Ananásový koláč
Ananásový koláč

Obrátený ananásový koláč s karamelom

Varecha
piatková príloha denníka Pravda, 22. marca 2022
Obrátený ananásový koláč s karamelom
Foto: Shutterstock.com
30 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
50 g
6 PL mleté
3/4 ČL
1/2 ČL
150 g
125 g (+ na vymastenie formy)
4 ks
3/4 ČL
100 g
Karamel:
200 g
65 g
Okrem toho:
 (plátky z konzervy)




Postup

  1. 1

    Karamel: V stredne veľkej panvici na miernom ohni zohrievame hnedý cukor a maslo, kým sa cukor nerozpustí a nezačne bublinkovať. Po rozpustení cukru už nemiešame, len necháme zhnednúť. Karamel nalejeme do maslom vymastenej tortovej formy (priemer 24 cm). Na karamel naukladáme plátky ananásu a čerešne.

  2. 2

    Cesto: V mise zmiešame múky, mleté mandle, prášok do pečiva a soľ. V samostatnej miske vyšľaháme elektrickým mixérom zmäknuté maslo s cukrom do svetlej peny. Po jednom pridávame vajcia, pričom stále šľaháme. Vmiešame vanilku. Potom pridáme zmes suchých prísad striedavo s kyslou smotanou a dobre vyšľaháme.

  3. 3

    Cesto nanesieme na ananás, uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch približne hodinu. Či je koláč hotový, zistíme testom špajdľou.

  4. 4

    Upečený koláč vyklopíme a necháme 5 minút chladnúť na mriežke. Podávame teplý alebo vlažný.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia