Foto: sestricka126
Tieto žemle som dnes po prvykrát upiekla,keďže sa mi dostal do rúk nórsky časopis.Nórske jedla ma fascinujú. Sú veľmi chutné.K týmto žemliam sa hodí Zobraziť celý popisTieto žemle som dnes po prvykrát upiekla,keďže sa mi dostal do rúk nórsky časopis.Nórske jedla ma fascinujú. Sú veľmi chutné.K týmto žemliam sa hodí aj domáca čokoládovo- oriešková nátierka,ktorú sa tiež chystám spraviť.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Jablko ošúpeme a nakrájame na malé kocky.Dáme ich do hrnca pridáme mlieko,ovsene vločky a vodu.Všetko spolu varíme dokiaľ jablka nebudu uvarené teda na kašu.Poprípade všetko spolu rozmixujeme.
-
2
1dl jogurtu dáme ohriať do teplej vody na izbovu teplotu.Pridáme droždie a sirup.Dáme na teple miesto vykysnúť kvások.Do pekárničky nalejeme zvyšok jogurtu,vylejeme jablkovo.ovsenú kašu,pridáme soľ,vykysnutý kvások,múky a brusnice.
-
3
Všetko spolu necháme premiešať v pekárni ca 30minút.Občas skontrolujeme či je dobrá konzistencia cesta.Nesmie byť veľmi riedke.Ak nemáme pekarničku tak ručne a popripadne robotom vymiešať cesto.Necháme vykysnúť 1 hod približne. Trúbu vyhrejeme na 200C. Cesto po vykysnuti este premiesíme na pomúčenej doske.Vyvaľkáme 3cm hrubé cesto a vykrajujeme šálkou žemle..Ktoré poukladáme na plech potrieme studenou vodou/mliekom a posypeme troškou ovsenymi vločkami.Necháme podkysnúť ešte 1/2 hodinku. V trúbe pečieme 15-20 minút.
a su chutne :) idem este nahodit tu natierku :)