Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky fotorecept

cesminaz - fotkaCesminaz, 20. marca 2019 9:17
Ďalšie recepty »
Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept)Foto: cesminaz

Niekedy na to chýba čas a niekedy zasa nálada, aby sme sa dali na prípravu kysnutého cesta :-) Tu je taká malá, rýchlejšia alternatíva na veľmi chutné rožky, ktoré ocení nielen rodinka, ale aj návšteva :-)

24
porcií
60 min
príprava
25 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
800 g
100 g
400 g
250 g
1/2 dl
1 bal. (15 g)
1/2 KL
Plnka tvarohová:
500 g
podľa chuti
2 bal.
podľa chuti
2 PL (prášok)
Plnka orechová:
300 g mleté
2 dl
z 1 citróna
1 kopcovitá KL
2 bal.
50 g (82 %)
1-1,25 dl vlažné
Na potretie:
1 ks
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si všetko potrebné na cesto. Je to veľmi jednoduché a rýchle cesto, ale pritom veľmi dobré aj čo sa týka konzistencie, aj jeho chuti :-)

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske si premiešame najprv múku, kypriaci prášok, práškový cukor a soľ. Potom pridáme jogurt a už dopoly tekuté maslo. Celé dobre spracujeme a podľa potreby pridáme aj cca 1/2 dl mlieka. Cesto má byť polomäkké, také ľahké a vláčne. Hotové necháme 20 minút postáť.

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme plnku. Množstvo, ktoré udávam v jednotlivých plnkách je myslené každé zvlášť na 1 dávku cesta/naplnenie všetkých rožkov. Čiže sa môžte rozhodnúť, ktorú plnku chcete, či orechovú alebo tvarohovú :-) Na tvarohovú plnku si v jednej miske zmiešame tvaroh, cukor podla chuti, vanilkový cukor, 2 PL puding a ak chcete, tak aj hrozienka. Na orechovú plnku si dáme do misky mleté orechy, cukor + van. cukor, štipku soli, fenikel, citrónovú kôru a premiešame lyžicou. Potom dáme rozpustené maslo a cca 1 dl mlieka. Dobre premiešame. Plnka nesmie byť pririedka, ale ani prisuchá, má byť ako pasta, nech sa dá akoby trocha rozotierať :-)

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odpočinuté cesto si rozdelíme na 2 časti a každú z nich si len upravíme do tvaru bochníka. Bochníky pomocou minima múky vyvaľkáme na hrúbku 5-6 mm, pokrájame na 12 častí a do každého cesta ešte urobíme malý rez podla fotky. Cesto je výborné, veľmi dobre sa s ním pracuje :-)

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na každý trojuholník dáme "bohato" plnku, nebojte sa nevytečie, kľudne dajte aj 1 PL :-) Každá jedna plnka je vypočítaná na 1 dávku cesta, takže ju tak rozdeľte. Následne cesto zľahka skrútime tak, že najprv tú zakrojenú časť cesta nad plnkou preložíme smerom donútra cez seba a špice pri plnke prstom trocha stlačíme/istíme a potom už len zľahka stočíme. Rožky pokladieme na plech s papierom, natrieme rozšľahaným vajcom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25 minút. Treba si to sledovať.

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rohlíčky sú fantastické, cesto výborné a plnka vláčna ;-) Ešte za tepla ich môžme posypať práškovým cukrom.

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu je orechová verzia ;-) Táto orechová plnka je zatial najlepšia čo som jedla, ten fenikel tam dá naozaj výbornú chuť v kombinácii s citrónovou kôrou. A zostane aj na druhý deň taká vláčna ako za čerstva :-) Odporúčam vyskúšať.

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rožky sú lahučké, jemné, vláčne a cesto je od toho jogurtu veľmi chutné, ten jogurt v ňom normálne cítiť :-) No a v kombinácii s tvarohovou plnkou sú jednoducho fantastické!

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tieto rožky sú jednoduché na prípravu, sú rýchlo hotové a pritom veľmi chutné. Sú vhodné nielen pre rodinku keď sa niečo sladké zažiada, ale aj pre návštevu :-) Prajem dobrú chuť!

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist