Obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom fotorecept
Foto: petullka
Mali sme v záhrade kopec sliviek, tak som upiekla 5 rôznych slivkových koláčov a tento fakt stojí za ochutnanie. Piekla som ho 2x Zobraziť celý popisMali sme v záhrade kopec sliviek, tak som upiekla 5 rôznych slivkových koláčov a tento fakt stojí za ochutnanie. Piekla som ho 2x za 1 týždeň a vylepšila som ho o cukor s rumovou arómou.
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
7 ks |
|
160 g |
|
160 g |
|
100 ml |
|
1/2 bal. |
|
1 PL |
|
Krém: | |
400 ml |
|
1 bal. |
|
40 g |
|
1 bal. |
|
250 g |
|
Okrem toho: | |
(na vymastenie plechu) |
|
(na posypanie plechu) |
|
1 balenie |
|
800 g |
|
|
|
na posypanie (alebo Granko) |
|
Postup
-
1
Plech o veľkosti 36x27 cm vystelieme papierom na pečenie, potrieme maslom (komu sa nechce mastiť ruky tak s roztopeným) a posypeme jemne strúhankou.
-
2
Slivky umyjeme, prepolíme, zbavíme kôstky a poukladáme tesne vedľa seba na strúhanku reznou stranou dole. Posypeme škoricovým cukrom.
-
3
Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a 80 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s 80 g cukru do peny, prilejeme olej a postupne ručne primiešame múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Asi 2/3 cesta nalejeme na pripravené slivky. Do zvyšného cesta primiešame 1 PL kakaa a nalejeme na biele cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry (40 minút na 170 °C).
-
4
Krém: Z mlieka (u mňa to bolo Alpro kokosové, kvôli alergii na BKM a miesto masla som použila Promiena z Lidla, keďže ta je úplne bezmliečna), pudingového prášku a cukru uvaríme puding. Po uvarení ho necháme cca 10 minút vychladnúť (premiešavame, aby sa nespravila šupka/kožka). Potom ručne primiešavame po kúskoch maslo. Viem, že zvyčajne sa vyšľahá maslo do peny a pridáva sa doň po lyžiciach vychladnutý puding, ale mne sa takto vždy ten krém zrazil (hoc som dodržiavala správny postup) a tak som googlila a našla tento postup a krém bol úžasný, hladký a nadýchaný.
-
5
Upečený koláč preklopíme z plechu slivkami nahor, ja som ho preložila na druhý plech rovnakých rozmerov a stiahneme papier. Potrieme lekvárom, navrstvíme krém a posypeme nastrúhanou čokoládou alebo Grankom či čokoládovou ryžou.
-
6
Koláč sa dá ľahko a pekne nakrájať. Dobrú chuť.
-
7
A ešte foto úžasného krému.
Koláč sa mi páči, upečiem. Pri čítaní receptu mi hneď napadlo -podobne ako Tebe-, že namiesto strúhanky použijem orechy.
(...@petullka , my tiež máme tohto roku bohatú úrodu sliviek, tiež skúšam rôzne recepty ...)
Aj by som poslala, len ich nemá kto oberať ( gazda je v špitáli a brigádnikom sa nechce). Tak nabudúce, možno aj tekuté - tie sú vraj najlepšie...
Asi som zle pochopila, myslela som, že poslať slivky...tak prepáč (hovorí sa tomu, že čítanie s porozomením)
Velké děkuji za tvoju vychytávku, vyzkouším to! @petullka aha, do Ldlu to mám daleko a vyskytnu se tam jednou za dvě pětiletky. Dobré vědět, že taková věc existuje. Napadlo mi, podle tvaru a hrúbky tvarů, že by to šlo skrze polevu natřít na pečící papír. Ale jak se znám, tak souměrných kousků nedosáhnu, haha
Devčence ještě jednou oběma díky! Jeden se pořád učí. Mějte krásné dny, plné tvořivosti!