Nakladaná kapusta

polovacka - fotkapolovacka, 25. marca 2013

Tento postup pripravy je bez sterilizacie - da sa urobit rychlo a jednoducho. Recept pochadza z Ceska - Ostrava. Je to velmi dobra priloha k Zobraziť celý popisTento postup pripravy je bez sterilizacie - da sa urobit rychlo a jednoducho. Recept pochadza z Ceska - Ostrava. Je to velmi dobra priloha k hlavnemu jedlu.

Suroviny

10  kg
8 ks (veľké)
1  balenie (10 g)
1  balenie (30 g)
podľa chuti alebo sušený
podľa chuti
Nálev:
3  l
20  dkg
1 1/4  l
50 tabliet




Postup

  1. 1

    Kapustu a cibulu narezat - nakrajat na jemno , posypat Pyrosiricitanom draselnym (dostanes v drogerii) - dobre premiesat , pridat Zaziky (dostanes v potravinach) a premiesat , pridat kopor alebo stiplavu paprika a premiesat .

  2. 2

    Nalev uvarit a dat odstat - vychladnut . Nalevom zaliat kapustu , premiesat a nechat odstat - ulezat do druheho dna , respective po 24 hodinach mozme kapustu plnit do poharov na zavaranie ( litrove pohare , mozu byt aj vacsie )

  3. 3

    Upozornenie : Nadobu v ktorej budete miesat kapustu , nadoba nesmie byt z kovu - metalu , moze byt iba z plastu , dalsie upozornenie : tato kapusta sa nesterilizuje

Diskusia k receptu

denyany
zaziky je korenie - caciky, myslím si. mňa skôr zaujíma, či by bolo veľkou chybou nahradiť umelé sladidlo obyčajným cukrom? s umelými sladidlami nemám žiadne skúsenosti, radšej by som sa im vyhla.
boxik
Pyrosiričitan draselný je v zdravých potravinách považovaný za jedno z nežiadúcich éčiek s označením E224.
Nežiadúce účinky
Látka je považovaná v malom množstve za bezpečnú. Ničmenej existujú dôkazy o vzniknutých príznakoch astmy , anafylaxie alebo o príznakoch porúch chovania, bolestí hlavy, nevolností. Sú známe prípady smrti astmatikov v souvisloti zoe siričitanmi./Anafylaxia – anafylaktický šok je alergická reakcia organizmu spôsobená hypersenzitivitou – zvýšenou citlivosťou organizmu na rôzne alergény/
Myslím , že zelenina sa dá pripravovať a konzervovať aj šetrnejšími spôsobmi.
sovka62
Keby som dostala do rúk toho, koho prvého napadlo pridávať pyrosiričitan do kapusty, roztrhla by som ho na dva kusy a to som mierumilovný človek. V našich obchodoch ročne predávame stovky balení. Ako správny debil, proti vlastným záujmom, som sa spočiatku zákazníkov vypytovala, prečo dobrovoľne pridávajú do kapusty zdraviu škodlivú látku. "Lebo potom je pekná biela", znela odpoveď. Videla som a mala som česť ochutnať. Biela bola, to je pravda, ale tvrdá bez akejkoľvek chuti, teda okrem pachuti po síre. A kvôli tomu sú ju ochotní dať dokonca deťom!?
Prečo by čalamáda mala byť biela? Komu v nej vadí ružovkastá farba kapusty? Nechápem a nepochopím.
evanaaa
Zaziky ma tam prekvapili, viem, že sa dávajú do kyslej smotany alebo jogurtu s uhorkami (šalát), možno dodajú kapuste zvláštnu chuť. Ak by som nedala ten pyrosiričitan, asi by bolo treba sterilizovať, ale nevadí.