Nórske žemličky

sestricka126 - fotkasestricka126, 2. júla 2012

Tieto žemle som dnes po prvykrát upiekla,keďže sa mi dostal do rúk nórsky časopis.Nórske jedla ma fascinujú. Sú veľmi chutné.K týmto žemliam sa hodí Zobraziť celý popisTieto žemle som dnes po prvykrát upiekla,keďže sa mi dostal do rúk nórsky časopis.Nórske jedla ma fascinujú. Sú veľmi chutné.K týmto žemliam sa hodí aj domáca čokoládovo- oriešková nátierka,ktorú sa tiež chystám spraviť.

5-8
porcií
20 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

575 g
100 g
75 g
1 ks
2 dl
2 dl
60 g
2 dl
50 g
1 PL
2 KL




Postup

  1. 1

    Jablko ošúpeme a nakrájame na malé kocky.Dáme ich do hrnca pridáme mlieko,ovsene vločky a vodu.Všetko spolu varíme dokiaľ jablka nebudu uvarené teda na kašu.Poprípade všetko spolu rozmixujeme.

    Nórske žemličky - obrázok 1
  2. 2

    1dl jogurtu dáme ohriať do teplej vody na izbovu teplotu.Pridáme droždie a sirup.Dáme na teple miesto vykysnúť kvások.Do pekárničky nalejeme zvyšok jogurtu,vylejeme jablkovo.ovsenú kašu,pridáme soľ,vykysnutý kvások,múky a brusnice.

    Nórske žemličky - obrázok 2
  3. 3

    Všetko spolu necháme premiešať v pekárni ca 30minút.Občas skontrolujeme či je dobrá konzistencia cesta.Nesmie byť veľmi riedke.Ak nemáme pekarničku tak ručne a popripadne robotom vymiešať cesto.Necháme vykysnúť 1 hod približne. Trúbu vyhrejeme na 200C. Cesto po vykysnuti este premiesíme na pomúčenej doske.Vyvaľkáme 3cm hrubé cesto a vykrajujeme šálkou žemle..Ktoré poukladáme na plech potrieme studenou vodou/mliekom a posypeme troškou ovsenymi vločkami.Necháme podkysnúť ešte 1/2 hodinku. V trúbe pečieme 15-20 minút.

Diskusia k receptu

lucullus
Veľmi zaujímavý recept na žemľové cesto.Brusnice a jogurt tomu určite dajú neobyčajnú arómu.Už teraz mám na to chuť.Ukladám si a upečiem si.Ďakujem.
hahaias
Zaujímavé žemličky, vyskúšam. To jablko a brusnice v kysnutom sú niečo nové... aspoň pre mňa
branka
mozem nahradit glukozovy sirup cukrom? kolko asi?
rybarkuchar
Tak toto určite vyskúšam. Bol som dva krát v Nórsku na rybách a pamätám si, že pečivo mi celkom chutilo. Určite vyskúšam
sestricka126
dakujem :) @branka sirup mozes nahradit aj medom :) s cukrom neviem naisto ale 1-2PL cukru :)

a su chutne :) idem este nahodit tu natierku :)
babkamt
Zaujímavý recept. Rada by som si dala jednu žemličku. Príležitostne vyskúšam.
pivonka
Bola som zvedavá, v čom sa líšia nórske žemličky od našich - a veru sa líšia. Zaujímavý recept, zakladám a vyskúšam.
marikafil
Môžu byť výborné, ale niečo mi nesedí v recepte... jablká si rozvarila v mlieku a vode, ale do cesta si už dávala jablkovo-ovsenú kašu. Takže ako? Recept ma zaujal, rada by som ho vyskúšala, ale chcela by som mať jasno vopred. Vďaka.
helca103
zaujímavé ingrediencie ukladám si recept, @marikafil ja si myslím,že to jablko nastrúhala do ovsených vločiek.
marikafil
@helca - možno to je tak, ako myslíš, ale budem rada, keď to potvrdí autorka receptu - a nie len potvrdí, ale aj opraví recept. všetci sme omylní a kto nič nerobí, nič nepokazí - ja som to nemyslela ako kritiku, len som chcela upresniť. kde je problém?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia