Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky fotorecept
Foto: cesminaz
Niekedy na to chýba čas a niekedy zasa nálada, aby sme sa dali na prípravu kysnutého cesta :-) Tu je taká malá, rýchlejšia alternatíva Zobraziť celý popisNiekedy na to chýba čas a niekedy zasa nálada, aby sme sa dali na prípravu kysnutého cesta :-) Tu je taká malá, rýchlejšia alternatíva na veľmi chutné rožky, ktoré ocení nielen rodinka, ale aj návšteva :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
800 g |
|
100 g |
|
400 g |
|
250 g |
|
1/2 dl |
|
1 bal. (15 g) |
|
1/2 KL |
|
Plnka tvarohová: | |
500 g |
|
podľa chuti |
|
2 bal. |
|
podľa chuti |
|
2 PL (prášok) |
|
Plnka orechová: | |
300 g mleté |
|
2 dl |
|
z 1 citróna |
|
1 kopcovitá KL |
|
2 bal. |
|
50 g (82 %) |
|
1-1,25 dl vlažné |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetko potrebné na cesto. Je to veľmi jednoduché a rýchle cesto, ale pritom veľmi dobré aj čo sa týka konzistencie, aj jeho chuti :-)
-
2
V jednej miske si premiešame najprv múku, kypriaci prášok, práškový cukor a soľ. Potom pridáme jogurt a už dopoly tekuté maslo. Celé dobre spracujeme a podľa potreby pridáme aj cca 1/2 dl mlieka. Cesto má byť polomäkké, také ľahké a vláčne. Hotové necháme 20 minút postáť.
-
3
Zatiaľ si pripravíme plnku. Množstvo, ktoré udávam v jednotlivých plnkách je myslené každé zvlášť na 1 dávku cesta/naplnenie všetkých rožkov. Čiže sa môžte rozhodnúť, ktorú plnku chcete, či orechovú alebo tvarohovú :-) Na tvarohovú plnku si v jednej miske zmiešame tvaroh, cukor podla chuti, vanilkový cukor, 2 PL puding a ak chcete, tak aj hrozienka. Na orechovú plnku si dáme do misky mleté orechy, cukor + van. cukor, štipku soli, fenikel, citrónovú kôru a premiešame lyžicou. Potom dáme rozpustené maslo a cca 1 dl mlieka. Dobre premiešame. Plnka nesmie byť pririedka, ale ani prisuchá, má byť ako pasta, nech sa dá akoby trocha rozotierať :-)
-
4
Odpočinuté cesto si rozdelíme na 2 časti a každú z nich si len upravíme do tvaru bochníka. Bochníky pomocou minima múky vyvaľkáme na hrúbku 5-6 mm, pokrájame na 12 častí a do každého cesta ešte urobíme malý rez podla fotky. Cesto je výborné, veľmi dobre sa s ním pracuje :-)
-
5
Na každý trojuholník dáme "bohato" plnku, nebojte sa nevytečie, kľudne dajte aj 1 PL :-) Každá jedna plnka je vypočítaná na 1 dávku cesta, takže ju tak rozdeľte. Následne cesto zľahka skrútime tak, že najprv tú zakrojenú časť cesta nad plnkou preložíme smerom donútra cez seba a špice pri plnke prstom trocha stlačíme/istíme a potom už len zľahka stočíme. Rožky pokladieme na plech s papierom, natrieme rozšľahaným vajcom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25 minút. Treba si to sledovať.
-
6
Rohlíčky sú fantastické, cesto výborné a plnka vláčna ;-) Ešte za tepla ich môžme posypať práškovým cukrom.
-
7
A tu je orechová verzia ;-) Táto orechová plnka je zatial najlepšia čo som jedla, ten fenikel tam dá naozaj výbornú chuť v kombinácii s citrónovou kôrou. A zostane aj na druhý deň taká vláčna ako za čerstva :-) Odporúčam vyskúšať.
-
8
Rožky sú lahučké, jemné, vláčne a cesto je od toho jogurtu veľmi chutné, ten jogurt v ňom normálne cítiť :-) No a v kombinácii s tvarohovou plnkou sú jednoducho fantastické!
-
9
Tieto rožky sú jednoduché na prípravu, sú rýchlo hotové a pritom veľmi chutné. Sú vhodné nielen pre rodinku keď sa niečo sladké zažiada, ale aj pre návštevu :-) Prajem dobrú chuť!
Milá @Denyany je mi fakt lúto,že si sa s tým tolko musela babrat a že ti to tak nevyšlo ako malo :-/ Ale poviem ti,že to skrútenie,už nech to zatočíš akokolvek,vôbec neovplivní plnku.To skrútenie ju vnútri neudrží.Lebo ja som tú plnku neuzavrela kompletne do vnútra rožka,na fotke vidiet jasne že aj mne kuká skoro všade plnka von :-) Ono to bude 100% navine ten tvaroh,tvoja plnka bola pririedka.Aký tvaroh si dala? Dala si krémový? Lebo na tvojej fotke mi nepríde ako krémový,skôr obyčajný.Alebo si dala namiesto práškového kryštálový cukor? Lebo ten sa v plnke rýchlo spúšta a je zneho potom velmi tekutá :-( Ja som dala asi 2dl práškového cukru a vobec som plnku nemala riedku,dali sa robit kopčeky :-) No nič,aj tak som rada že si vyskúšala a ozvala si sa mi a napísala svoju skúsenosť :-) Dakujem a pozdravujem.
A toto krútenie,vlastne najprv zahnutie zastrihnutého cesta je len zväčša preto,aby mi tie špice cesta na oboch stranách rožka nevyčnievali a poprípade sa nevysušili.Jasné,že jedným prstom môž atomaticky tie vonkajšie strany slabo pritlačit ked prehodíš prvýkrát cez plnku :-) Ach bože,je to ovela jednoduchšie než sa to vysvetluje :-))) Ja som toho názoru,že na vine nebolo krútenie,ale plnka.A čo sa týka cesta...kysnuté je len kysnuté :-) toto cesto ho určite nenahradí,ale je to dobrá varianta pre niekoho :-)
Ďakujem ti za obšírne vysvetlenie, milá Cesminaz! Tiež si myslím, že to bolo tvarohom. Mala som taký jemne hrudkovitý, je veľmi chutný, ale po zmiešaní s cukrom zvlhol, ani prášok pudingový to veľmi neovplyvnil. Ale nie vždy sa všetko podarí... Ale tak či tak som chcela napísať, že v podvečer sa rodina zišla doma a koláče mizli jedna radosť. Najmä staršia dcéra z nich bola nadšená a vraj ich môžem robiť častejšie. Tak uvidíme... Krásny víkend ti želám.:-))
To som velmi rada,že koláčiky chutili :-) Ten pudingový prášok hned nezahustí tvaroh,ten začne tuhnút iba v rúre počas pečenia,za horúca :-) Skús nabudúce presne podla receptu,iste sa ti vydaria.Prajem aj ja tebe príjemný víkend!
Som velmi rada,že si s receptom spokojná a že vám rohlíčky chutia :-) Dakujem za odozvu aj peknú fotku.Pekný den.
Celkom kludne použi špaldovú bielu hladkú múku,rohlíčky sú také isté skvelé ako z obyčajnej múky,ak nie ešte jemnejšie :-) Ja používam často a rada špaldovú múku a preto zo skúsenosti viem,že budeš potrebovať oniečo viac mlieka na konci,takže si to prispôsob tak,aby si dostala na konci cesto tej konzistencie,ako je v recepte :-)
Prepáč, reagujem neskoro.. Iste by sa dali, ale len s džemom/ lekvárom na pečenie :-)
Som velmi rada, že si bola s receptom spokojná :-) Plnky sa dajú obmieňať presne ako píšeš, určite aj makové budú super :-) Vdaka ti za komentík!
Dakujem krásne za tvoju odozvu a som velmi rada, že si bola spokojná s receptom :-) Pozdravujem.