Tvarohové a orechové rožteky
Tvarohové a orechové rožteky

Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. marca 2019
Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Niekedy na to chýba čas a niekedy zasa nálada, aby sme sa dali na prípravu kysnutého cesta :-) Tu je taká malá, rýchlejšia alternatíva Zobraziť celý popisNiekedy na to chýba čas a niekedy zasa nálada, aby sme sa dali na prípravu kysnutého cesta :-) Tu je taká malá, rýchlejšia alternatíva na veľmi chutné rožky, ktoré ocení nielen rodinka, ale aj návšteva :-)

24
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
800 g
100 g
400 g
250 g
1/2 dl
1 bal. (15 g)
1/2 KL
Plnka tvarohová:
500 g
podľa chuti
2 bal.
podľa chuti
2 PL (prášok)
Plnka orechová:
300 g mleté
2 dl
z 1 citróna
1 kopcovitá KL
2 bal.
50 g (82 %)
1-1,25 dl vlažné
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetko potrebné na cesto. Je to veľmi jednoduché a rýchle cesto, ale pritom veľmi dobré aj čo sa týka konzistencie, aj jeho chuti :-)

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske si premiešame najprv múku, kypriaci prášok, práškový cukor a soľ. Potom pridáme jogurt a už dopoly tekuté maslo. Celé dobre spracujeme a podľa potreby pridáme aj cca 1/2 dl mlieka. Cesto má byť polomäkké, také ľahké a vláčne. Hotové necháme 20 minút postáť.

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme plnku. Množstvo, ktoré udávam v jednotlivých plnkách je myslené každé zvlášť na 1 dávku cesta/naplnenie všetkých rožkov. Čiže sa môžte rozhodnúť, ktorú plnku chcete, či orechovú alebo tvarohovú :-) Na tvarohovú plnku si v jednej miske zmiešame tvaroh, cukor podla chuti, vanilkový cukor, 2 PL puding a ak chcete, tak aj hrozienka. Na orechovú plnku si dáme do misky mleté orechy, cukor + van. cukor, štipku soli, fenikel, citrónovú kôru a premiešame lyžicou. Potom dáme rozpustené maslo a cca 1 dl mlieka. Dobre premiešame. Plnka nesmie byť pririedka, ale ani prisuchá, má byť ako pasta, nech sa dá akoby trocha rozotierať :-)

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odpočinuté cesto si rozdelíme na 2 časti a každú z nich si len upravíme do tvaru bochníka. Bochníky pomocou minima múky vyvaľkáme na hrúbku 5-6 mm, pokrájame na 12 častí a do každého cesta ešte urobíme malý rez podla fotky. Cesto je výborné, veľmi dobre sa s ním pracuje :-)

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na každý trojuholník dáme "bohato" plnku, nebojte sa nevytečie, kľudne dajte aj 1 PL :-) Každá jedna plnka je vypočítaná na 1 dávku cesta, takže ju tak rozdeľte. Následne cesto zľahka skrútime tak, že najprv tú zakrojenú časť cesta nad plnkou preložíme smerom donútra cez seba a špice pri plnke prstom trocha stlačíme/istíme a potom už len zľahka stočíme. Rožky pokladieme na plech s papierom, natrieme rozšľahaným vajcom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25 minút. Treba si to sledovať.

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rohlíčky sú fantastické, cesto výborné a plnka vláčna ;-) Ešte za tepla ich môžme posypať práškovým cukrom.

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu je orechová verzia ;-) Táto orechová plnka je zatial najlepšia čo som jedla, ten fenikel tam dá naozaj výbornú chuť v kombinácii s citrónovou kôrou. A zostane aj na druhý deň taká vláčna ako za čerstva :-) Odporúčam vyskúšať.

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rožky sú lahučké, jemné, vláčne a cesto je od toho jogurtu veľmi chutné, ten jogurt v ňom normálne cítiť :-) No a v kombinácii s tvarohovou plnkou sú jednoducho fantastické!

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tieto rožky sú jednoduché na prípravu, sú rýchlo hotové a pritom veľmi chutné. Sú vhodné nielen pre rodinku keď sa niečo sladké zažiada, ale aj pre návštevu :-) Prajem dobrú chuť!

    Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

denyany
Ďalšia novinka pre mňa! A nie jedna, o fenikli do orechov tiež počujem prvýkrát. Toto určite urobím, najmä tie tvarohové rožky na mňa tak vábivo pôsobia...
cesminaz
@Haji :-) dakujem si zlatá,no profík iste nie som :-) Cesto je fakt velmi dobré,také nadýchané.Jasné že kysnuté je iné,ale aj toto sa mu celkom podobá :-) @Mijaita :-) som si istá,že by si to hravo zvládla. @Adjunkt @Milka001 @Terinka55 @Macka78 dakujem vám za nahliadnutie a milé komenty :-) som rada,že sa Vám rohlíčky páčia! @Denyany fenikel používam velmi rada do koláčov do kakaovej plnky,dá fantastickú chut.No a potom som bola raz fenikel vyskúšala aj do orechovej plnky a bola som velmi prekvapená ako super to chutí!! :-) No a odvtedy robím orechovú plnku s feniklom :-) Kludne vyskúšaj,nebudeš sklamaná. @Eruska25 ano sú velmi dobré :-) Budem rada ak vyskúšaš.
denyany
Niekde sa asi stala chyba, u mňa, samozrejme. Dnes som piekla tieto rožky, no nešlo mi to vôbec stočiť tak, ako si písala. Asi bol tvaroh redší a ja nešikovná...vytekal kade tade, vyzeralo to všelijako, no babrala som sa s tým dlho, efekt veľmi malý. Chuťovo dobré, ale predsa len ostanem pri klasickom kysnutom ceste.
cesminaz
@Denyany (22.3.2019 12:52)

Milá @Denyany je mi fakt lúto,že si sa s tým tolko musela babrat a že ti to tak nevyšlo ako malo :-/ Ale poviem ti,že to skrútenie,už nech to zatočíš akokolvek,vôbec neovplivní plnku.To skrútenie ju vnútri neudrží.Lebo ja som tú plnku neuzavrela kompletne do vnútra rožka,na fotke vidiet jasne že aj mne kuká skoro všade plnka von :-) Ono to bude 100% navine ten tvaroh,tvoja plnka bola pririedka.Aký tvaroh si dala? Dala si krémový? Lebo na tvojej fotke mi nepríde ako krémový,skôr obyčajný.Alebo si dala namiesto práškového kryštálový cukor? Lebo ten sa v plnke rýchlo spúšta a je zneho potom velmi tekutá :-( Ja som dala asi 2dl práškového cukru a vobec som plnku nemala riedku,dali sa robit kopčeky :-) No nič,aj tak som rada že si vyskúšala a ozvala si sa mi a napísala svoju skúsenosť :-) Dakujem a pozdravujem.
cesminaz
@Cesminaz (22.3.2019 19:05)

A toto krútenie,vlastne najprv zahnutie zastrihnutého cesta je len zväčša preto,aby mi tie špice cesta na oboch stranách rožka nevyčnievali a poprípade sa nevysušili.Jasné,že jedným prstom môž atomaticky tie vonkajšie strany slabo pritlačit ked prehodíš prvýkrát cez plnku :-) Ach bože,je to ovela jednoduchšie než sa to vysvetluje :-))) Ja som toho názoru,že na vine nebolo krútenie,ale plnka.A čo sa týka cesta...kysnuté je len kysnuté :-) toto cesto ho určite nenahradí,ale je to dobrá varianta pre niekoho :-)


denyany
@Cesminaz (22.3.2019 19:15)

Ďakujem ti za obšírne vysvetlenie, milá Cesminaz! Tiež si myslím, že to bolo tvarohom. Mala som taký jemne hrudkovitý, je veľmi chutný, ale po zmiešaní s cukrom zvlhol, ani prášok pudingový to veľmi neovplyvnil. Ale nie vždy sa všetko podarí... Ale tak či tak som chcela napísať, že v podvečer sa rodina zišla doma a koláče mizli jedna radosť. Najmä staršia dcéra z nich bola nadšená a vraj ich môžem robiť častejšie. Tak uvidíme... Krásny víkend ti želám.:-))
cesminaz
@Denyany (22.3.2019 20:23)

To som velmi rada,že koláčiky chutili :-) Ten pudingový prášok hned nezahustí tvaroh,ten začne tuhnút iba v rúre počas pečenia,za horúca :-) Skús nabudúce presne podla receptu,iste sa ti vydaria.Prajem aj ja tebe príjemný víkend!
katkapo
Recept mam odskusany, je skvely velmi dobre sa pracuje s cestom iba trosku sa lepil, robila som s tvarohom absolutne mi nevytekal ani kus tvarohu som nemala mimo a satocky su velmi chutne. Perfektny recept pre tych ktory nevedia robit s kvaskom ako ja, za mna 1* a urcite sa k receptu este vratim. Dakujem prikladam foto
cesminaz
@Katkapo (13.4.2019 09:58)

Som velmi rada,že si s receptom spokojná a že vám rohlíčky chutia :-) Dakujem za odozvu aj peknú fotku.Pekný den.
cesminaz
@Mary81 (27.4.2019 10:38)

Celkom kludne použi špaldovú bielu hladkú múku,rohlíčky sú také isté skvelé ako z obyčajnej múky,ak nie ešte jemnejšie :-) Ja používam často a rada špaldovú múku a preto zo skúsenosti viem,že budeš potrebovať oniečo viac mlieka na konci,takže si to prispôsob tak,aby si dostala na konci cesto tej konzistencie,ako je v recepte :-)
jabaletka
Tieto rožteky som raz skúšala, sú fantastické, tvaroh mi nevytiekol. Ak niekomu vytekala, na vine je tvaroh z mojej skúsenosti. Teraz po roku som si na nich spomenula a straaasne dlho som hľadala. Mám chuť na makovú verziu :)
cesminaz
@22gabika (27.12.2019 11:58)

Prepáč, reagujem neskoro.. Iste by sa dali, ale len s džemom/ lekvárom na pečenie :-)
cesminaz
@jabaletka (29.3.2020 14:20)

Som velmi rada, že si bola s receptom spokojná :-) Plnky sa dajú obmieňať presne ako píšeš, určite aj makové budú super :-) Vdaka ti za komentík!
babinka
Dnes som vyskúšala tieto rozky, s cestom sa veľmi dobre pracovalo. Keďže sa zdalo málo koláčikov, rozdelila som ho na tri diely (cca 550 g) a vzniklo mi 36 kúskov a plnky bolo bohate, ešte sa aj zvýšilo. Časovo nebolo to náročné , takze dúfam , že sa aj tak rýchlo nezjedia. Lebo sú vynikajúce . Ďakujem


cesminaz
@babinka (18.9.2021 11:12)

Dakujem krásne za tvoju odozvu a som velmi rada, že si bola spokojná s receptom :-) Pozdravujem.