Nórske žemličky

Autor receptu: sestricka126

Tieto žemle som dnes po prvykrát upiekla,keďže sa mi dostal do rúk nórsky časopis.Nórske jedla ma fascinujú. Sú veľmi chutné.K týmto žemliam sa hodí aj domáca čokoládovo- oriešková nátierka,ktorú sa tiež chystám spraviť.

5-8
porcií
20 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Jablko ošúpeme a nakrájame na malé kocky.Dáme ich do hrnca pridáme mlieko,ovsene vločky a vodu.Všetko spolu varíme dokiaľ jablka nebudu uvarené teda na kašu.Poprípade všetko spolu rozmixujeme.
  2. 1dl jogurtu dáme ohriať do teplej vody na izbovu teplotu.Pridáme droždie a sirup.Dáme na teple miesto vykysnúť kvások.Do pekárničky nalejeme zvyšok jogurtu,vylejeme jablkovo.ovsenú kašu,pridáme soľ,vykysnutý kvások,múky a brusnice.
  3. Všetko spolu necháme premiešať v pekárni ca 30minút.Občas skontrolujeme či je dobrá konzistencia cesta.Nesmie byť veľmi riedke.Ak nemáme pekarničku tak ručne a popripadne robotom vymiešať cesto.Necháme vykysnúť 1 hod približne. Trúbu vyhrejeme na 200C. Cesto po vykysnuti este premiesíme na pomúčenej doske.Vyvaľkáme 3cm hrubé cesto a vykrajujeme šálkou žemle..Ktoré poukladáme na plech potrieme studenou vodou/mliekom a posypeme troškou ovsenymi vločkami.Necháme podkysnúť ešte 1/2 hodinku. V trúbe pečieme 15-20 minút.