Nadýchané palacinky - obláčiky fotorecept

happybunny - fotkahappybunny, 3. júla 2018

Tieto ľahučké palacinky sa rozplývajú v ústach, ako keby ste zahryzli do oblaku. Tento recept vznikol počas mesiacov experimentovania s rôznymi postupmi, takže ak Zobraziť celý popisTieto ľahučké palacinky sa rozplývajú v ústach, ako keby ste zahryzli do oblaku. Tento recept vznikol počas mesiacov experimentovania s rôznymi postupmi, takže ak máte trocha času nazvyš, zabudnite na moje rýchle vegan palacinky - toto je môj nový najobľúbenejší recept na ne inšpirovaný japonskými suflé palacinkami. :)

3
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

130 g
3/4 ČL
30 g
štipka
1 ČL
1/2 ČL
25 g
7 PL
1 bal.
cmar:
1 ČL
150 ml




Postup

  1. 1

    V odmerke si pomiešame mlieko a citrónovú šťavu a odstavíme aspoň na 10 minút bokom, kým sa nám vytvoria hrudky. Zmiešame si dokopy múku, vanilkový cukor, kypriaci prášok a soľ.

    Nadýchané palacinky - obláčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Roztopíme si maslo, primiešame ho k "cmaru" spolu s 1 PL aquafaby (náhrada 1 žĺtka) a vanilkovou esenciou, prilejeme do misky k suchým prísadám a vznikne nám takéto husté cesto.

    Nadýchané palacinky - obláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V druhej miske si k 6 PL aquafaby (náhrada 3 bielkov) pridáme citrónovú šťavu. Mixujeme, kým nezačne peniť. Pridáme 10g cukru a pomaličky postupne prisýpame zvyšok cukru a šľaháme aspoň 10 minút, pokým nedosiahneme konzistenciu ako tuhý sneh z bielkov. *V tomto recepte používame 7 PL aquafaby (tekutina z uvareného cíceru) ako náhradu 1 žĺtka a 3 bielkov.*

    Nadýchané palacinky - obláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto opatrne zavinieme do snehu, pridávame po troškách a snažíme sa zbytočne veľa nemiešať, aby sme udržali nadýchanú jemnú konzistenciu.

    Nadýchané palacinky - obláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na panvici rozotrieme servítkou trocha oleja , rozohrejeme ju a na nízkom plameni pečieme palacinky, kým nezačnú chytať farbu odspodu, cca 3-4 minúty. Je dôležité takto navrstviť kopčeky cesta na seba, aby sme ich mali pekne vysoké.

    Nadýchané palacinky - obláčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sa nám začnú nadychovať, prikryjeme ich pokrievkou.

    Nadýchané palacinky - obláčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na nízkom plameni ich necháme pomaličky piecť, asi 4-5 minút - tu už to záleží od toho, ako silný je náš sporák, takže na tých prvých zistíme, koľko času naozaj potrebujú, je to individuálne.

    Nadýchané palacinky - obláčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V strede by mali vyzerať takto, veľmi jemnučké a nadýchané.

    Nadýchané palacinky - obláčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Príprava je trocha viac časovo náročná, ale po prvom súste pochopíte, že to stálo za to. :)

    Nadýchané palacinky - obláčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ja som si pripravila šľahačku, opražila mandle a všetko to poliala karamelovým sirupom. Tento recept nám spraví 10 menších palaciniek. Dobrú chuť!

    Nadýchané palacinky - obláčiky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

evanaaa
No mne sa tieto "palacinky" alebo skôr vdolečky veľmi páčia, len či by bol výsledok taký aj s vajíčkami? Lebo cícer nekupujem, možno len kvôli receptu, ale aj tak......
happybunny
@Evanaaa (3.7.2018 20:36)

mama ich skúšala s vajíčkami a vraj boli ešte mäkšie a bielka sú vyšľahané rýchlejšie, takže by som povedala, že nevegan verzia má svoje výhody :D :)
motyka
Vyzerajú veľmi jedlé. Lepší názov - obláčiky. Musia byť jedinečné. Určite vyskúšam urobiť, ako prekvapenie.
Ja ale s vajíčkami, keď ako čítam sú ešte lepšie. Ukladám K.K.
happybunny
@Drajan (4.7.2018 08:28)

ja som tie klasické lievance nikdy nerobila, väčšinou sledujem recepty v angličtine a tam sú to proste hrubé palacinky, pancakes
mariaklara
mne to tiež pripomína skôr dolky - lievance...možno niekedy vyskúšam...:-)