Nadýchané šišky fotorecept

beatacsontosova - bez fotkybeatacsontosova, 27. januára 2019

V piatok cestou z práce som rozmýšľala čo s obedom na víkend, mala som chuť na niečo sladké, čo však u môjho mäsožravého polovičiaka zriedkavo prejde. Zostala som však prekvapená, keď súhlasil s fazuľovou polievkou a šiškami, nerobila som ich celú večnosť. Tak som svižko napísala mamke, aby mi poslala svoj recept, pamätám si ho z detstva, vždy robila za obrovský vajling a vždy sa to doslova vyparovalo z misy, však pri 4 deťoch čo iné by ste aj očakávali, že... trošku som ho upravila :-)

4
porcie
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

480 g
20 g
100 g
250 ml vlažné
7 g
1 PL
1 ks
2 PL
0,2 dl
 (na posypanie)
 (na vyprážanie)
štipka  (do cesta)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Už veľmi dlho som nerobila šišky a samozrejme recept som niekde zapotrošila, tu vždy prichádza na pomoc moja mamka, takže získanie jej receptu bolo veľmi jednoduché. Samozrejme keďže momentálne skúšam Tang Zhong, neodolala som a skúsila som s ním. Dovolím si tvrdiť, že tieto sú ešte lepšie, nadýchané, nebíčko v papuľke. Mamka mi poslala recept na kilo múky, ja reku veď sme iba dvaja, spravím z pol kila a bude aj na nedeľu. OMYL...

  2. 2

    Ale pekne po poriadku. Pripravíme si pekne všetky suroviny. Ako prvé si uvaríme Tang zhong z 20 g hladkej múky a 100 g vody na kašičku a necháme vychladnúť (používam ešte vlažné). Medzitým si dáme do misky polohrubú múku, sušené droždie, cukor a soľ a premiešame. Pridáme vychladnutý Tang Zhong, rozšľahané celé vajce, vlažné mlieko a um (ja som čmajzla polovičiakovi trošku brandy :). Vymiesime na hladké cesto, bude vyzerať asi takto:

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto ho necháme pekne odpočívať prikryté utierkou, po 10 minútach trošku premiesime a necháme ďalej kysnúť. Ja mám v byte dosť teplo, takže mne to vykyslo takto pekne za necelú trištvrte hodinku do dvojnásobného objemu:

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som to dala na pracovnú dosku a rozvaľkala na hrúbku prsta, vykrajovala som pohárom (priebežne som ho namáčala do múky) s priemerom 6 cm, vyšlo mi takto 22 kúskov.

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nechala som ich ešte nejakých 5 minút takto podkysnúť a dala som zohriať olej do panvice, musí ho byť dostatok aby sa šišky nedotýkali spodku panvice. Šišky ukladáme do horúceho oleja, prvú stranu opekáme prikryté, asi takto:

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom odokryjeme a dopečieme z druhej strany, tie neposlušné pridržíme vidličkou aby sa pekne opiekli :-) Celé pečenie trvá pár minút, treba pri tom stáť a dávať pozor, zhruba 2 minúty z každej strany.

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové vyložíme na papierový obrúsok, aby sa vsiakol prebytočný olej.

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posypeme troškou práškového cukru a degustujeme s domácim džemom, môj polovičiak ako milovník nutely samozrejme s nutelou...

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A takéto sú po zahryznutí... samá bublinka, keby som chcela tak ich viem naplniť po upečení... mne sa nechcelo, každý si dá taký džem, na ktorý má chuť...

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A keď som túto fotku poslala rodinke, hneď sa pozvali na ochutnávku... Takže z 22 kusov mi ostali na ráno posledné 3, tie sme zmajzli na raňajky a Bejka pekne zamiesila na ďalšiu dávku, že by bolo na obed a a keďže ideme s mojím bratom ešte na prechádzku poobede, tak mu vezmem pár kúskov :-) Tie 3 kúsky boli po odstátí stále jemnučké, takže určite vydržia dlhšie, ak ich samozrejme nezjete... Pre mňa nabudúce poučenie, že mám robiť rovno dvojitú dávku!!! Krásnu nedeľu prajem priatelia!

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
Šišky sú prepražené, tie vzadu nemajú pásik po obvode. Vpredu sú naaranžované nejaké dve s pásikom, ale celkový dojem nič moc... Takýto nepodarený recept, vo finále pri vyprážaní si treba dať pozor a včas vybrať z oleja.
Krásné koblížky. Zajímavé těsto to vyzkouším. Jestli mohu jen maličko poradit takovou odzkoušenou fintu.
Když mám všechny vykrájené a odpočaté před smažením, vařečkou na vrchní stranu udělám malý ďolíček. Oni se potom netočí. Jo a ještě tím ďolíčkem napřed. To mně v učení naučila cukrářka a jistě to znají mnohé kuchařky, tak asi nic nového. Krásný den a dobrou chuť přejeme. Bude brzy posvícení, tak budou.
Ďakujem za nápad, aj za recept. Šišky som nerobila aspoň desať rokov. Sú výborné, ďakujem.
P.S.: v surovinách chýba soľ, v postupe je, ale myslím, že to je maličkosť...


Aku funkciu ma v ceste Tang Zhong? Ja sisky, po nasom pampusky, nechavam kysnut na oboch stranach, teda pocas kysnutia ich otacam. Do oelja vkladam povodnou hornou stranou. Nemam odvahu robit s 1 vajcom, ja davam na kazdych 100 g muky jedno vajce. Zeby ta kasicka setrila vajicka?
@Marienka44 (28.1.2019 16:07)

V povodnom ceste som mala iba 1 vajicko takze kasicka vajce nenahradza, zatial co som robila kysnute cesto s kasickou tak bolo jemnejsie a vydrzalo makke dlhsie ako to bez kase. Skusim odlozit jeden kusok este na zajtra aby som skusila ci budu stale makkucke, dnesne boli stale rovnake ako tie vcerajsie, netuhne ani nevysusuje sa cesto.
@Klukodvody (28.1.2019 12:16)

A ja cely cas rozmyslala preco som mala poznacenu jamku v recepte od mamky...presne ako pises,s jamkou dnu :) zopar som ich tak spravila mysliac si ze jamka sluzi na dzem doprostred ale ked som ich vypiekla tak mi takmer zmizli :)
Neviem odborne posúdiť aký proces prebieha pri kysnutí s tou kašičkou, ale určite to vyskúšam. Množstvo kašičky treba asi prispôsobiť množstvu ostat. surovín? napr, keď kpečiem z 1 kg muky.
Milé varecháčov tak ako som sľúbila dnes som šišky robila sú ľahučké veľké dierky nesklamali robím šišky dosť často tak ako moja mama ma naučila ale tieto ukladám sú výborné odporúčam určite nebudete lutovat

Pridaj komentár k receptu: