Foto: slawek
Hrebenatka jakubská, v gurmánskych kruhoch známa aj ako mušľa svätého Jakuba je od nepamäti symbolom pútnikov putujúcich do Santiago de Compostela, stretneme sa ňou Zobraziť celý popisHrebenatka jakubská, v gurmánskych kruhoch známa aj ako mušľa svätého Jakuba je od nepamäti symbolom pútnikov putujúcich do Santiago de Compostela, stretneme sa ňou však i na slávnom Boticelliho obraze Zrodenie Venuše či znaku pápeža Benedita XVI. Najlepšie pripravené mušle svatého Jakuba som jedol vo francúzskom Dunkerque, v Benátsku som ich však ochutnal na spôsob « capesante » zapečené s drobnými šampiňónmi a naučil som sa ich aj takto pripraviť.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Ingrediencie
-
2
Umyté šampiňóny poprekrajujeme na polovice a povapkáme pár kvapkami citrónovej šťavy, aby nestmavli. Na panvici na troche olivového oleja osmažíme dva strúčiky cesnaku a na drobné kocky pokrájanú cibuľu. Pridáme pokrájané šampiňóny a dusíme, kým sa neodparí všetka šťava. Ak si šampiňóny pustia príliš veľa šťavy, odoberieme ju lyžicou a šampiňóny usmažíme dozlatova.
-
3
K šampiňónom pridáme smotanu a celú zmes necháme 2 až 3 minúty prehrievať. Posolíme, okoreníme, pridáme nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a odložíme nabok.
-
4
Mušle otvoríme, vyberieme z nich mäsitú časť a dobre ich poumývame.
-
5
Mäsitú časť mušlí rozložíme na tanier.
-
6
Dobre umyté mušle rozložíme na plech.
-
7
Mäsitú časť mušlí pred tepelnou úpravou dosucha vyutierame.
-
8
Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme strúčik cesnaku, štipku hrubozrnnej soli a korenia.
-
9
Mušle na ňom pražíme z každej strany 2 až 3 minúty. Dobu praženia treba dodržať, pretože ak ich necháme na panvici dlhšie, stvrdnú a nadobudnú gumovitú konzistenciu.
-
10
Upraženú mäsitú časť mušlí vrátime späť do škrupiniek tak, že do každej polovičky položíme jedno mäsko.
-
11
Na mušľové mäsko v škrupinkách rozdelíme šampiňóny v smotanovej omáčke.
-
12
Navrch položíme kúsok masla.
-
13
Posypeme strúhaným parmezánom.
-
14
V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C 20 až 25 minút.
-
15
Mušle svätého Jakuba zbožňujem. Najlepšie mi chutia s bielym talianskym vínom Verdicchio, ktoré sa dorába v okolí mesta Iesi. Ak ho práve nemám po ruke, chutia aj s pohárom portugalského vinho verde, prípadne s akýmkoľvek suchým bielym vínom. Ako príloha je najlepší krajec bieleho chleba.
@slawek všetka čest za krásne spracovaný recept a fotopostup. Predstavil si nám jeden z množstva spôsobov príprav mušle čiapky Svätého Jakuba ako ho robia v oblasti Venetto. No predvedčená som, že menej je často viac :)
vrstevnice.blog.cz/0912/varili-jsme-hrebenatky-na-vine...
Konečne správny recept pre staršie osoby, lebo naše dôchodky nemáme kde rozfofrovať. Tieto Jakubove uši sú super, len by som doporučil na pitie radšej Dom Perignon .