Slivkový koláč
Slivkový koláč

Obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom fotorecept

petullka - fotkapetullka, 9. septembra 2020
Obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom (fotorecept)
Foto: petullka

Mali sme v záhrade kopec sliviek, tak som upiekla 5 rôznych slivkových koláčov a tento fakt stojí za ochutnanie. Piekla som ho 2x Zobraziť celý popisMali sme v záhrade kopec sliviek, tak som upiekla 5 rôznych slivkových koláčov a tento fakt stojí za ochutnanie. Piekla som ho 2x za 1 týždeň a vylepšila som ho o cukor s rumovou arómou.

20 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
7 ks
160 g
160 g
100 ml
1/2 bal.
1 PL
Krém:
400 ml
1 bal.
40 g
1 bal.
250 g
Okrem toho:
 (na vymastenie plechu)
 (na posypanie plechu)
1 balenie
800 g
 na posypanie (alebo Granko)




Postup

  1. 1

    Plech o veľkosti 36x27 cm vystelieme papierom na pečenie, potrieme maslom (komu sa nechce mastiť ruky tak s roztopeným) a posypeme jemne strúhankou.

    Obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slivky umyjeme, prepolíme, zbavíme kôstky a poukladáme tesne vedľa seba na strúhanku reznou stranou dole. Posypeme škoricovým cukrom.

    Obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a 80 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s 80 g cukru do peny, prilejeme olej a postupne ručne primiešame múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Asi 2/3 cesta nalejeme na pripravené slivky. Do zvyšného cesta primiešame 1 PL kakaa a nalejeme na biele cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry (40 minút na 170 °C).

    Obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krém: Z mlieka (u mňa to bolo Alpro kokosové, kvôli alergii na BKM a miesto masla som použila Promiena z Lidla, keďže ta je úplne bezmliečna), pudingového prášku a cukru uvaríme puding. Po uvarení ho necháme cca 10 minút vychladnúť (premiešavame, aby sa nespravila šupka/kožka). Potom ručne primiešavame po kúskoch maslo. Viem, že zvyčajne sa vyšľahá maslo do peny a pridáva sa doň po lyžiciach vychladnutý puding, ale mne sa takto vždy ten krém zrazil (hoc som dodržiavala správny postup) a tak som googlila a našla tento postup a krém bol úžasný, hladký a nadýchaný.

    Obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený koláč preklopíme z plechu slivkami nahor, ja som ho preložila na druhý plech rovnakých rozmerov a stiahneme papier. Potrieme lekvárom, navrstvíme krém a posypeme nastrúhanou čokoládou alebo Grankom či čokoládovou ryžou.

    Obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč sa dá ľahko a pekne nakrájať. Dobrú chuť.

    Obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A ešte foto úžasného krému.

    Obrátený slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

dvorka
Nám tento rok aj tých 10 sliviek čo narástlo zo stromu spadlo, ale mám od minulého roku zavarené vo fľaši také na koláč. Skúsim teda tento recept , lebo sa mi veľmi páči. Namiesto strúhanky dám orechy a ja osobne, bez krému. Mám rada variabilné recepty, ktoré sú návodom na všeličo.
haji
Velmi pěkný receptík, suroviny, postup i fotečky. U nás se sice slivky urodily, ale jsou blíž sudu na kvasenie než koláči. Jeden koláč jsem letos už upiekla, uvidíme... Díky za inspiraci. Jsi šikulka!
haji
Ještě mám otázku: Jak se podařilo tak pěkně nastrouhat čokoládu? Pro mě je to mor nejvyššího stupně.
garanco
@dvorka (10.9.2020 07:55)

Koláč sa mi páči, upečiem. Pri čítaní receptu mi hneď napadlo -podobne ako Tebe-, že namiesto strúhanky použijem orechy.
(...@petullka , my tiež máme tohto roku bohatú úrodu sliviek, tiež skúšam rôzne recepty ...)
dvorka
@haji , ja robím čokoládovú posýpku tak, že najskôr roztopím čokoládu, potom ju nalejem na papier na pečenie a po zatuhnutí ju buď strúham, alebo nasekám na kúsky aké chcem. Raz som to čítala že takto čokoláda neelektrizuje a nelieta a ono to fakt funguje.
kvakac
Nemohla by si poslať zo štyri kúsky tejto dobroty. Adresu pošlem a dobierku zaplatím. Sliviek mám toho roku veľa.
1x haji
garanco
@kvakac (11.9.2020 08:05)

Aj by som poslala, len ich nemá kto oberať ( gazda je v špitáli a brigádnikom sa nechce). Tak nabudúce, možno aj tekuté - tie sú vraj najlepšie...
2x haji a kvakac
garanco
@kvakac (11.9.2020 08:05)

Asi som zle pochopila, myslela som, že poslať slivky...tak prepáč (hovorí sa tomu, že čítanie s porozomením)
2x haji a kvakac
haji
@dvorka (11.9.2020 08:02)
Velké děkuji za tvoju vychytávku, vyzkouším to! @petullka aha, do Ldlu to mám daleko a vyskytnu se tam jednou za dvě pětiletky. Dobré vědět, že taková věc existuje. Napadlo mi, podle tvaru a hrúbky tvarů, že by to šlo skrze polevu natřít na pečící papír. Ale jak se znám, tak souměrných kousků nedosáhnu, haha
Devčence ještě jednou oběma díky! Jeden se pořád učí. Mějte krásné dny, plné tvořivosti!
staja
Koláčik vyzerá veľmi dobre, aj by som ho vyskúšala. Ten puding s rozpusteným maslom si asi aj vyšľahala, aby bol nadýchany. Lebo sa to nespomína v recepte.
1x haji
petullka
Ten puding som odstavila z ohňa a nechala cca 10 minút “prechladnúť” (sem tam som zamiešala) a potom som každých cca 5 minút pridala tak 50g masla a miešala, kým sa “nestratilo” v plnke. Vôbec som nepoužila mixér, len takú tú metličku (či ako to nazvať). A čím viac masla tam bolo a chladlo to, tým hustejšie a krémovejšie to bolo. Fakt odporúčam skúsiť. Ten krém bol neopísateľný. Už ho budem robiť len takto. @staja (12.9.2020 14:26)

jankaford
Podarill sa, výborný bol, ďakujem za recept... trošku som si ho prispôsobila a do piškótovej bielej hmoty som nasypala celý mak :) treba skúsiť @jankaford (6.11.2020 20:22)