Obyčajný domáci chlieb (fotorecept)
Autor receptu: margaretka28
Pečiem ho často, možno niekoho inšpirujem. Tá vôňa je neskutočná...
Postup
- Múku preosejeme do misky,v strede urobíme jamku,rozdrobíme kvasnice,pridáme vodu a necháme vzísť kvások, pridáme rascu,ocot,soľ.Dávam aj ľanové a slnečnicové semienka,ale dnes som robila bez,lebo už nemám,musím kúpiť.
- Vymiesime hladké cesto.
- Necháme nakysnúť.
- Cesto preklopíme na pomúčenú dosku.
- Vytvarujeme peceň.
- Na pekáč,alebo plech položíme papier na pečenie a chlebík preložíme. Necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
- Potom potrieme slanou vodou a môžeme urobiť zárezy,aby nám pri pečení nepraskol.
- Vložíme do rúry predhriatej na 250 stupňov a pečieme 30 minút. Potom znovu potrieme vodou,znížime teplotu na 180 a pečieme ešte 30 minút.
- Upečený preložím krížom cez pekáč (to aby sa nesparil) a nechám vychladnúť.
- Upečený chlieb váži 1440 g.