Ananásový koláč

Obrátený ananásový koláč s karamelom

Autor receptu: redakcia

30 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Karamel: V stredne veľkej panvici na miernom ohni zohrievame hnedý cukor a maslo, kým sa cukor nerozpustí a nezačne bublinkovať. Po rozpustení cukru už nemiešame, len necháme zhnednúť. Karamel nalejeme do maslom vymastenej tortovej formy (priemer 24 cm). Na karamel naukladáme plátky ananásu a čerešne.
  2. Cesto: V mise zmiešame múky, mleté mandle, prášok do pečiva a soľ. V samostatnej miske vyšľaháme elektrickým mixérom zmäknuté maslo s cukrom do svetlej peny. Po jednom pridávame vajcia, pričom stále šľaháme. Vmiešame vanilku. Potom pridáme zmes suchých prísad striedavo s kyslou smotanou a dobre vyšľaháme.
  3. Cesto nanesieme na ananás, uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch približne hodinu. Či je koláč hotový, zistíme testom špajdľou.
  4. Upečený koláč vyklopíme a necháme 5 minút chladnúť na mriežke. Podávame teplý alebo vlažný.