Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 25. augusta 2010
Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept)
Foto: alexdidi

Takéto pirohy robila moja mamička, babička, prababička...robím ich aj ja, ale pre naše dcéry už je to síce veľmi dobré jedlo, no aj veľmi, Zobraziť celý popisTakéto pirohy robila moja mamička, babička, prababička...robím ich aj ja, ale pre naše dcéry už je to síce veľmi dobré jedlo, no aj veľmi, veľmi prácne. A tak by som chcela ponúknuť výrobu nášho tradičného jedla netradičným spôsobom.Príprava je omnoho rýchlejšia, ale chuť nezmenená. Mňa na tento postup inšpirovali Taliani a dúfam, že tento môj recept bude inšpiráciou pre tých, ktorým sa výroba pirôh zdala náročná.

4
porcie
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 ks
1 PL
PLNKA zemiaková:
2-3 ks
1 ks
PLNKA bryndzová:
100 g
2-3 ks
PLNKA tvarohová:
200 g
1 ks
Na omastenie:
250 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si plnky. Zemiaková: uvarené zemiaky pretlačíme a zmiešame s maslom, žĺtkom, soľou a korením. Bryndzová: bryndzu zmiešame s uvarenými a pretlačenými zemiakmi, soľou a korením. Tvarohová:tvaroh zmiešame s vajcom a soľou.

    Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomocou šľahača s hnetacími metlami z múky, vajec, oleja, soli a vody vypracujeme tuhé cesto.

    Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na doske chvíľu cesto ručne dopracujeme. Prikryjeme miskou a necháme odpočívať 1/2hodiny.

    Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1-2mm. Na polovicu cesta pomocou stierky alebo tupou stranou noža naznačíme štvorce so stranou 4cm a na každý dáme pomocou lyžičky a noža plnku.

    Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vodorovne i zvisle pritlačíme v mieste naznačených štvorcov rúčkou varešky alebo inou paličkou.Začíname vždy od stredu, aby sme vytláčali vzduch.

    Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V mieste pritlačenia porežeme pomocou radielka alebo nožom.

    Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pirohy postupne varíme vo vriacej osolenej vode. Po vhodení opatrne premiešame a ešte aspoň raz kým vyplávajú na povrch. Potom už varíme len 2-3min veľmi miernym varom. Vyberieme dierovanou varechou do misy polejeme málinko roztopeným maslom a premiešame, aby sa nezlepili, kým uvaríme zostávajúce pirohy a udržujeme teplé.Ja ich dávam do rúry vyhriatej na 65st.C.

    Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozpražíme si maslo s cibuľou porezanou na tenké kolieska alebo mesiačiky. Pirohy chcú dobre omastiť, iba vtedy sú dobré.Preto tak hodne masla(250g).

    Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Možno ste si všimli, že tieto pirohy sú maličké, také jednohubky, lenže takéto chutia najlepšie. Čím menšie, tým viacej práce samozrejme, ale chutia aj väčšie. Podávame poliate(hodne)maslom s cibuľkou, prípadne aj hustou kyslou smotanou. Kto nemá rád cibuľu(napr. aj deti), omastíme len rozpraženým maslom. Nezabudnime ich ešte v mise osoliť!

    Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ak by vám náhodou nejaké uvarené pirohy zvýšili, tak na druhý deň si urobte túto vynikajúcu pochúťku: na malom množstve oleja ich z oboch strán opečte do zlatohneda.Ja sa snažím variť vždy viac pirôh, aby mi zvýšili na opekanie, málokedy sa mi to však podarí...

    Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

sjuz
krásne foto:) My robievame pirohy zo zemiakového cesta.
alexdidi
Viem, že v okolí Spiša, ale aj inde sa robia pirohy zo zemiakového cesta, ale u nás sa takéto nikdy nerobili. Iba šúľance alebo slivkové knedle.
lucylee
krásne pirohy, my ich robíme tiež malé, ale len hladká múka, soľ a voda podľa potreby, ale každý má ten svoj odskúšaný recept., plníme bryndzou, zemiakmi a slivkovým lekvárom, ja ich ešte bohato posypem práškovým cukrom a polejem maslom
lucylee
a ešte pridávam, že je super nápad pirohy opiecť..nikdy som neskúšala, ale vyskúšam najbližšie, keď budeme robiť
babav
@Alexdidi , nie si len sikovna ,ale aj prakticka;vyzeraju naozaj ako talianske ravioli a urcite chutia vyborne.
tittinka
ďakujem za receptík, ešte som sama pirohy nerobila, vyzerajú úžasne, urobím aj so sladkou plnkou. Ukladám si, ďakujeeeeeeeeeeeeeeeem
alexdidi
@babav , máš pravdu - takto robím aj ravioly s rôznymi plnkami a s malou úpravou cesta...@titinka , poradím - na sladko sú výborné plnené slivkovým lekvárom, poliate maslom, posypané cukrom a opraženou strúhankou...
bedrunka
Zbožňujem jedenie pirohov - nasladko, naslano ale robota ma odrádza. Najčastejšie 2 razy do roka. Na sladké pirohy nasypem aj škoricu alebo škoricový cukor, dodá iný šmäk.
serchan
V našej rodine majú pirohy s bryndzovou plnkou prim, ja ich robím bez vajec a oleja, iba múka,soľ a voda sú mäkučké a omastím ich upraženou slaninkou, podávam k ním kyslú smotanu( podľa chuti každého)Keď náhodou ostanú, tak uvarené ich dám do mrazničky.
cicamaci
mnam... pyrohy zbožňujem na hoci aký spôsob ale môj manžel ich nechce a tak už ani neviem kedy som naposledy jedla pyrohy o:(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia