Foto: beatacsontosova
V piatok cestou z práce som rozmýšľala čo s obedom na víkend, mala som chuť na niečo sladké, čo však u môjho mäsožravého polovičiaka Zobraziť celý popisV piatok cestou z práce som rozmýšľala čo s obedom na víkend, mala som chuť na niečo sladké, čo však u môjho mäsožravého polovičiaka zriedkavo prejde. Zostala som však prekvapená, keď súhlasil s fazuľovou polievkou a šiškami, nerobila som ich celú večnosť. Tak som svižko napísala mamke, aby mi poslala svoj recept, pamätám si ho z detstva, vždy robila za obrovský vajling a vždy sa to doslova vyparovalo z misy, však pri 4 deťoch čo iné by ste aj očakávali, že... trošku som ho upravila :-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
480 g |
|
20 g |
|
100 g |
|
250 ml vlažné |
|
7 g |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
0,2 dl |
|
(na posypanie) |
|
(na vyprážanie) |
|
štipka (do cesta) |
|
Postup
-
1
Už veľmi dlho som nerobila šišky a samozrejme recept som niekde zapotrošila, tu vždy prichádza na pomoc moja mamka, takže získanie jej receptu bolo veľmi jednoduché. Samozrejme keďže momentálne skúšam Tang Zhong, neodolala som a skúsila som s ním. Dovolím si tvrdiť, že tieto sú ešte lepšie, nadýchané, nebíčko v papuľke. Mamka mi poslala recept na kilo múky, ja reku veď sme iba dvaja, spravím z pol kila a bude aj na nedeľu. OMYL...
- 2
Ale pekne po poriadku. Pripravíme si pekne všetky suroviny. Ako prvé si uvaríme Tang zhong z 20 g hladkej múky a 100 g vody na kašičku a necháme vychladnúť (používam ešte vlažné). Medzitým si dáme do misky polohrubú múku, sušené droždie, cukor a soľ a premiešame. Pridáme vychladnutý Tang Zhong, rozšľahané celé vajce, vlažné mlieko a um (ja som čmajzla polovičiakovi trošku brandy :). Vymiesime na hladké cesto, bude vyzerať asi takto:
- 3
Takto ho necháme pekne odpočívať prikryté utierkou, po 10 minútach trošku premiesime a necháme ďalej kysnúť. Ja mám v byte dosť teplo, takže mne to vykyslo takto pekne za necelú trištvrte hodinku do dvojnásobného objemu:
- 4
Potom som to dala na pracovnú dosku a rozvaľkala na hrúbku prsta, vykrajovala som pohárom (priebežne som ho namáčala do múky) s priemerom 6 cm, vyšlo mi takto 22 kúskov.
- 5
Nechala som ich ešte nejakých 5 minút takto podkysnúť a dala som zohriať olej do panvice, musí ho byť dostatok aby sa šišky nedotýkali spodku panvice. Šišky ukladáme do horúceho oleja, prvú stranu opekáme prikryté, asi takto:
- 6
Potom odokryjeme a dopečieme z druhej strany, tie neposlušné pridržíme vidličkou aby sa pekne opiekli :-) Celé pečenie trvá pár minút, treba pri tom stáť a dávať pozor, zhruba 2 minúty z každej strany.
- 7
Hotové vyložíme na papierový obrúsok, aby sa vsiakol prebytočný olej.
- 8
Posypeme troškou práškového cukru a degustujeme s domácim džemom, môj polovičiak ako milovník nutely samozrejme s nutelou...
- 9
A takéto sú po zahryznutí... samá bublinka, keby som chcela tak ich viem naplniť po upečení... mne sa nechcelo, každý si dá taký džem, na ktorý má chuť...
- 10
A keď som túto fotku poslala rodinke, hneď sa pozvali na ochutnávku... Takže z 22 kusov mi ostali na ráno posledné 3, tie sme zmajzli na raňajky a Bejka pekne zamiesila na ďalšiu dávku, že by bolo na obed a a keďže ideme s mojím bratom ešte na prechádzku poobede, tak mu vezmem pár kúskov :-) Tie 3 kúsky boli po odstátí stále jemnučké, takže určite vydržia dlhšie, ak ich samozrejme nezjete... Pre mňa nabudúce poučenie, že mám robiť rovno dvojitú dávku!!! Krásnu nedeľu prajem priatelia!
Tiež Šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ide o rovnaké množstvo: 0,2 dl = 2 cl
Ahojky, je to 20ml, nieco menej ako polovica poldecaka :)
Tang zhong = kasicka, ktoru ziskas uvarenim 20gmuky a 100g vody v tomto recepte, velmi uspesne ju pouzivam do takmer kazdeho kysnuteho cesta
Když mám všechny vykrájené a odpočaté před smažením, vařečkou na vrchní stranu udělám malý ďolíček. Oni se potom netočí. Jo a ještě tím ďolíčkem napřed. To mně v učení naučila cukrářka a jistě to znají mnohé kuchařky, tak asi nic nového. Krásný den a dobrou chuť přejeme. Bude brzy posvícení, tak budou.
P.S.: v surovinách chýba soľ, v postupe je, ale myslím, že to je maličkosť...
ďakujem za radu ;)
V povodnom ceste som mala iba 1 vajicko takze kasicka vajce nenahradza, zatial co som robila kysnute cesto s kasickou tak bolo jemnejsie a vydrzalo makke dlhsie ako to bez kase. Skusim odlozit jeden kusok este na zajtra aby som skusila ci budu stale makkucke, dnesne boli stale rovnake ako tie vcerajsie, netuhne ani nevysusuje sa cesto.
A ja cely cas rozmyslala preco som mala poznacenu jamku v recepte od mamky...presne ako pises,s jamkou dnu :) zopar som ich tak spravila mysliac si ze jamka sluzi na dzem doprostred ale ked som ich vypiekla tak mi takmer zmizli :)
Autorka do surovín doplnila štipku soli, ktorá sa dáva do cesta. Ďakujeme za upozornenie.
Ano zmizí a mamka věděla proč. Pozdravujeme mamku.
Vůbec není zač. Je to jen ta doba co jsem strávil v různých kuchyních.
Aj ja robím v strede jamku. Vždy sa krásne vysmažia.
Dakujem krasne☺prajem pohodovy deň☺
Sorry☺ja som si to v rychlosti neuvedomila, ospravedlňujem sa, pekný deň☺
V pohode :))
Ahojky, môžeš aj z hladkej, no je možné, že bude pýtať iné množstvo tekutin, tak si to pri spôsob aby si ich nemala ako kameň
Reagovala by som na komentar@lenockaaa ,ano je pravda,ze nemaju pruzok i ked som ich piekla vo vacsom mnozstve oleja ako zvycajne,je to preto ze to cesto pije viac oleja ako normalne cesto,ale chutove je vynikajuce.Zrejme ten Thang Zhong sposobuje tu savost.Ten kto to je nato nepride.Kysnute cesto tymno sposobom je fantasticke.Pred casom ho tu pridala @Pusta .Kritika sa neda robit podla obrazku lebo zdanie klame mila @lenockaaa .