Čokoládový zákusok

Opité piškóty (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Koláč plný čokolády s bohatou vrstvou krému.* Doma všetkým chutil, tak som sa chcela podeliť o recept, vyskladala som si ho sama zo svojich obľúbených koláčov.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto si vymiešame maslo s cukrom do peny, za stáleho miešanie pridávame po jednom žĺtky, prisypeme múku s práškom do pečiva, kakaom a orechmi. Nakoniec primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov so šipkou soli, najprv poriadne (varechou!) premiešame husté cesto s troškou snehu, potom už len zľahka primiešame zvyšný sneh. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (môj mal 24x35 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry.
  2. Na krém si z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme hustý puding. Odstavíme z ohňa a do ešte horúceho vmiešame na kocky nalámanú čokoládu. Za občasného miešania necháme vychladnúť a nakoniec zmiešame s maslom izbovej teploty.
  3. Z upečeného cesta zrežeme vrch (aby sme mali rovný povrch a dobre vsiakol džem a krém sa z neho neskĺzol). Pokropíme rumom (nemusíme), potrieme džemom (ja som mala marhuľový) a natrieme krém.
  4. Na krém poukladáme piškóty namočené v rume. Ja som každú piškótu máčala asi tak 3 sekundy ale keď to budem piecť nabudúce, určite ich budem máčať dlhšie. Neboli suché, ale mohli byť viac rumové.
  5. Nad parou roztopíme čokoládu s Cerou a olejom a polejeme ňou koláč a dáme schladiť. Hotovo.
  6. Koláč som krájala, tak ako zvyčajne, ostrým ohriatým nožom, ale nešlo to úhľadne nakrájať, keďže na piškótach je tenšia vrstva polevy.