Najlepšia kelová polievka na svete

Autor receptu: frezia68

Viem,viem,je ich tu dosť,ale táto mi práve dnes chutila najviac zo všetkých kelových polievok.A tým receptom chcem pripomenúť,že hubová sezóna pomaly končí a začínajú jesenné jedlá a kel sa zaraďuje aj s kapustou medzi trvalo obľúbené.Od rána sme boli v lese na malej túre.Na huby sú chladné noci a podpňovky ešte nie sú,takže som prišla hladná ako vlk a nik mi nenavaril :-)

5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dostala som čerstvý kel,takže dnes bude polievka a o pár dní prívarok,lebo je dosť veľký.Takže obyčajne nakrájam klobásu na krúžky a opečiem na troche prepusteného masla.Klobásu vyberiem,na omastok dám nakrájanú cibuľu,rascu a po orestovaní zalejem vývarom,alebo vodou.Pridám na drobno pokrájaný,alebo postrúhaný zemiak a nechám povrieť,on zahustí polievku.Ušetrím pridávanie múky,čiže zásmažku.
  2. Asi za 8 min. pridám nakrájaný kel na prúžky,mrkvu pokrájanú na kolieska,zemiaky nakrájané na kocky,cesnak nakrájaný na drobno a kapiu na ozdobu.Budúcu polievku varím odkrytú a kel sa má dávať variť do horúceho vývaru,alebo vody a neprikrývať.Pridám soľ,MČK a ochutnám,po chvíli je všetko mäkké,veď kel mladý.....trocha štipľavého zlata a na záver majoránku a pažitku.Ja som na majoránku od hladu zabudla,tak som pridala dodatočne,aj na tanier. A môžete zajedať domácim výborným chlebom a ja ,ako bezlepkáč....
  3. ...som mala od včera bezlepkové zemiakové pagáče robené na vode,lebo aj na kravské mlieko intolerancia. Ale hlad je najlepší kuchár,v lese vytrávilo a tak táto polievka bola najlepšia na svete :-))).Tak poriedko rastú tu "za humnami",lebo za hríbami treba chodiť do lepších lokalít. Tak každému,kto dočítal,želám pekný zvyšok dňa a veľa slnka :-)