Najlepšia zmes na topeničky

sylviaxxl - fotkasylviaxxl, 22. septembra 2012
Najlepšia zmes na topeničky
Foto: sylviaxxl

Tento recept som našla v časopise Apetít. Pôvodne sa volá,,Topeničková bomba,,a právom. Zmes je vynikajúca a keď sa zmieša so syrom, alebo klobásovou zmesou...

20 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

1,5 kg
4 ks
6-8 strúčikov
3 lyžičky
3 lyžice
2 lyžice
2 ks
125 ml
5 lyžíc
400 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky ingrediencie. Cukinu očistíme a postrúhame. Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a potom na plátky. Cesnak očistíme a nakrájame na plátky.

    Najlepšia zmes na topeničky - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu speníme na oleji, pridáme cesnak, cukinu, soľ

    Najlepšia zmes na topeničky - obrázok 2
  3. 3

    A miešame 3 minúty

    Najlepšia zmes na topeničky - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme ostatné ingrediencie a dáme na plech do vyhriatej rúry na 200°c na 40 minút. Občas premiešame.

    Najlepšia zmes na topeničky - obrázok 4
  5. 5

    Plníme horúce do vysterilizovaných pohárov a zaviečkujeme. Ja dávam aj do deky. Podávame na touste, alebo topeničke, so syrom, klobásou, alebo pridáme do cestovín.

    Najlepšia zmes na topeničky - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Prílohy a omáčky, Sezónne jedlá, Zaváraniny

Diskusia k receptu

pivonka
Ufff! Pozerám na ingrediencie, že pre koľko ľudí to je a ako to mám zredukovať iba pre seba a vidím, že sa to zavára. To skúsim, lebo cukinu ešte mám a vyzerá to výborne. Vďaka za recept.
mojack
tak toto prislo vhod...prave sa trápim co s cukinami..
boxik
Možno je hrianka slovensky podľa jazykového ústavu , ale topenička ,nie je to česky,je krásny západoslovenský názov,ktorý mne západniarovi po 43 rokoch na východe pohľadil dušu.Aj tá zmes na topeničku,ako krásne to znie, ma zaujala a určite ju vyskúšam.
2010
@boxik , aj u nas doma v Blave to bola vzdy "topenička" ked to bolo na pekaci a hrianka bolo to co na sucho vyskocilo z hriankovaca.
julica
@beatrix , u vás hrianka a u silvie topenička, čo je na tom. Ak by sme mali byť striktní, tak aj @marienka napísala po česky, "u nás" sa hovorí PO slovensky, PO česky, nie slovensky, česky :) To je taká sranda, ako sa radi v tom jazyku naparujeme :)
1x brisid
dadmara0807
@Sylviaxxl ahoj píšeš do pohára a pod deku dobre som pochopila že už netreba sterilizovať ? :) vyzerá ro výborne tak skúsim
afataga
moze to byt dobre, len ja neviem co su topenicky
abdul
@afataga : Po našom asi hrianky. Ani v Česku nevedia, tam majú len topinky.
danda3
Sylvi, super recept, ak dostanem cukinu, vyskúšam! Som rada, že si tu, len pridávaj ďalej, teším sa!♥
sylviaxxl
@dadmara0807 ,dobre si to pochopila:) Aj džem tak robím.Horúce naplním do horúcich pohárov,zaviečkujem a hore dnom nechám do druhého dňa. Nepokazilo sa mi ešte nič.
sylviaxxl
My sme mali od malička doma len topeničky:) teraz si robíme aj hrianky,aj tousty:) Zmes je výborná na všetky druhy opečeného chlebíka a basta:))
helca103
dostala som od švagrinky cuketu takže vyskúšam lebo sa mi to veľmi páči......

mojack
urobila som ...super
A dnes z dvojitej davky, pridala som 2 papriky. Tekvica alebo cukina to je jedno... ak toto lubime. Dnes manžel vyčistil plech z chlebikom /aby nebolo skoda/.
Ak ešte najdem v zahrade / pripadne susedovej /, tak určite urobim...
vdaka za recept.
mojack
.. a toto lubime / priplietlo sa pismenko/
4,5 kg cukiny spracovane .. super.
brisid
@2010 (23.9.2012 10:50)

ked uz slovickarite, tak spravny Bratislavcan nikdy nepovie BLAVA... to moze len pristahovalec ;-) som rodena Bratislavcanka a vyraz ako Blava a Blavak ma velmi uraza