Mrkvový koláč

Mrkvovo-pohánkový koláč bez lepku

Autor receptu: novalim

Receptov na mrkvové koláče a torty je všade neúrekom. My sme pre vás pripravili ale jeden nový a použili sme našu výživnú pohánkovú múku, mleté mandle a vlašské orechy.* Osladili sme ho trstinovým cukrom a cesto prevoňali mletou škoricou a šťavou a kôrou z pomaranča. Na vrch koláča sme natreli lahodný krém z mascarpone, tvarohu a medu. Určite sa vám už zbiehajú slinky, tak sa rýchlo pustite do pečenia.

12-15
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske vyšľaháme všetky žĺtky spolu s cukrom, škoricou, šťavou a kôrou z pomaranča do nadýchanej peny. V inej miske vyšľaháme so štipkou soli bielky na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridáme najemno postrúhanú mrkvu, tretinu snehu a zľahka premiešame. Do cesta prisypeme mleté mandle, orechy, pohánkovú múku a kypriaci prášok, ktoré sme si vopred spolu premiešali. Na záver zapracujeme zvyšný sneh z bielkov.
  2. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s rozmermi asi 20x25 cm. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C približne 45 minút. Na konci urobíme test špajľou. Ak vyjde z cesta suchá, koláč je hotový. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. Na krém si vyšľaháme spolu mascarpone s krémovým syrom, pridáme med, citrónovú kôru a smotanu na šľahanie. Na vyšších otáčkach vyšľaháme nadýchaný mierne hustý krém.
  4. Krém rovnomerne natrieme na povrch koláča. Posypeme posekanými vlašskými orechami. Koláč môžeme podávať ešte mierne teplý ale aj vychladený a stuhnutý v chladničke. Každú porciu ozdobíme lístkami čerstvej mäty.