Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi

slawek - fotkaslawek, 1. decembra 2012
Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi
Foto: slawek

Hrebenatka jakubská, v gurmánskych kruhoch známa aj ako mušľa svätého Jakuba je od nepamäti symbolom pútnikov putujúcich do Santiago de Compostela, stretneme sa ňou Zobraziť celý popisHrebenatka jakubská, v gurmánskych kruhoch známa aj ako mušľa svätého Jakuba je od nepamäti symbolom pútnikov putujúcich do Santiago de Compostela, stretneme sa ňou však i na slávnom Boticelliho obraze Zrodenie Venuše či znaku pápeža Benedita XVI. Najlepšie pripravené mušle svatého Jakuba som jedol vo francúzskom Dunkerque, v Benátsku som ich však ochutnal na spôsob « capesante » zapečené s drobnými šampiňónmi a naučil som sa ich aj takto pripraviť.

8
porcií
40 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

8
1/2 kg drobné
1/2
3 strúčik
1/2
1/2 zväzok
100 g
100 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Ingrediencie

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 1
  2. 2

    Umyté šampiňóny poprekrajujeme na polovice a povapkáme pár kvapkami citrónovej šťavy, aby nestmavli. Na panvici na troche olivového oleja osmažíme dva strúčiky cesnaku a na drobné kocky pokrájanú cibuľu. Pridáme pokrájané šampiňóny a dusíme, kým sa neodparí všetka šťava. Ak si šampiňóny pustia príliš veľa šťavy, odoberieme ju lyžicou a šampiňóny usmažíme dozlatova.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 2
  3. 3

    K šampiňónom pridáme smotanu a celú zmes necháme 2 až 3 minúty prehrievať. Posolíme, okoreníme, pridáme nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a odložíme nabok.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 3
  4. 4

    Mušle otvoríme, vyberieme z nich mäsitú časť a dobre ich poumývame.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 4
  5. 5

    Mäsitú časť mušlí rozložíme na tanier.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 5
  6. 6

    Dobre umyté mušle rozložíme na plech.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 6
  7. 7

    Mäsitú časť mušlí pred tepelnou úpravou dosucha vyutierame.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 7
  8. 8

    Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme strúčik cesnaku, štipku hrubozrnnej soli a korenia.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 8
  9. 9

    Mušle na ňom pražíme z každej strany 2 až 3 minúty. Dobu praženia treba dodržať, pretože ak ich necháme na panvici dlhšie, stvrdnú a nadobudnú gumovitú konzistenciu.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 9
  10. 10

    Upraženú mäsitú časť mušlí vrátime späť do škrupiniek tak, že do každej polovičky položíme jedno mäsko.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 10
  11. 11

    Na mušľové mäsko v škrupinkách rozdelíme šampiňóny v smotanovej omáčke.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 11
  12. 12

    Navrch položíme kúsok masla.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 12
  13. 13

    Posypeme strúhaným parmezánom.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 13
  14. 14

    V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C 20 až 25 minút.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 14
  15. 15

    Mušle svätého Jakuba zbožňujem. Najlepšie mi chutia s bielym talianskym vínom Verdicchio, ktoré sa dorába v okolí mesta Iesi. Ak ho práve nemám po ruke, chutia aj s pohárom portugalského vinho verde, prípadne s akýmkoľvek suchým bielym vínom. Ako príloha je najlepší krajec bieleho chleba.

    Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi - obrázok 15

Diskusia k receptu

hubata
...... nie je tam nejako veľa šampiňónov na tak málo mušlí?
afataga
wow, super, aj ja by som si dala, ja som tie musle jedla iba raz v inej uprave, ale toto vyzera este lepsie
radox1
tato musla je draha delikatesa sama o sebe a nemala by sa potlacat jej delikatna chut takymito vyraznymi prisadami,lebo sa tam strati.muslu by som podaval samostatne osmahnutu na prepustenom masle a k tomu tu zapecenu masu v skrupinke ako prilohu.. pisete ze je potrebna rychla priprava-max3min-co je spravne,ale co z tej musle ostane,ked ju este dorazite v rure 25minut.
slawek
Mile varechacky a varechaci, dakujem za komentare. Viem, ze na Slovensku su tieto musle tazko dostupne a drahe, nemal som v umysle nikoho iritovat, ani sa chvalit - jednoducho rad varim a chcel som sa s citatelmi varechy podelit o svoje skusenosti i radost z varenia.
slawek
@Hubata su to baby sampinony s priemerom klobucika 1-1,5cm, obsahuju vela vody, takze ked sa pri duseni voda odpari (alebo odoberie), je ich akurat dost na to, aby pokryli 8 kuskov musloveho maska. Nejde o hlavne jedlo, ale o predjedlo.
slawek
@Radox1 receptov na pripravu musli svateho Jakuba je velmi vela, toto je jeden z nich, z oblasti talianskeho Venetta. Jej « maso » je delikatne, mas pravdu, ale chut je dost vyrazna. Mna pri jej jedeni nadchyna aj struktura spravne pripraveneho masa. Mlade sampinony su chutovo skor neutralne, v smotane sa rozpustia aromy, vdaka comu sa chute jednotlivych zloziek tohto jedla navzajom krasne doplnaju, na pozadi jednej vynikne ta druha. Zvycajne sa neje musla a sampinon sucasne, ale sa striedaju, raz sampinon, potom kusok musle, a mozem Ti povedat, ze je to nebicko v papulke. Pokial ide o pecenie, tak osmahnute muslove masko si zachova svoju krehkost a stavu vdaka pokryvke zo sampinonov a smotany.
lusinkab
No tak toto ja milujem :-))))))) mam ich rada na vsetky mozne aj nemozne sposoby :-) krasny postup a mna neiritujes len ispirujes,zajtra poslem chlapov do pristavu :-)
lusinkab
.... a este som zabudla dodat ty mas presne taky isty tanier ako mam ja :-)))))))
slawek
@Lusinkab som rad, ze sa ti moj recept paci a ze som ta inspiroval. Zda sa, ze mame podobny vkus i chut:-).
lusinkab
:-))))) presne tak ...... mne ho poctivo prepasoval kamarat z jednej restiky kde robil,kedze sa mi neskutocne pacil ... a uz mu asi vadilo,ze stale o tanieri rozpravam,tak jeden den sa zjavil aj s tanierom :-) uz je taky 7 rocny dochodca :-)
huck
U nás je mušľa Svätého Jakuba, alebo ako ju my voláme čiapka Svätého Jakuba - capesante , kráľovnou medzi lastúrami.Absolútne súhlasím s komentárom @radox1. Naozaj je hriechom potláčať jej delikátnu jemnú chuť s výraznými prisadami. V oblasti Venetto podávaju Jakubove čiapky aj na iné spôsoby ako napr.: Očistené capesante vrátime do škeble posypeme omrvinkami bieleho chleba, pridáme minim. množstvo posekaného cesnaku, petržlenu, olivový olej panenský, struhaný syr parmezan alebo Grana Padano, pár zrn soli a korenia. Zapečieme v predhraitej rúre na 200 stC 2 až 2,5 min. Dlhšim pečením sa Capesante vysušia . Podávaju sa ako teplé predjedlo. Podľa mňa je aj takto pripravené Jakubova čiapka prechutená prísadami. Najlepšia je ked vonia morom a sama sebou - očistená povapkaná maslom , troškou soli- narychlo a krátko zapečená a pred podávanim pridať pár kvapiek panenského olivového oleja aa to je to! - Mňam.
@slawek všetka čest za krásne spracovaný recept a fotopostup. Predstavil si nám jeden z množstva spôsobov príprav mušle čiapky Svätého Jakuba ako ho robia v oblasti Venetto. No predvedčená som, že menej je často viac :)
slavka2012
Presne pre dvoma tyzdnami som bola v Bretonsku a jedla som coquilles de Saint- Jacques pripravene so smotanou a sampinonmi, vyzerali podobne ako Tvoje a boli fantansticke. Ked sa tak divam na tvoje fotografie, priam sa mi slinky zbiehaju.:-). Mas pravdu, u nas sa asi ani kupit nedaju, a dost drahe su aj pri mori... Pre koho varis take skvele jedla? Pre hosti, alebo len tak pre seba?

violetacamorova
Ja som ich ešte nejedla, ale keď čítam tvoj recept hneď by som ich pripravila a ochutnala, recept si napísal veľmi pekne.
jozka2
zaiste ich skusim pripravit stale som v obchode na ne pozerala ale nevedela som sa odhodlat na ich pripravu,vdaka za recept.
honestka
moze byt ale ja ich najradsej robim tradicne obalene slaninkou.
slawek
@cicike Ak budes pri vareni potrebovat radu, kludne sa mi ozvi; rad ti poradim. Urcite z teba vyrastie dobra kucharka, ked sa o varenie zaujimas uz v takomto veku. Ja som sa o vareni vela naucil od svojej babky. Drzim palce.
slawek
@lusinkab Moja servirovacia misa nema taku pohnutu historiu ako Tvoja :-). Kupil som ju s celou supravou v normalnom obchode s porcelanom, pretoze sa mi pacil jej dizajn. Tiez ma uz zopar rokov ale mne sa stale paci a rad na nej servirujem jedla ci uz pre hosti, alebo len tak pre rodinu.
slawek
@honestka Nooo, to je dobra inspiracia, nikdy mi to nenapadlo, ale nabuduce ich skusim pripravit prave takto. Rad objavujem nove chute.
slawek
@huck Ako vravis, existuje vela sposobov pripravy capesante, nielen v Taliansku, ale aj vo svete. Ja som ich uz jedol aj na sposob thai, s kokosovym mliekom a thajskym kari a chutili. Moje musle neboli vysusene, pretoze boli jednak pokryte smotanovo-sampinonovou zmesou a ked som ich vkladal do rury, tak masko, ako aj pokryvka a lastury boli studene. teda isty cas, cca 15 minut trvalo, kym sa sa to vsetko zohrialo a potom sa to skutocne pieklo asi tak 5 minut, pocas ktorych ziskal povrch zlatistu farbu.
dodo46
@slawek !!!
Konečne správny recept pre staršie osoby, lebo naše dôchodky nemáme kde rozfofrovať. Tieto Jakubove uši sú super, len by som doporučil na pitie radšej Dom Perignon .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia