Obyčajný domáci chlieb fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 17. apríla 2012

Pečiem ho často, možno niekoho inšpirujem. Tá vôňa je neskutočná...

Suroviny

1  kg
42  g
500   ml teplá
2  kl
pol  kl
1  kl
1  kl
2  pl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misky,v strede urobíme jamku,rozdrobíme kvasnice,pridáme vodu a necháme vzísť kvások, pridáme rascu,ocot,soľ.Dávam aj ľanové a slnečnicové semienka,ale dnes som robila bez,lebo už nemám,musím kúpiť.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesime hladké cesto.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme nakysnúť.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preklopíme na pomúčenú dosku.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvarujeme peceň.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na pekáč,alebo plech položíme papier na pečenie a chlebík preložíme. Necháme ešte asi 20 minút kysnúť.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom potrieme slanou vodou a môžeme urobiť zárezy,aby nám pri pečení nepraskol.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložíme do rúry predhriatej na 250 stupňov a pečieme 30 minút. Potom znovu potrieme vodou,znížime teplotu na 180 a pečieme ešte 30 minút.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečený preložím krížom cez pekáč (to aby sa nesparil) a nechám vychladnúť.

    Obyčajný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečený chlieb váži 1440 g.

Diskusia k receptu

116 komentárov k receptu
Nó, že obyčajný, tak to vôbec nie ale že domáci a chutnučký, tak to iste. Krásny chlebík, ja som práve tiež dopiekla ale okrúhly a rozdiel je len v tom, že nedávam ocot, a rascu dávam iba celú, ale vyskúšam aj podľa teba. Pefektný fotopostup !
mas ho krasne upeceny,aj ja sa uz chystam na domacu vyrobu :) , mimochodom,v prvej chvili som citala,ze tam ide pol kila cukru,a az potom som si uvedomila,ze je to kavova lyzicka ... aj to sa stava :)
Mas pekny chlebik. Ja som piekla vcera a ten moj mal presny tvar i rovnako nareziany na vrchu. Len ja peciem s celozrnnou mukou + raznou. Toez nam velmi chut iba domaci.
Super receptik.Prave som chlebik jedla a je vynikajuci.Na to ze ja sa nekamaratim s kysnutymi kolacmi-lebo sa mi nikdy nepodari cesto tak tento dopadol na jednicku.Super, isto peciem aj nabuduce.
margaretka aj tvoj chlebík vyzerá veľmi pekne a určite aj krásne voňal. Ja považujem vôňu čerstvého chleba za jednu z najkrajších vôní.
nádherný chlebík!!!! Ešte dobre že cez komentáre, sa takto k receptom dostanem (tie ktoré som mala omeškané)....krásny recept! :-)
tak a už trielím piecť chlieb aj tak som chcela isť kúpiť.ja tiež pekávam občas ale dávala som aj zemiak do cesta.musí byť T650 hladká múka?ja mám len 00extra.
veľmi rada skúšam tvoje recepty sú fantastické!!!aj tie kroasanty by sa boli vydarili ale ja som mala uplne mäkkú heru a to bol ten problém.ale nevadí nabudúce už viem čo a ako.takže s radosťou čakám na nové receptíky!!!dakujem.
Teraz som piekla v pekárničke chlebík s kváskom, už sa na to vykašlem, zase to nieje chlebík podľa mojich predstáv, už sa s tým trápim od mája. Skúsim tento tvoj.
@mariaklara vyskúšaj,mne sa tento darí a zvyšné cesto v miske nechaj zaschnúť,potom zoškrabkaj a odlož,ked budeš chcieť znovu piecť,večer to zalej teplou vodou a troškou cukru a ráno pridaj kvasnice a nechaj vzísť kvások,potom mies.Iba raz sa mi nepodaril,ale to som ho robila len z čisto celozrnnej múky,ale ked miešam,tak je to ok,ale vždy viac hladkej chlebovej a menej celozrnej,tak skúšaj a potom daj vedieť.Držím palce.:-)
prvý krát idem piecť chlebík a podla komentárov je tento recept vynikajúci ... ale chcem sa opýtať či mi to nezhorí ked píšete že na 250 treba piecť a či mám dať chlieb do stredu trúby alebo dole....dakujem
Ahoj @inez75 , ja ho dávam do stredu rúry na 250 a nezhorí, ale určite záleží aj na rúre, to prudšie pečenie na začiatku je kvôli kôrke, aby bola dobre vypečená a chrumkavá, odporučila by som Ti sledovať tú polhodinku, ako to vyzerá a ked sa kôrka sfarbí do červena, stiahnuť aj skôr ako za polhodinu a nezabudnúť potierať vodou aby kôrka nebola vysušená.Držím palce.:-)
margaretka28,včera som ho piekla,vydaril sa,mám ho taký pekný ako Vy,krásne mi nakysol,ale neviem či som tam niečo nepokazila,mala som ho dosť tuhý....ale nevadí nabudúce budem múdrejšia nejde všetko na prvý krát..chuťovo bol vynikajúci..dakujem za recept...
@inez75 , niekedy môže byť na vine aj múka a napriek tomu, že robíme všetko tak, ako treba, výsledok nie je stopercentný.Múka niekedy obsahuje viac lepku, preto treba pri miesení pridať dostatok tekutiny, aby bolo cesto vláčne, treba si všímať pri miesení a pridať toľko vody, koľko si cesto "vypýta", ale to chce len prax a pôjde to, verí, že na budúce to už bude na 100%.:-)
margaretka28, chlebík vyzerá úžasne... ešte dnes sa doň pustím, len sa bojím či vykysne tak ako tvoj... ja a kysnutie nie sme kamošky :(...
Margaretka28, dnes som zo zvedavosti:-) vyskúšala chlebíček podľa tvojho receptíku. Podaril sa - som veľmi spokojná - teraz som ho rozkrájala a už dojedáme posledný kúsoček:-) Mňam a odteraz pečiem chlebík výlučne doma:-)
DObry podvecer, ja som uplny novacik v peceni chleba a v robote s kvasnicami, mam taku technicku otazku......po niektori sa asi usmejete, nuz ale.......tie kvasnice rozdrobim a zamiesim do cesta alebo ich tam rozdrobim, zalejem a necham tak nezamiesene? :-D
DAkujem
@vladka29 , kvasnice rozdrobíš, zaleješ vlažnou vodou a počkáš kým"narastú", môžeš si to urobiť aj zvlášť v šálke a ked bude šálka plná, to znamená, že kvások narástol, môžeš zamiešať s múkou a vymiesiť cesto, ktoré následne ponecháš vykysnúť na teplom mieste.:-)
Tej vody odober z celkového množstva, čo je v recepte pol litra, tak asi 1 dl a zalej kavasnice tak aby boli ponorené, ostatnú vodu (musí byť stále vlažná) dolej do múky, ked budeš miesiť cesto, vody môže byť podľa potreby aj viac, to zistíš pri miesení, cesto by malo mať konzistenciu asi ako na obrázku č,2.Ked teraz zamiesiš, v pohode to stihneš a večer bude doma voňať čerstvý chlieb.Príprava cesta je asi 15-20 minút, pečenie pozri na recepte, cesto vykysne za 1 Až 2 hodiny, podľa toho ako máš doma teplo, tak veľa zdaru, keby niečo, kľudne sa opýtaj.:-)
Pečiem chlebík v pekárničke.Keďže múku u nás nekúpim a cestovať 40km. aby som si ju kúpila je to dosť.Tak som začala piecť v rúre. Skúšala som rôzne recepty ale tento je hádam naj naj-lepší. Pridala som aj dva v šupe uvarené a postrúhané zemiaky.CHlebík je vynikajúci vďaka za vynikajúci recept.
margaretka,vdaka za recept na chlebik, skusim, ale prosim poradit, davas pri peceni do truby aj hrncek, alebo nadobu s vodou aby nevyschol? Vdaka.
margaretka28, ďakujem za recept, mala som v srdci túžbu upiecť si doma chlebík a dnes ho upiekla. Vydaril sa mi - je to moje prvé dielo v miesení a pečení. Veľmi som sa tomu potešila.
Aj som si ho odfotila, no ako sa tu pridáva fotka neviem...

@timinka , veľmi ma teší, že sa Ti chlebík podľa môjho receptu vydaril a dakujem, že si napísala :-)
Ak máš fotku uloženú niekde v albume, stačí ked na ňu klikneš ľavým tlačítkom na myši, potom pravým, a zas ľavým klikneš na zobraziť obrázok, ked sa zobrazí, link nad ním označíš a skopíruješ tam, kde chceš, aby sa fotka zobrazila a hotovo, ale link musí končiť jpg a musíš ho označiť a skopírovať celý. Ale môžeš aj fotku poslať do redakcie a oni ju sem dajú.
chlebik sa podaril, ale je pre mna malo slany... Skusil som rozne varianty, ale 3 polievkove lyzice na 1 kg muky je moc a 2 kavove lyzicky zase moc malo... no na chlieb s maslom a dzemom je ok.
@mikulka a bol to určite papier na pečenie ? Lebo mne sa to tiež raz stalo, ale to bol desiatový papier, tiež to nešlo odlepiť, tak som potom z krajcov okrajovala spodnú kôrku a odvtedy si dávam pozor a vždy použijem papier na pečenie.
vieš predavačka mi povedala, že papier na pečenie, ale keď si ma na to upozornila, tak je tam napísane, že desiatovy papier. Takže dobra predavačka vie predať všetko. Ďakujem za upozornenie. Chlebik chutil vynikajúco a nabudúce dam lepší pozor na to čo mi predavajú.
tak a ušila som si na seba búdu...dneska som vyskúšala tento chlebík a môj drahý zahlásil, že by som mohla robiť častejšie, že mu chutí viac ako kupovaný :-) robila som z chlebovej múky, miestami som už chcela vzdať miesenie, cesto mi bolo nejaké divné, ale nakoniec mi vykyslo, upieklo sa a pomaly aj zjedlo :-) ďakujem za super receptík :-)
upiekol som podarilo sa som rad a dakujem za radu akurat sa mi trošku nalepil ten papier na spodok,ale je supiš a riadne tažky chutnat budem až rano.dik ahojjj
paradny chlieb..trosku sa mi spalila korka ,ale to je vina sporaka.
peceny v skotsku z polskych produktov ,takze potesi;) diki!


prave som z neho ochutnala prvy krajec, je vyborny, pekne sa vydaril, korka je krasna chrumkava, piekla som v plynovej rure najprv pol hodiny na stupni 7, potom este pol hodinky na stupni 6. akurat som robila z polovicnej davky, lebo som sa ho bala :) ale nabuduce bude urcite z celej... dakujem za jednoduchy recept na chutny recept, ulozeny! :)
Vďaka za skvelý recept. Uz druhýkrát som piekla chlebík a je vynikajúci. Len vody pridávam ešte 250 ml.
Keď doma pečený chlebík, tak len tento recept. :)
Chlebik rozvoniava po dome..som zvedava ci sa vydaril ako vam.Moj je mooooc vysoky nabuduce co isto bude ho musim inak vytvarovat.
Dakujem za rcp.
Chlebik rozvoniava po dome..som zvedava ci sa vydaril ako vam.Moj je mooooc vysoky nabuduce co isto bude ho musim inak vytvarovat.
Dakujem za rcp.
Dnes som prvý krát robila domáci chlieb a vlastne aj prvý krát kysnuté cesto.
Vybrala som si tento recept lebo sa mi zdal jednoduchý a musím napísať, že som na seba hrdá

Pridaj komentár k receptu: