Ochazuke

bugout - fotkabugout, 23. augusta 2023
Ochazuke
Foto: bugout

Nie je to síce recept v pravom slova zmysle, ale je to výborné jedlo na spotrebovanie zvyškov, predovšetkým ryže. Jeho možnosti sú nekonečné Zobraziť celý popisNie je to síce recept v pravom slova zmysle, ale je to výborné jedlo na spotrebovanie zvyškov, predovšetkým ryže. Jeho možnosti sú nekonečné a v posledných dňoch som ho jedol aj viackrát denne. V Japonsku sa toto konzumuje zhruba 1200 rokov (zdroj som nepreveroval a ani to ďalej neskúmal).

Suroviny

 uvarená
Obloženie:




Postup

  1. 1

    Ide doslovne o ryžu ponorenú v zelenom čaji. Ryža sa hydratuje a prehreje... Dáme do misky ryžu, zalejeme uvareným zeleným čajom, pridáme sójovku (v originál receptoch zväčša nie je) podľa chuti a obložíme čím chceme... V tomto bode poviem/napíšem, že v súčasnosti sa zalieva aj dashi vývarom a úplne pôvodne pred 1200 rokmi len tak teplou vodou (tak som čítal, nebol som pri tom a možno je to hoax, dnes je to moderné...)

  2. 2

    Obloženie môže byť akékoľvek. Už som takto dojedal aj kuraciu fašírku v teriyaki omáčke. Na foto v tomto bode som použil vyprážané cestíčko na tempuru "tenkasu" (nič viac len múka s vodou, nakvapkaná do oleja a vypražená), vajíčko, čili olej a pražené riasy. Veľmi často sa to konzumuje s lososom. Titulná foto je úplný zákald, zelený čaj, pražené riasy (so zeleným čajom) a trochu už spomenutého tenkasu.

    Ochazuke  - obrázok 2
  3. 3

    Pár slov k dochuteniu (nie obloženiu). V Čechách dostať "instantné sáčky" (foto) kde je komplex všetkého od čaju po sezam, drvené ryžové krekry, sušený losos, riasy (je skrátka veľa druhov)... Nasype sa to na ryžu, zaleje horúcou vodou a je... Keďže som tých pár sáčkov čo som mal zjedol za dva dni, improvizujem a používam klasický zelený čaj a furikake (a podľa potreby trochu sójovky). Furikake v receptoch nie je, je to len taký môj zlepšovák, preto nie je ani v surovinách a nie je to zrovna bežná ingrediencia.

    Ochazuke  - obrázok 3
  4. 4

    A kto nevie, čo je furikake len doplním, že je to taká japonská zmes ktorá sa používa na dochutenie ryže. Je ho veľa druhov (aj receptov na domácu prípravu)... To v tej fľaške na pravo je tak dobré, že si ho občas len tak nasypem do úst :)

    Ochazuke  - obrázok 4

Diskusia k receptu

farbuska
Zaujímavé a rada vyskúšam nejakú svoju variantu. Vďaka za zaujímavé informácie a návod k príprave. Vždy rada čítam tvoje inštrukcie a naučím sa niečo nové.
1x bugout
bugout
@farbuska (23.8.2023 20:23)

To ma teší. A pokiaľ ide o variantu napíš potom sem čo si použila. Jedlo má nekonečné možnosti, takže inšpirácia je vždy dobrá. Hodne sa jedáva aj s umeboshi, čo je nejaká japonská kvasená slivka, zatiaľ som ju nejedol tak neviem... Umeocot bude ľuďom asi známejší vzniká pri výrobe týchto sliviek (alebo tak nejako).
zahra
Na tvoje recepty mam extra zalozku, lebo ma bavia. Mam rada cudzokrajne kuchyne a teraz je tolko shopov na nete, kde sa da najst vsetko potrebne, ze nie je problem nieco vyskusat. Ryzovych variacii je mnozstvo, preto sa nikdy nezunuju. (Preto ani neuvarim dvakrat rovnake jedlo.):)))))))
1x bugout
bugout
@zahra (25.8.2023 12:05)

Presne ako píšeš. A musím povedať, že tento "recept" bol pre mňa zážitok... Absolútne nič som od toho nečakal a ostal som šokovaný aké to je dobré....
1x zahra
mijaita
@bugout (25.8.2023 13:45)

I japonskou, konecne dalo by se rict, ze veskere tyhle asijske rc mam rada, chutnaji, kdyz tam neni nic rybiho a koriandr. Vyjimku tvori jen chobotnice a sepie. Rasy ani z legrace, dokonce ani wakame. Ta me malem zabila. Jap varim minimalne, radsi cinska a arabska. Ale na zimu pritlacim :-)
1x bugout
bugout
@mijaita (25.8.2023 14:47)

Ja som Japonsko začala bližšie skúmať pár mesiacov dozadu.... Ono keďže ty bez rýb a rias, to pre teba naozaj nieje bohviečo. Zákald všetkého vývar z rýb a rias a skoro všade nejaké riasy 😂
mijaita
@bugout (25.8.2023 15:13)

Neni to tak hrozne, mam krasnou kucharku jap, varila jsem neco a dalsi mam v planu. I sushi muze byt bez rasy, to uz jsem delala, misto rasy tenka vajecna omeleta. A i jina jidla.


bugout
Ono určite nemôžem povedať, že teraz jem len japonské veci. Striedam a jem všeličo ako vždy. Ale nebudem sem dávať recept na paprikáš (ktorý som mal minulý víkend) keď ich tu je 200. Snažím sa dávať nové a zaujímavé veci. A tento "recept" ma naozaj očaril, lebo som čakal, že po zaliatí zeleným čajom a ochutnaní to rovno vyhodím a namiesto toho to striedam každý deň s okayu alebo congee 😂
bugout
@mijaita (25.8.2023 15:22)

Túto správu som si vôbec nevšimol museli sme písať zhruba v rovnakom čase... Čo za dobroty sú na tom stole..?? Vidím okonomiyaki alebo niečo také. Nejaké sushi sa mi zdá... Ďalej to tam vyzerá ako mungo klíčky a to čierne teda tmavé, guľato vyzerajúce sú shiitake??
mijaita
@bugout (26.8.2023 16:22)
Jsou to shiitake v ponzu zalivce. Jinak, co uz jsem pak na stole nefotila protoze se jedlo, mam na foto solo, byla houbova polevka s klíčkama (na stole) a hlavni chod bylo oyako domburi.
1x bugout
bugout
@mijaita (26.8.2023 19:22)

Oyakodon je parádne jedlo.... Super rýchlovka. Tie shiitake, to sú rehydratovane sušené alebo čerstvé? ako sú ďalej upravené?
mijaita
@bugout (27.8.2023 17:28)

Nasla jsem v clanku rc na ty bajgle co dela @kucharka. Ty me lákaji. Az se to nekdy a nekde hodi, ochutnam to, ale lososa opravdu ne. Tady je prodejna, kterou mam temer po ruce, tam rada obcas zajdu. Nedavno jsem koupila desne palivou polivku. Davame se si ji obcas.
 jdem.cz/fjtkx6...

Alebyl to ficak :-)
Buriana jasne znam! :-)

bugout
Poznám, objednávam z tade 😂 aké bagle myslíš?
bugout
@mijaita (28.8.2023 10:41)

Číne som sa doteraz rozhodne venoval dlhšie ako japonsku 😂 myslím, že aj receptov tu mám viac čínskych ako japonských




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia