Palacinky

Nadýchané palacinky - obláčiky (fotorecept)

Autor receptu: happybunny

Tieto ľahučké palacinky sa rozplývajú v ústach, ako keby ste zahryzli do oblaku. Tento recept vznikol počas mesiacov experimentovania s rôznymi postupmi, takže ak máte trocha času nazvyš, zabudnite na moje rýchle vegan palacinky - toto je môj nový najobľúbenejší recept na ne inšpirovaný japonskými suflé palacinkami. :)

3
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V odmerke si pomiešame mlieko a citrónovú šťavu a odstavíme aspoň na 10 minút bokom, kým sa nám vytvoria hrudky. Zmiešame si dokopy múku, vanilkový cukor, kypriaci prášok a soľ.
  2. Roztopíme si maslo, primiešame ho k "cmaru" spolu s 1 PL aquafaby (náhrada 1 žĺtka) a vanilkovou esenciou, prilejeme do misky k suchým prísadám a vznikne nám takéto husté cesto.
  3. V druhej miske si k 6 PL aquafaby (náhrada 3 bielkov) pridáme citrónovú šťavu. Mixujeme, kým nezačne peniť. Pridáme 10g cukru a pomaličky postupne prisýpame zvyšok cukru a šľaháme aspoň 10 minút, pokým nedosiahneme konzistenciu ako tuhý sneh z bielkov. *V tomto recepte používame 7 PL aquafaby (tekutina z uvareného cíceru) ako náhradu 1 žĺtka a 3 bielkov.*
  4. Cesto opatrne zavinieme do snehu, pridávame po troškách a snažíme sa zbytočne veľa nemiešať, aby sme udržali nadýchanú jemnú konzistenciu.
  5. Na panvici rozotrieme servítkou trocha oleja , rozohrejeme ju a na nízkom plameni pečieme palacinky, kým nezačnú chytať farbu odspodu, cca 3-4 minúty. Je dôležité takto navrstviť kopčeky cesta na seba, aby sme ich mali pekne vysoké.
  6. Keď sa nám začnú nadychovať, prikryjeme ich pokrievkou.
  7. Na nízkom plameni ich necháme pomaličky piecť, asi 4-5 minút - tu už to záleží od toho, ako silný je náš sporák, takže na tých prvých zistíme, koľko času naozaj potrebujú, je to individuálne.
  8. V strede by mali vyzerať takto, veľmi jemnučké a nadýchané.
  9. Príprava je trocha viac časovo náročná, ale po prvom súste pochopíte, že to stálo za to. :)
  10. Ja som si pripravila šľahačku, opražila mandle a všetko to poliala karamelovým sirupom. Tento recept nám spraví 10 menších palaciniek. Dobrú chuť!