Non plus ultra - v klasickej aj modernej verzii fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 6. októbra 2014

"Non plus ultra" vo voľnom preklade znamená "neprekonateľné". Tento klasický koláčik som pripravila podľa tradičného receptu a vyšpekulovala som na pol dávky aj modernejšiu, Zobraziť celý popis"Non plus ultra" vo voľnom preklade znamená "neprekonateľné". Tento klasický koláčik som pripravila podľa tradičného receptu a vyšpekulovala som na pol dávky aj modernejšiu, oveľa menej kalorickú, výživnejšiu, teda racionálnejšiu verziu.

21
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

Klasické cesto:
25 dkg
12 dkg
2 ks
1 malá ČL
7 dkg
Sneh:
2 ks
20 dkg
1/2 ČL
Moderné cesto:
25 dkg
1 malá ČL
2 ks
7 dkg
8 dkg
1/2 ČL
1 PL
Sneh:
2 ks
5 dkg (alternatívny)
1 ks
1 ČL




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto som zmiesila, každé zvlášť. Naľavo je tmavšie celozrnné cesto, vpravo cesto z bielej múky, je to linecké cesto.

    Non plus ultra - v klasickej aj modernej verzii (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plechy som vyložila pečiacim papierom, cestá vyvaľkala na tenko, asi na 2mm a malým štamperlíkom som vykrajovala kotúčiky,ktoré som kládla na plech. Našla som takýto pohárik s demotivujúcim nápisom : "Robota je hlúpota, pitie, to je život", tak som ho vyobracala, nech je predsa užitočný:-)

    Non plus ultra - v klasickej aj modernej verzii (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z každého cesta mi vyšlo po 42 ks koliesok. Treba dbať na to, aby boli v párnom množstve, budú sa po upečení zlepovať.

    Non plus ultra - v klasickej aj modernej verzii (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rúru som vyhriala na 140°C s ventilátorom, ak nemáte teplovzdušnú, nastavte na 160°C. Bielka som vyšľahala s cukrom nad parou do zhustnutia, sneh musí byť pevný, aby sa dal pekne striekať zo zdobiaceho vrecúška. Pri klasickej verzii to šlo v pohode, sneh bol poriadne pevný a netiekol.

    Non plus ultra - v klasickej aj modernej verzii (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pri verzii s oveľa menším množstvom cukru to šlo ťažšie, pretože cukor má spevňujúcu funkciu, tak sa po nastriekaní na kolieska mierne roztekal, po upečení to nevyzeralo tak dobre ako predošlé s celou dávkou cukru. Ale tak, každý si môže vybrať:-) Koláčiky so snehom sa piekli asi 20 minút, cesto sa má prepiecť a sneh presušiť, nie spáliť.

    Non plus ultra - v klasickej aj modernej verzii (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nechala som ich úplne vychladnúť a potom som ich po dve spájala marhuľovým a morušovým džemom, lepší je hustejší, poriadne lepkavý. Modernejšiu verziu som spájala zmesou roztlačeného banánu a sezamovej pasty tahin. Do niektorých sa ušiel aj džem.

    Non plus ultra - v klasickej aj modernej verzii (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčiky chutia výborne aj na druhý deň, cesto od džemu zmäkne. Toto pečivo iste mnohé poznáte, je trvanlivé, pekáva sa k Vianociam, či iným sviatkom. Rada som ho pripomenula, či predstavila tým, ktorí ho nepoznajú:-)

    Non plus ultra - v klasickej aj modernej verzii (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prajem ešte dlhotrvajúce babie leto s krásnym počasím:-)

    Non plus ultra - v klasickej aj modernej verzii (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

skillet
Tie klasické máme rovnaké recepty, práve som ich v nedeľu robila a už nie je ani jeden :-)
elysa
ale ich máš krásne:), ja robievam klasiku a do bielkovej zmesy pridávam mleté orechy...
babkamt
vyhrala si sa a ponúkla nám až dve verzie. Takto spolu som ich ešte nepiekla. Preto si recept ukladám. 5*
kukulienka71
@mijaita , veď viem, že tam nie je nič, čo máš rada, ale za pochvalu fotky ďakujem:-)), @skillet , som rada, že ten istý recept máš overený;-) @elysa , áno, poznám aj ja verziu s orechami v snehu, ďakujem ti:-) @babkamt , si milá:-) tento koláčik sa mi zjavil na Fb včera ako na zavolanie a tento striekaný vzor sa mi veľmi zapáčil. Jedla som ho ešte ako dieťa, ten sneh sa dával na kolieska cesta lyžicou na kôpku. Racionálnejšiu verziu som vymyslela kvôli dcérke, beriem jej tie koláčiky do škôlky k pohosteniu ostatných detičiek, že mala narodeniny. Radšej ako kupované napolitánky či cukríky. Dve verzie som dala kvôli výberu, kto čo preferuje:-) Ďakujem ti pekne.
1x radost
jamarlen
prekrásne foto, lámeš nás tu na prehrešky, našťastie, mňa neohrozíš… tieto, ako píšeš "bežne" koláčiky by som veru nezvládol, a nemám ani taký pracovitý pohárik:)
v našej škôlke majú rodičia aj deti zakázané nosiť sladkostii,aj akékoľvek iné jedlo, neuveriteľné a smutné, koľko detí má rôzne diéty….
brambora
@jamarlen ten zakaz nosit vlastne jedlo ma vacsina škôlok. kvoli tomu, aby sa nenosili nakazy. ked bude detom zle, nech sa vie z coho. ;)
@kuku recept pekny, krasne foto...
valeri
aj keď ja snehová a penové pečivo nemusím, vyzerajú krásne a myslím, že deťom by som sa zavďačila. Pridám do snehu kokos a budú novodobé kokosové pusinky :-))
kukulienka71
ani v predošlej škôlke nebol problém, skôr sa potešili, že je to domáce a nie kúpené...a na maškarnom plese bolo toho od každého neúrekom. Ak má niektoré dieťa alergiu, učiteľky o tom vedia. Moja našťastie nemá žiadne alergie. Skôr ma zarazilo, ked som minule brala deťom makové rožky, že boli deti, ktoré mak odmietli alebo dokonca ani nepoznali! ale nutellové pečivo by jedli každý deň:-( Ďakujem vám, pochvala potešila:-)
mariamka
ja, ze nejaky napad na praci prasok :)) a ty take krasne chrumkaciky vypekas, myslim, ze sa deti naozaj potesili, domace je domace a kludne si mohla tie moderne nazvat zdrave, resp. "zdravsie" :)
jamarlen
tvoja a ty s ňou máte šťastie:), naše opuchli po jahodách z našej záhrady a spolužiaci - ako ktorí - mlieko, lepok a pod.
i keď @brambora má pravdu, ľudia robia všeličo:) po tých malinových od @marika10 - bez malín, i vajíčka by im možno nebolo nič, ale ktovie, čo za malinovú príchuť je v pudingu:)
sovka62
Takéto "keksíkoidné", bez maslovej plnky a čokolády, mám veľmi rada. V našej rodine sa nikdy nepiekli, netuším prečo a myslím, že som ich nikdy nejedla. Ale páčia sa mi veľmi, pokúsim sa ich spraviť, aj keď také pekné ako tvoje určite nebudú.
finczi
Takéto robievala moja babička a mamička, len boli menšie a u nás doma to poznáme pod názvom ,,aprócska" , po slovensky drobnučké. Vždy som mamku obdivovala za jej trpezlivosť robiť ich /a nielen za to/, naši sa vždy veľmi tešili, keď sme ich na stole mali a zmizli ako blesk. Pekná práca, výborné!
kukulienka71
Teším za z vašeho záujmu a pochvala dobre padne, ďakujem pekne všetkým:-)@mariamka , :-)), keď mne je to "zdravšie" také konroverzné, @jamarlen , to je mi ľúto:-( @sovka62 , budem rada, ak si na nich pochutíte, výzor nie je prvoradý;-) @finczi , fotila som ich dosť zblízka, ale iste sa dajú urobiť aj ešte menšie:-) Ďakujem
alex37
toto je už vyšší level, určite nebudem skúšať /aby som sa nestrápnila/ ale za pochvalu tvoja práca stojí!!!
ivav
Moje obľúbené "nompusky"! Aspoň ja mám recept s takým skomoleným názvom. Rýchlo ich premenujem na neprekonateľné nonplusky, a penu začnem striekať, tiež som ich doteraz dávala lyžičkou - človek sa učí do smrti... Piplačka, ale na Vianoce vždy musia byť! Vďaka za vysvetlenie názvu, zlepšenú technológiu, pekné fotky... určite vyskúšam aj modernú verziu!
kukulienka71
@cezminaz , si ma rozosmiala:-))), tak som to asi mala dať do tagu "dekorácie a jedlé ozdoby", @lovemuffin , @jerica , @alex37 , @ivav , ďakujem za milé slová, povzbudia;-) že nompusky:-))) to som ešte nepočula, ale fakt tie recepty patria k ľudovej slovesnosti, šíria sa ústnym podaním a tak sa to zapisuje potom. Som rada, že sme to upresnili:-)) dúfam, že aj moderná verzia bude chutiť.
havino
no aké pekné, nepoznám ich a ani som nejedla také, veľmi sa mi páčia, či moderné, či nemoderné :-) uložím si
ivav
@kukulienka , máš pravdu, šíria sa ústnym podaním, moja prababka ho mala zapísaný dokonca pod názvom nompusz. Už sa tu viedli debaty na tému žerbó, niekto ho pozná ako zerbo, žerby, moja suseda dokonca ako ŽEBRO.
luss44
tak toto som skoro prehliadla! Vyzerajú krásne, u nás sa pečú na svadby, ale nie také "dupľované", len linecké koliesko, lekvár a snehová pusinka. Ukladám ako koláčik č.1 do vianočného zoznamu pečenia, @kukulienka71 ďakujem:)
amelie
Sú nádherné:-) Dnes som ich po veľmi dlhom čase piekla podľa prababkinho receptu - klasika s priemerom koliesok 3cm - a napadlo mi pozrieť, či na Vareche nie je aj iný recept...
kukulienka71
@amelie , ty opatruješ prababkin recept? ten musí byť ešte zo začiatku 20. storočia, nie? som rada, že poznáš tieto koláčiky:-) A ďakujem za pochvalu, veselé vítanie nového roka!