem máčať dlhšie. Neboli suché, ale mohli byť viac rumové.

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nad parou roztopíme čokoládu s Cerou a olejom a polejeme ňou koláč a dáme schladiť. Hotovo 🙂

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč som krájala, tak ako zvyčajne, ostrým ohriatým nožom, ale nešlo to úhľadne nakrájať, keďže na piškótach je tenšia vrstva polevy.

    Opité piškóty (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@k1979 (10.1.2021 12:21)
Ďakujem za postrehy, prevrátiť koláč aj mne napadlo už neraz, ale aj tak to nie je také rovné, takže ja ostanem pri zrezávaní. A áno, koláč je “ťažký”, ale nám doma taký chutí, jeme ho už 2 dni a je nám výborne. A recept som dala pre tých, ktorým takéto koláče chutia 😉 je tu kopec receptov, ktoré sa mi nepáčia, ale nekritizujem, nehejtujem, 100 ľudí 100 chutí. A nemám problém s kritikou, ale nie od ľudí, ktorí nepridali ani jeden recept. Peknú “zdravú” nedeľu prajem 🙂