Mrkvovo-kokosová polievka

irenaw - fotkairenaw, 21. marca 2013
Mrkvovo-kokosová polievka
Foto: irenaw
6
porcií
10-15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
1 ks
2-3 strúčiky
1 ks
2-3 cm
500 g
1 čl
1-2 čl
600-700 ml
200 ml
alebo:
400-500 ml
400 ml
na ozdobu:
1 PL




Postup

  1. 1

    Cibuľu, cesnak a čili papričku posekáme na drobno. Mrkvu a zázvor očistíme a postrúhame na jemno. Pripravíme si hrniec, najlepšie širšiu rajnicu. Dáme olej, zahrejeme, vsypeme cibuľu, cesnak a čili papričku a opekáme na miernom ohni cca 5 minút. Znížime teplotu, zakryjeme a podusíme ešte 5 minút. Vsypeme mrkvu so zázvorom, pridáme kari korenie a soľ. Premiešame, zakryjeme a dusíme asi 10-15 minút. Vlejeme vodu/vývar a kokosový krém/mlieko. Privedieme k varu a povaríme ešte asi 5 minút. Rozmixujeme do hladka. Môžeme ozdobiť posekanou koriandrovou vňaťou.

  2. 2

    Vždy môžete použiť zeleninový vývar, ale ak dáte kokosové mlieko namiesto krému, tak vývar je priam povinný ;-).

  3. 3

    Pre zvýraznenie kokosovej chute: niekoľko lyžíc kokosových čipsov opiecť nasucho a pridať do hrnca zároveň s mrkvou.

Diskusia k receptu

jamarlen
všetky tieto polievky sú veľmi dobré, len nechápem, prečo tam všetci dávajú tú cibuľu, podľa mňa to zo všetkého spraví guláš.....
skús niekedy bez nej, cesnak a ďumbier až tesne pred dovarením. ušetríš tuk, prítomný tam bude potom iba zdravý,neprepálený rastlinný z kokosu.
irenaw
@izabelka ďakujem. @jamarlen do guláša dávam viac cibule ;-D ale teraz vážne, vyskúšam, uvidím, možno už budem robiť podľa teba.
jamarlen
@irenaw , aj som si vydýchol, že nie si ďaľšia urazená na môj komentár, tak vďaka!
k tej cibuli - zdá sa mi, že je to taký automatizmus začínam variť, krájam cibuľu... najviac ma to zaráža pri pravých hubách - dubáky,, ale aj obyčajné žampióny - tým cibuľa vyslovene odoberie arómu, či jemnými zeleninami mi nejde do kopy, ako napr, fenikel.
a ešte si myslím, že ľudia si myslia, že dusenie /myslím spôsob prípravy, nie útok na život:))/musí byť s cibuľkou, pričom je to proces - skrátene - pod pokrievkou.....
budem rád, keď vyskúšaš podľa môjho odporúčania....
irenaw
@jamarlen keď sa sem prídem uraziť, určite sa urazím, dôvod si už nájdem. keď sem idem, že sa pobavím, tak sa pobavím. vieš ako to myslím. uprednostňujem to druhé. plus niečo sa dozvedieť tiež nie je na škodu ;-)
alexdidi
Takto sme si pochutnávali na tejto tvojej výbornej polievke. Ja som ešte pridala stonku zeleru, štipku rímskeho kmínu, muškátového orieška a šťavy z limetky. Výborne ju dochutili aj lístočky čerstvého koriandru.Ďakujem za recept, je naozaj výborná...doporučujem uvariť. F:DCIM107CDPFPIMGA0132.JPG




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia