Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi
Autor receptu: slawek
Hrebenatka jakubská, v gurmánskych kruhoch známa aj ako mušľa svätého Jakuba je od
nepamäti symbolom pútnikov putujúcich do Santiago de Compostela, stretneme sa ňou
však i na slávnom Boticelliho obraze Zrodenie Venuše či znaku pápeža Benedita XVI.
Najlepšie pripravené mušle svatého Jakuba som jedol vo francúzskom Dunkerque, v
Benátsku som ich však ochutnal na spôsob « capesante » zapečené s drobnými
šampiňónmi a naučil som sa ich aj takto pripraviť.
8 porcií |
40 minút príprava |
55 minút na 180 °C |
Postup
- Ingrediencie
- Umyté šampiňóny poprekrajujeme na polovice a povapkáme pár kvapkami citrónovej šťavy, aby nestmavli. Na panvici na troche olivového oleja osmažíme dva strúčiky cesnaku a na drobné kocky pokrájanú cibuľu. Pridáme pokrájané šampiňóny a dusíme, kým sa neodparí všetka šťava. Ak si šampiňóny pustia príliš veľa šťavy, odoberieme ju lyžicou a šampiňóny usmažíme dozlatova.
- K šampiňónom pridáme smotanu a celú zmes necháme 2 až 3 minúty prehrievať. Posolíme, okoreníme, pridáme nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a odložíme nabok.
- Mušle otvoríme, vyberieme z nich mäsitú časť a dobre ich poumývame.
- Mäsitú časť mušlí rozložíme na tanier.
- Dobre umyté mušle rozložíme na plech.
- Mäsitú časť mušlí pred tepelnou úpravou dosucha vyutierame.
- Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme strúčik cesnaku, štipku hrubozrnnej soli a korenia.
- Mušle na ňom pražíme z každej strany 2 až 3 minúty. Dobu praženia treba dodržať, pretože ak ich necháme na panvici dlhšie, stvrdnú a nadobudnú gumovitú konzistenciu.
- Upraženú mäsitú časť mušlí vrátime späť do škrupiniek tak, že do každej polovičky položíme jedno mäsko.
- Na mušľové mäsko v škrupinkách rozdelíme šampiňóny v smotanovej omáčke.
- Navrch položíme kúsok masla.
- Posypeme strúhaným parmezánom.
- V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C 20 až 25 minút.
- Mušle svätého Jakuba zbožňujem. Najlepšie mi chutia s bielym talianskym vínom Verdicchio, ktoré sa dorába v okolí mesta Iesi. Ak ho práve nemám po ruke, chutia aj s pohárom portugalského vinho verde, prípadne s akýmkoľvek suchým bielym vínom. Ako príloha je najlepší krajec bieleho chleba.