Nacatamal fotorecept

dorko - bez fotkydorko, 29. augusta 2013
Nacatamal (fotorecept)
Foto: dorko

Jedlo, ktoré ma korene v starej Mayskej kultúre, tradične pripravovane v Nikarague počas Vianoc, sviatkov a svadieb. Na príprave tých vianočných sa zvyčajne podieľajú Zobraziť celý popisJedlo, ktoré ma korene v starej Mayskej kultúre, tradične pripravovane v Nikarague počas Vianoc, sviatkov a svadieb. Na príprave tých vianočných sa zvyčajne podieľajú viaceré ženy z dediny a pripravujú ich často pre mnohých susedov, dokonca celú dedinu ako gesto pohostinnosti a súdržnosti. Pod názvom tamal alebo humita je však toto jedlo v rôznych obdobách rozšírene a obľúbene po celej Latinskej Amerike.

12
porcií
60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
0,5 hrnčeka
1,8 l vlažná
1 ks
2 ks
3-4 strúčiky
1 ks
1 PL
 alebo alobal
Na plnenie:
6 ks
1 ks
2 ks alebo citron
1 ČL
2-3 ks
1-2 ks
24 lístkov
0,3 l
1-2 ČL




Postup

  1. 1

    Z pomaranca a citronov si vyzmykame stavu a zmiesame. Mozme nahradit aj stavou z 1-2 grepfruitov alebo stavou z marakuje (asi 5-6 ks). Kuracie stehna si umyjeme, stiahneme z nich kozu a rozkrojime na dve casti. V miske posolime a zalejeme vyzmykanou stavou. Nechame marinovat aspon hodinu v chladnicke, najlepsie vsak celu noc. Kuracie maso mozme nahradit aj bravcovym (rebierkami) alebo uplne vynechat.

    Nacatamal (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibulu, cesnak, paradajky a papriku ocistime, pokrajame na stvrtky a dame do mixera s asi 1dcl vody. Kukuricnu muku zmiesame s 1l vody, pridame sol a pomaly varime za staleho miesania. Ked kasa zacne hustnut, prilejeme zvysnu vodu a miesame, kym znova nezacne hustnut.

    Nacatamal (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom do kase cez sitko prepasirujeme rozmixovanu zeleninovu stavu, marinadu z masa a nakoniec vlejeme rozpustenu bravcovu mast.

    Nacatamal (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vsetko spolu dobre premiesame a varime, kym kasa nebude mat hustotu riedkej fucky.

    Nacatamal (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ocistime si cibulu a zemiaky a nakrajame na kolieska. V miske zmiesame pasirovane paradajky s cili pastou (nemusi byt) a podla chuti dosolime. Bananove listy (alobal) si natrhame na kusy cca 30x40 cm a prelozime dva krizom na seba. Ja kombinujem, na spodok alobal a na ten bananovy list. Bananovy list da jedlu typicku prichut a alobal udrzi obsah vo vnutri, lebo listy z obchodu sa zvyknu trhat.

  6. 6

    Na kazdy list si dame naspodok uvarenu kukuricnu kasu, do nej vtlacime 1 marinovane kuracie masko, koliesko cibule, dve kolieska zemiaka a 1-2 listky maty. Kto chce, moze pridat aj koliesko paradajky, papriky, vykostkovanu olivu, hrozienka, zeleny hrasok, ryzu vopred namocenu vo vode - komu co chuti. Kedze toto jedlo ma pripominat stedrost Vianoc, moznosti su neobmedzene :)

    Nacatamal (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na vrch dame 1-2 polievkove lyzice paradajkovej zmesi.

    Nacatamal (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Protilahle hrany listov (alobalu) zdvihneme oproti sebe a spolu ich zrolujeme tak, aby sme nevytlacili obsah listu. Bocne strany zahneme dohora a previazeme bielym jutovym spagatikom tak, aby balicky pripominali vianocne darceky.

    Nacatamal (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Verzia s alobalom

    Nacatamal (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zabalene balicky naukladame do hrnca, podlejeme asi do polovice vodou a varime na miernom ohni cca 2 hodiny.

    Nacatamal (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po uvareni vyberieme a nechame chvilu vychladnut pred podavanim.

    Nacatamal (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Uz uvarene nacatamaly v chladnicke vydrzia aj tyzden.

    Nacatamal (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jerica
@dorko krásne prezentovaný recept, určite zaujímavé, ale jedno je isté,dozvedela som sa ako sa varilo, alebo varí starej Mayskej kulture, tradicne pripravovane v Nikarague pocas Vianoc, sviatkov a svadieb.
jerica
dovetok : určite si ma inšpirovala kombináciou surovín, len by som to dala na koniec zapiecť. Ináč fantastické:-)
dorko
Vyskusaj a napis, ako sa to podarilo, mozno ich naucime nieco nove :)Len asi bude treba tu kasu urobit na zapekanie redsiu, aby to nebolo velmi suche.
mariamka
zaujimave citanie, akurat uz v 2. bode som sa stratila :) inak obdiv k vam, ak tam zijete a takto zlozito varite... moze to byt dobre, ale tazko je to pre nasinca predstavit ..
slavka2012
Prijemne ozivenie. Jedlo vyzera velmi chutne, ale aj pracne.Trochu mi takto na obrazku pripomina honduraske a sansalvadorske tamales, ktore su vsak mensie a zvycajne obsahuju kusky masa. Ale povod bude asi rovnaky, aj etymologia - nacatamal-tamal. Pekny recept, ukladam, nielen ako kuriozitu, ked budem mat cas, vyskusam, samozrejme alobalovu verziu:-).
amelie
@dorko , to vyzerá "na zožranie" :-) Máš hviezdičku, vyskúšam, keď budú chladné dni a človek je väčšinou vnútri v dome:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia