Foto: frezia68
Viem,viem,je ich tu dosť,ale táto mi práve dnes chutila najviac zo všetkých kelových polievok.A tým receptom chcem pripomenúť,že hubová sezóna pomaly končí a začínajú Zobraziť celý popisViem,viem,je ich tu dosť,ale táto mi práve dnes chutila najviac zo všetkých kelových polievok.A tým receptom chcem pripomenúť,že hubová sezóna pomaly končí a začínajú jesenné jedlá a kel sa zaraďuje aj s kapustou medzi trvalo obľúbené.Od rána sme boli v lese na malej túre.Na huby sú chladné noci a podpňovky ešte nie sú,takže som prišla hladná ako vlk a nik mi nenavaril :-)
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1/3 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 ks |
|
1/4 ks |
|
|
|
1/2 ks madarského typu |
|
|
|
|
|
červené zlato pálivé maďarské (alebo čili paprika) |
|
|
|
na ozdobu |
|
Postup
-
1
Dostala som čerstvý kel,takže dnes bude polievka a o pár dní prívarok,lebo je dosť veľký.Takže obyčajne nakrájam klobásu na krúžky a opečiem na troche prepusteného masla.Klobásu vyberiem,na omastok dám nakrájanú cibuľu,rascu a po orestovaní zalejem vývarom,alebo vodou.Pridám na drobno pokrájaný,alebo postrúhaný zemiak a nechám povrieť,on zahustí polievku.Ušetrím pridávanie múky,čiže zásmažku.
-
2
Asi za 8 min. pridám nakrájaný kel na prúžky,mrkvu pokrájanú na kolieska,zemiaky nakrájané na kocky,cesnak nakrájaný na drobno a kapiu na ozdobu.Budúcu polievku varím odkrytú a kel sa má dávať variť do horúceho vývaru,alebo vody a neprikrývať.Pridám soľ,MČK a ochutnám,po chvíli je všetko mäkké,veď kel mladý.....trocha štipľavého zlata a na záver majoránku a pažitku.Ja som na majoránku od hladu zabudla,tak som pridala dodatočne,aj na tanier. A môžete zajedať domácim výborným chlebom a ja ,ako bezlepkáč....
-
3
...som mala od včera bezlepkové zemiakové pagáče robené na vode,lebo aj na kravské mlieko intolerancia. Ale hlad je najlepší kuchár,v lese vytrávilo a tak táto polievka bola najlepšia na svete :-))).Tak poriedko rastú tu "za humnami",lebo za hríbami treba chodiť do lepších lokalít. Tak každému,kto dočítal,želám pekný zvyšok dňa a veľa slnka :-)
chýba mi ten plný tanier..kelovice..že najlepšej-súhlas-to mi ver..
človeku od hladu aj chlebík s masťou zdvihne náladu..
krem madarskej pasty a kápie-rovnako varím..kápiu skúsim-o pastu hungary teba poprosiť musím..bo inak..akože by sem na horniaky..žeby holub doniesol dáky..??
čo si navaríš-to si ješ..??
a mne vždy chutí-ked navarí iný..niekto..a mne len občas ten môj dedko..kebys bola tu-bola by som rada hosť..však len plný tanier..možno dva..a..dosť..!!
dobrý večer
i dnes chutí..pozdravujem do diaľky..:-)