Hruškový koláč

Obrátený hruškový koláč z lístkového cesta

Autor receptu: redakcia

8
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cukor vsypeme do panvice a zalejeme 165 ml vody. Dáme na mierny oheň a pomaly privedieme do varu. Keď sa cukor rozpustí, stlmíme plameň na minimum. Do rozvaru vložíme kúsok celej škorice a hviezdičku badiánu. Na miernom ohni varíme asi 7 minút, kým cukor skaramelizuje. Počas varenia rozvar nemiešame, inak by cukor zhrudkovatel a zle karamelizoval.
  2. Medzitým si pripravíme hrušky. V mise zmiešame vodu so šťavou z jedného citróna. Hrušky ošúpeme a rozkrojíme na polovice. Lyžicou z nich vykrojíme jadrá. Ošúpané hrušky vkladáme do vody s citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  3. Panvicu so svetlým karamelom odstavíme z ohňa. Vyberieme z neho korenie a hneď vmiešame na malé kocky nakrájané maslo. Vznikne hustý maslový karamel. Hrušky vyberieme z citrónovej vody, necháme ich odkvapkať a poukladáme ich dookola do panvice s karamelom, reznou stranou nahor.
  4. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho kruh vo veľkosti panvice. Položíme ho na hrušky a do stredu spravíme malý zárez, aby mohla počas pečenia unikať para. Panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme 35 minút. Upečený koláč necháme pár minút chladnúť a potom ho vyklopíme na veľký tanier.
  5. Pred vyklopením môžeme koláč krátko zahriať na sporáku, aby sa karamel uvoľnil a koláč sa ľahšie vyklopil.