Opekané vajcia na sladkokyslo

tiginko - fotkatiginko, 20. júna 2014
Opekané vajcia na sladkokyslo
Foto: tiginko

Tento nápad na zaujímavé predjedlo alebo ľahkú večeru bol objavený na internete a chuťovo doladený v mojej kuchyni

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

4 ks
2 ks
2 strúčiky väčšie
1 PL
1 PL
0,5 dl
2 PL




Postup

  1. 1

    Vajcia uvaríme natvrdo a olúpeme. Vo woku resp. inej vhodnej nádobe si zohrejeme viac oleja, ja som použila nevoňavý kokosový - má výhodu, že je stabilný a neprepaľuje sa. Vajcia v ňom opečieme do hneda zo všetkých strán. Získajú tým zaujímavú chuť.

    Opekané vajcia na sladkokyslo - obrázok 1
  2. 2

    Dáme ich na papierový obrúsok vychladnúť.

    Opekané vajcia na sladkokyslo - obrázok 2
  3. 3

    Cukor rozpustíme v teplej vode, pridáme ocot, ustricovú omáčku a soľ podľa chuti. Svetlé časti cibuliek a cesnak nasekáme nadrobno.

  4. 4

    Vo woku necháme asi 1PL oleja, (zvyšok odlejeme), opražíme na ňom cibuľku a s krátkym odstupom aj cesnak, stačí tak minútku-dve.

  5. 5

    Vyberieme a zmiešame so sladkokyslým nálevom. Pri servírovaní na tanier položíme šalátové listy, na ne rozštvrtené vajíčka, ktoré polejeme dresingom a posypeme čerstvo zomletým korením.

  6. 6

    Na záver ozdobíme posekanou zelenou časťou cibuľky. Ako príloha sa k tomu hodí čerstvý chlieb, poprípade paradajky. Nabudúce určite vyskúšam aj pálivejšiu verziu, napr. s cayenským korením.

Diskusia k receptu

mijaita
Smažená vejce jsou super, zakapavam cernym, ryzovym octem. Tech jidel je tolik, že pro nová zapomínáme na ta dávnější. Tak jsem ráda, žes mi vajíčka připomněla, mám od perliček, darovaná, tak si je udělám. Skvělý recept !
havino
že opekané vajcia? odpadávam tu už, mne je z vajec ťažko síce, ale takto na misu návšteve ako doplnok ponúknuť si viem predstatviť a môjmu na večeru ešte kúsok, dobrý kúsok šunčičky :-) k tomu, môže byť
jozka2
tie tvoje vajicka mozu byt celkom dobre,stoji to za vyskusanie,aby nebula vzdy,len klasika.
pusta
@2010 , tvoj perfektný recept som čítala veľmi pozorne, vynikajúci rp si pridal, je to úžasný recept, presne po mojej chuti. teraz mimo receptu - chudák zať, vajcia tvrdé, ešte aj v horúcom oleji vypražené :DDDD, no a s tou omáčkou - akurát na zjedenie :PPPPP
tiginko
ďakujem @mijaita , vedela som, že toto je niečo podľa tvojho gusta, a to som netušila, že ty niečo také poznáš. Vďaka @katka78 @daguska @julica - mimochodom, ty si bola v Suriname, alebo len poznáš ich kuchyňu? @havino Tánička ja mám vajcia veľmi rada v akejkoľvek podobe a chvalabohu sa môžem nimi ládovať bez následkov. Aj tieto som zjedla len tak so zeleninou, bez chleba :-) @jozka2 ďakujem aj tebe. Som rada @2010 , že si sem dotiahol ten svoj recept - ten môj vyzerá pri ňom ako vzdialený príbuzný. A že prečo zaťove? Nuž asi treba stále zaťovi pripomínať čo sa mu stane, keď sklame :-) @abdul , ako hovorí klasik :DDDDD
elixir
To si neviem predstaviť ako chutí, som zvedavá veľmi :) Ide do poradovníka.
tiginko
Som rada že sa páči @methi
@elixir s tým istým pocitom som do toho išla aj ja, hovorila som si, že veľa škody nenarobím, ani veľa práce s tým nie je
valeri
recept sa mi páči, idem si robiť obed, tak mám inšpiráciu, len nemám doma kokosový olej ani ustricovú omáčku, ale zaimprovizujem. o kokosovom oleji som čítala niekoľko článkov, nerátam reklamy predajcov, ale za všetky uvádzam tento jeden, lebo všetky boli podobné. Ale môj názor je, že všetkého s mierou :-))
 www.webnoviny.sk/zdravie/clanok/649571-pravda-o-kokosovo...
gabriele
dalsi zaujimavy vajickovy recept...urcite ho vyskusam...len tu ustricovu tam nedam... :)
afataga
no tak toto by ma v pate nenapadlo, nevyzera to veru zle, ba priam az dobre :-)
tatranka
Tvoj recept sa mi páči.Uložila som si ho a vo vhodnej chvílke ho veru vyskúšam.Tie opečené vajíčka ma veľmi oslovili.Budem nad tým rozmýšľať,čím by sa dali ešte obzvláštniť.Mám rada nové inšpirácie a výzvy vo varení.
mijaita
@gabriele objevila jsem ustricovou thajskou, vubec zadna ustrice ani rybina z ni neni citit, je pouze husta a sladka. Ryby nesnasim, tak mi muzes verit! Ja ji kupuju a pouzivam stale, v kombinaci se smetanou je vynikajici. Zkus.
evanaaa
@tiginko , vajcia mám ( slepačie :-) ), aj ustricovú omáčku a aj trošku kokosového oleja, ale som ho ešte neotvorila, je to len malý pohárik, a či je, ako píšeš - nevoňavý, tak to neviem, škoda, že nevidím ten tvoj, čo si použila, aké sú v nich rozdiely, takže by som mohla vyskúšať. Len ešte porozmýšľať do akej kolónky rcp ukožiť, aby som ho našla.
tiginko
@janger budem rada keď vyskúšaš :-)
@evanaaa podľa mňa bude klasický, voňavý, kedža je v malom poháriku. Tie na varenie sú zvyčajne vo väčších baleniach. Skúsim ti sem hodiť link na tie, ktoré si zvyknem kupovať ja. Tie voňavé sú dobré tak na sladké pečenie, lebo vo výsledku budeš mať kokosovú príchuť a nie každému taka exotika vyhovuje. Alebo je výborný ako prírodný kozmetický prostriedok na suchú pokožku. Kľudne môžeš na opečenie vajec použiť olej, alebo možno ešte lepšie dobrú domácu masť.
jerica
@tiginko , počula som , ale jedným uchom dnu a druhým von, našťastie, že teraz som to mohla aj vidieť, dokonca teraz si to vrátim v podobe uloženia:-) Vajíčka môžem každý deň, len čo na to potom cholesterol :-(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia