Obrátený ananásový koláč s karamelom
piatková príloha denníka Pravda, 22. marca 2022

Foto: Shutterstock.com
príprava
na 160 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 6 PL mleté | 
                                                             | 
                                                    
| 3/4 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 125 g (+ na vymastenie formy) | 
                                                             | 
                                                    
| 4 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 3/4 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| Karamel: | |
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 65 g | 
                                                             | 
                                                    
| Okrem toho: | |
| (plátky z konzervy) | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Karamel: V stredne veľkej panvici na miernom ohni zohrievame hnedý cukor a maslo, kým sa cukor nerozpustí a nezačne bublinkovať. Po rozpustení cukru už nemiešame, len necháme zhnednúť. Karamel nalejeme do maslom vymastenej tortovej formy (priemer 24 cm). Na karamel naukladáme plátky ananásu a čerešne.
- 2
 Cesto: V mise zmiešame múky, mleté mandle, prášok do pečiva a soľ. V samostatnej miske vyšľaháme elektrickým mixérom zmäknuté maslo s cukrom do svetlej peny. Po jednom pridávame vajcia, pričom stále šľaháme. Vmiešame vanilku. Potom pridáme zmes suchých prísad striedavo s kyslou smotanou a dobre vyšľaháme.
- 3
 Cesto nanesieme na ananás, uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch približne hodinu. Či je koláč hotový, zistíme testom špajdľou.
- 4
 Upečený koláč vyklopíme a necháme 5 minút chladnúť na mriežke. Podávame teplý alebo vlažný.
Tiež ananásový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu