Najlepšia kelová polievka na svete

frezia68 - fotkafrezia68, 30. augusta 2014
Najlepšia kelová polievka na svete
Foto: frezia68

Viem,viem,je ich tu dosť,ale táto mi práve dnes chutila najviac zo všetkých kelových polievok.A tým receptom chcem pripomenúť,že hubová sezóna pomaly končí a začínajú Zobraziť celý popisViem,viem,je ich tu dosť,ale táto mi práve dnes chutila najviac zo všetkých kelových polievok.A tým receptom chcem pripomenúť,že hubová sezóna pomaly končí a začínajú jesenné jedlá a kel sa zaraďuje aj s kapustou medzi trvalo obľúbené.Od rána sme boli v lese na malej túre.Na huby sú chladné noci a podpňovky ešte nie sú,takže som prišla hladná ako vlk a nik mi nenavaril :-)

5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/3 ks
3 ks
1 ks
2 strúčiky
1 ks
1/4 ks
1/2 ks madarského typu
 červené zlato pálivé maďarské (alebo čili paprika)
 na ozdobu




Postup

  1. 1

    Dostala som čerstvý kel,takže dnes bude polievka a o pár dní prívarok,lebo je dosť veľký.Takže obyčajne nakrájam klobásu na krúžky a opečiem na troche prepusteného masla.Klobásu vyberiem,na omastok dám nakrájanú cibuľu,rascu a po orestovaní zalejem vývarom,alebo vodou.Pridám na drobno pokrájaný,alebo postrúhaný zemiak a nechám povrieť,on zahustí polievku.Ušetrím pridávanie múky,čiže zásmažku.

    Najlepšia kelová polievka na svete - obrázok 1
  2. 2

    Asi za 8 min. pridám nakrájaný kel na prúžky,mrkvu pokrájanú na kolieska,zemiaky nakrájané na kocky,cesnak nakrájaný na drobno a kapiu na ozdobu.Budúcu polievku varím odkrytú a kel sa má dávať variť do horúceho vývaru,alebo vody a neprikrývať.Pridám soľ,MČK a ochutnám,po chvíli je všetko mäkké,veď kel mladý.....trocha štipľavého zlata a na záver majoránku a pažitku.Ja som na majoránku od hladu zabudla,tak som pridala dodatočne,aj na tanier. A môžete zajedať domácim výborným chlebom a ja ,ako bezlepkáč....

    Najlepšia kelová polievka na svete - obrázok 2
  3. 3

    ...som mala od včera bezlepkové zemiakové pagáče robené na vode,lebo aj na kravské mlieko intolerancia. Ale hlad je najlepší kuchár,v lese vytrávilo a tak táto polievka bola najlepšia na svete :-))).Tak poriedko rastú tu "za humnami",lebo za hríbami treba chodiť do lepších lokalít. Tak každému,kto dočítal,želám pekný zvyšok dňa a veľa slnka :-)

    Najlepšia kelová polievka na svete - obrázok 3

Diskusia k receptu

kvet8inka
Zeleninové polievky všetkého druhu mám najradšej, ukladám do KK, určite vyskúšam, v chladných dňoch sú ako liek.
kukulienka71
@frezia68 , veríš, či nie, dnes sme mali kelovicu s klobáskou, síce so smotanou ale tvoja verzia je už u mňa uložená, verím názvu, ktorý si dala;-)veľmi chutne vyzerá!
izabella929
tvoja polievočka vyzerá ozaj Božsky, takže môže byť iba najlepšia na svete.-)
elysa
kelovka vylepšená klobáskou musela byť výborná...
jozka2
Uz som si povedala,ze ziadnu polievku viac neulozim do KK,no tu tvoju presa len som dala,vyzera skvele.5
frezia68
Ďakujem za milé komentáre,už som jedla aj na večeru :-)
radost
tak ja som dočítala..a..slnko bolo len zrána..:-)
chýba mi ten plný tanier..kelovice..že najlepšej-súhlas-to mi ver..
človeku od hladu aj chlebík s masťou zdvihne náladu..
krem madarskej pasty a kápie-rovnako varím..kápiu skúsim-o pastu hungary teba poprosiť musím..bo inak..akože by sem na horniaky..žeby holub doniesol dáky..??
čo si navaríš-to si ješ..??
a mne vždy chutí-ked navarí iný..niekto..a mne len občas ten môj dedko..kebys bola tu-bola by som rada hosť..však len plný tanier..možno dva..a..dosť..!!
dobrý večer
babicka62
Super námet, práve dnes som kúpila krásnu hlávku kelu, určite vyskúšam. Takéto zeleninové a bez múky máme najradšej. Chcela by som poprosiť o recept na tie bezlepkové pagáče, zatial som ho v bezlepke nenašla :-), ďakujem a prajem krásny večer
kimlo
Kelovicu mam velmi rad, hlavne tam musi byt vela cesnaku a ta klobasa... :-)
frezia68
@babicka62 :asi nie sú v bezlepkových,ale môže Ti byť inšpiráciou recept od @kukulienka71 smotanovo-zemiakové skladané pagáče.Ja neskladám,pomiešam bezlepkovú múku so zemiakmi,prepustené maslo a robím od oka.Žiadna smotana.....improvizujem,možná pomôže?
babicka62
Ďakujem za radu, určite vyskúšam, recept na kelovicu aj pagáče som už uložila.
frezia68
Ďakujem a @rados ť:to červené zlato pálivé predávajú v takej červenej tube,aj Kaufland má.Keďže podobné nezaváram,to pridávam pod každé mäso,polievku,falošný guláš a všade,kde sa hodí,ale čili papričky nahradia:-)
svedka
Takuto maminkovsku som nejedla snad 5 rokov...zajtra si hned pripravim,ale len s chorizom,nemam uz dobru slovensku klobasku po ruke :/ Taketo jednoduche jedla su naj a ja som polievkova.Len tak sa chcem spytat,vzdy nahradzas mlieko vodou?Je tazko u Vas zohnat bezlaktozove vyrobky?
havino
jasné, že najlepšia,kelovica aj u nás takto vyzerá, okrem mrkvy, ale pridám teda na budúce, skúsim, pokaziť nemôžem, klobása a ostatné musí byť
sracz
Vysoko gramotný a nadovšetko chutný rcp, @frezia68 milá a šikovná! JA, to teda ako nepasovaný "prelát" Rádu rytierov, milovníkov a ctiteľov kelu, musím dobre vedieť! ***** je Tvoje čestné členstvo potvrdené!
frezia68
@svedka :nie vždy nahrádzam mlieko vodou a u nás tiež dostať v zdravej výžive rôzne mlieka,aj sušené-kokosové,mandľové,ryžové,kozie trvanlivé.....ale mi nechutia.Vyrastala som na kravskom a susedia predávali domáce.Chodievala som s 3 l kanvičkou a dobrá susedka mi hneď odliala do hrnčeka ešte vlažné s penou a to bola dobrota :-),kam sa hrabú trvanlivé.
frezia68
@havino :mrkvu a trocha kápie pridávam skôr kvôli tomu,aby na tanieri bola krajšia,veď aj oči jedia :-) .
frezia68
@sracz :ďakujem za prijatie do Rádu rytierov ctiteľov kelu :-) Hľadala som niečo o tom ráde,ale nenašla,čo ma mrzí,lebo tak nejasne pamätám,že iniciátorkou jeho založenia bola @jody a Teba poverila dotiahnúť záležitosť do konca.Budem platiť členské a komu? Tak ďakujem a pekný deň :-)
boxik
Ten nádherný kel čo sa na mňa včera na záhrade pozeral ti ďakuje za túto krásnu polievočku.
altyn
Milá @frezia68 mám rád kel; no som sám a tak neviem čo so zbytkom. Dá sa zamrazit? Tá tvoja polievočka priam volá k stolu... Krasny recept aj foto.:-))
altyn
P.S.:hviezdičky som pridal už ráno o piatej a hneď som si uložil do KK :-)))
ivav
Vyzerá chutne. Ja ju robievam podobne, bez mrkvy a kápie. So smotanou som zatiaľ kelovú nevyskúšala /len kapustovú/.
frezia68
@altyn : a čože buntošíš už o 5.-ej ? V nedeľu máš spať, ale srdečne ďakujem všetkým za komentáre :-)
frezia68
@altyn : či sa dá zmraziť? Neviem,ešte som nemrazila,len malý ružičkový.Ale veď ponúkni a podeľ sa s niekym,alebo niekde predávajú aj polovice :-)))
zolik
@altyn Kel som mrazila po 1/4 v mikrotenovych sackoch. Zmrazeny vhodila do hovädzej alebo slepacej polievky. Bol skoro ako cerstvy. Inu skusenost nemam.
elalea
....taaaak,a uz ta maaaammmm....v KK....;-D
frezia68
Ďakujem, @Rados ť,nech Vám padne na úžitok :-).Aspoň si mi pripomenula,že je jeseň a mala by som navariť.
frezia68
@Alena45 :Ďakujem,že kopíruješ práve tú moju.Priznám sa,že s kvakou som nerobila,nemám záhradu a nepoužívam,ale dúfam,že bude chutiť :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia