Mušle svätého Jakuba so šampiňónmi

Autor receptu: slawek

Hrebenatka jakubská, v gurmánskych kruhoch známa aj ako mušľa svätého Jakuba je od nepamäti symbolom pútnikov putujúcich do Santiago de Compostela, stretneme sa ňou však i na slávnom Boticelliho obraze Zrodenie Venuše či znaku pápeža Benedita XVI. Najlepšie pripravené mušle svatého Jakuba som jedol vo francúzskom Dunkerque, v Benátsku som ich však ochutnal na spôsob « capesante » zapečené s drobnými šampiňónmi a naučil som sa ich aj takto pripraviť.

8
porcií
40 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ingrediencie
  2. Umyté šampiňóny poprekrajujeme na polovice a povapkáme pár kvapkami citrónovej šťavy, aby nestmavli. Na panvici na troche olivového oleja osmažíme dva strúčiky cesnaku a na drobné kocky pokrájanú cibuľu. Pridáme pokrájané šampiňóny a dusíme, kým sa neodparí všetka šťava. Ak si šampiňóny pustia príliš veľa šťavy, odoberieme ju lyžicou a šampiňóny usmažíme dozlatova.
  3. K šampiňónom pridáme smotanu a celú zmes necháme 2 až 3 minúty prehrievať. Posolíme, okoreníme, pridáme nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a odložíme nabok.
  4. Mušle otvoríme, vyberieme z nich mäsitú časť a dobre ich poumývame.
  5. Mäsitú časť mušlí rozložíme na tanier.
  6. Dobre umyté mušle rozložíme na plech.
  7. Mäsitú časť mušlí pred tepelnou úpravou dosucha vyutierame.
  8. Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme strúčik cesnaku, štipku hrubozrnnej soli a korenia.
  9. Mušle na ňom pražíme z každej strany 2 až 3 minúty. Dobu praženia treba dodržať, pretože ak ich necháme na panvici dlhšie, stvrdnú a nadobudnú gumovitú konzistenciu.
  10. Upraženú mäsitú časť mušlí vrátime späť do škrupiniek tak, že do každej polovičky položíme jedno mäsko.
  11. Na mušľové mäsko v škrupinkách rozdelíme šampiňóny v smotanovej omáčke.
  12. Navrch položíme kúsok masla.
  13. Posypeme strúhaným parmezánom.
  14. V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C 20 až 25 minút.
  15. Mušle svätého Jakuba zbožňujem. Najlepšie mi chutia s bielym talianskym vínom Verdicchio, ktoré sa dorába v okolí mesta Iesi. Ak ho práve nemám po ruke, chutia aj s pohárom portugalského vinho verde, prípadne s akýmkoľvek suchým bielym vínom. Ako príloha je najlepší krajec bieleho chleba.