Obľúbená švédska princess torta s marcipánom
mesačník Varecha, 21. októbra 2023

Foto: Shutterstock
Je to najobľúbenejšia a najpredávanejšia torta vo Švédsku. Tradične je zelenej farby a zdobí sa okvetným lístkom červenej ruže z marcipánu.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 3 ks |
|
| 140 g |
|
| 70 g pšeničná |
|
| 70 g |
|
| 1 ČL |
|
|
|
|
| Náplň: | |
| 150 ml |
|
| 2 ks |
|
| 1 PL |
|
| 1 PL |
|
| 4 plátky |
|
| 150 ml |
|
| 2 ČL |
|
| Ozdoba: | |
| 1 ks |
|
|
|
|
| 1 ks |
|
Postup
-
1
Na piškótový korpus rúru predhrejeme na 175 °C. Formu na pečenie s priemerom asi 24 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou.
- 2
Vajcia a cukor vyšľaháme na bledú hustú zmes. Pridáme múku, zemiakový škrob a prášok do pečiva a vmiešame do vaječného základu. Cesto nalejeme do formy.
- 3
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30–35 minút. Potom necháme 10 minút vychladnúť, hotový korpus opatrne vyberieme z formy a položíme na tanier.
- 4
Na krémovú plnku v hrnci vyšľaháme mlieko, žĺtky, cukor a zemiakový škrob. Miešame na miernom ohni, kým krém nezhustne a nezačne vrieť. Odstavíme.
- 5
Želatínu vložíme na 5 minút do studenej vody. Vyberieme z vody, vyžmýkame a vložíme ju do teplého krému. Miešame, kým sa želatína nerozpustí. Krém miešame, kým nevychladne. Smotanu s vanilkovým cukrom vymiešame na pevnú šľahačku a vmiešame žĺtkový krém.
- 6
Korpus rozkrojíme na tri časti – tá, ktorú dáme navrch, by mala byť len 1 cm hrubá. Jednu vrstvu položíme na podnos a natrieme džemom, priklopíme druhou časťou korpusu.
- 7
Krém navrstvíme na korpus do tvaru kupoly (trochu krému si necháme) a prikryjeme tretím asi 1 cm hrubým plátom korpusu, vytvarujeme do tvaru kupoly. Potrieme zvyškom krému.
- 8
Zelený marcipán rozvaľkáme a prikryjeme ním kupolu, zvyšky odrežeme. Tortu poprášime cukrom a ozdobíme marcipánovou ružou.
Tiež marcipánová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu