Omáčka z cukyne

hanina - bez fotkyhanina, 11. júla 2012

Chutí nám viacej ako kupovaná tatárska omáčka. A používame ju tam, kde tatársku. . Mám ju už dlhé roky a robím ju každý rok. Zobraziť celý popisChutí nám viacej ako kupovaná tatárska omáčka. A používame ju tam, kde tatársku. . Mám ju už dlhé roky a robím ju každý rok. V názve je cukyňa preto, lebo táto omáčka je z obdobia, keď sa na Slovensku začínala používať cuketa a vtedy / pred desaťročiami/ sme si semiačka vymieňali a volali sme to podľa Talianov - cukyňa.

Suroviny

2  kg
2  ks
1  hlávka
3  ks
2  dcl
1  ks malá
1  dcl
13  dkg
4  kl




Postup

  1. 1

    Očistenú cukyňu / cuketu/, papriku, cibuľu, cesnak nakrájať a uvariť domäkka. Potom pridať olej, horčicu, ocot, cukor, soľ, mleté čierne korenie a najemno nastrúhaný chren podľa chuti.

  2. 2

    Všetko spolu rozmixovať, dať do pohárov, zaviečkovať a 10 minút sterilizovať.

  3. 3

    Podávame k mäsu, vyprážanému syru, karfiolu...

Diskusia k receptu

myalab
recet ma zujal, len neviem kolko g je mala horcica.
hanina
@daniela142 Najmenej do Vianoc, ale už som to mala aj takmer do novej úrody a omáčka bola v porieňadku. Len čím je staršia, tak mám ja pocit, že tam viacej cítiť tú horčicu.
irenaw
poznám to ako tekvicovú horčicu, ale tuším to známi robia z tej veľkej svetlej tekvice, nie z cukety.
tiziana
nepoznám, ak bude dostatok cukiet, vyskúšam, ukladám do KK
adustek
dnes som to vyskúšala..a musím povedať že mi to veľmi chutí :) vďaka za recept
babinka
Uvarene. Robila som vsetko od oka, nedala som papriku ani ocot, trochu sa mi smykla ruka pri ciernom koreni. Horcice som len dala asi tri polievkove lyzice a stacilo, bolo to uz dost pikantne, takze ani chren som nepouzila. A co dalej? Kedze sa to na tatarsku nepodoba, je z toho vynikajuca omacka na maso, vyskusam pouzit aj pri priprave masa (natriet alebo pridat k duseniu). Mozno aj k pecenym zemiakom sa to bude hodit. Vdaka za recept, urcite je dobrou inspiraciou na spotrebovanie i pouzitie cukiet. Vyskusam vsetko, co ma napadne ako vhodna kombinacia. Hoci aj do tvarohovych natierok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia