Mrkva s citrónovo - jogurtovým krémom

martinis - fotkamartinis, 10. januára 2013
Mrkva s citrónovo - jogurtovým krémom
Foto: martinis

Tyčinky mrkvy s osviežujúcim krémom z bieleho jogurtu a citrónu, výborné ako príloha či ľahká desiata alebo večera.

1
porcia
25 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 PL
1/2 KL
1/2 ks
1 PL
100 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Mrkva nemusí byť len fádnou oranžovou nudnou zeleninou - stačí, ak ju nakrájame na tenké pásiky a zalejeme lahodným citrusovým krémom a získame skvelú prílohu k rôznym jedlám alebo si ju môžme pripraviť na olovrant, desiatu či fajn večeru s pečivom :)

  2. 2

    Začneme svižne : na panvici rozpustíme lyžicu masla, pridáme na pásiky nakrájané a očistené 2 väčšie mrkvy a prikryté dusíme 15 minút. Stačí na miernom plameni, ale mrkvu treba raz za čas premiešať, aby sa nepripiekla !

  3. 3

    Krém pripravíme následovne - na suchej panvici opečieme pol lyžičky rasce. Až nám začne na panvici "tancovať" a pekne rozvoniavať, presypeme ju do misky. Pridáme šťavu z polovice citróna, trocha citrónovej kôry - tak za polovicu lyžičky, lyžicu dobré olivového oleja a samozrejme, 3 či 4 lyžice bieleho jogurtu. Dochutíme soľou, mletou červenou štipľavou paprikou alebo čili (ale opatrne ! :)) a krém premiešame s podusenými tyčinkami mrkvy.

  4. 4

    Naservírujeme a posypeme petržlenovou vňaťou. Ak máte radi nové kombinácie chutí, tak sladká chuť dusenej mrkvy a v protiklade k nej kyslosť citrónového krému vám v ústach vyčaria nebíčko :))

Diskusia k receptu

hubata
Ty brďo! Takýto parádny recept!
Ja robievam mrkvu na divoko podľa receptu L+S a to je jediná úprava mrkvy ktorú viem. Ukladám, vyzerá to krásne a určite to bude aj dobručké. Vďaka.
jamarlen
zajtra si veru urobím, i keď sa mi zdá, že by som dal menej tukov, rcp sa mi zdá dobručký
frezia68
No teda,ďaľší nápaditý a zdravý recept :-))) kam chodíš na nápady?
janikbj
paráda, určite vyskúšam. asi ako veľa ďalších, snažím sa po Vianociach trochu odľahčiť, tak toto bude večera ako vyšitá. ďakujem za super recept :-)
agora
akurát si s dcérou robíme chúťky.....
martinis
fúúha, úprimne sa priznám, že toľko pozitívnych reakcíí som nečakal, ďakujem vážení priatelia :))
@hubata : tak to by mohla byť príjemná zmena, nech chutí ! :))
@jamarlen : sám nimi šetrím, myslím, že 2 lyžice nie sú až tak veľa, to však nič nemení na fakte že si ho uprav podľa svojej chuti a zredukuj ich :)) chutný by mal byť rovnako ;)
@palokuchki : daj vedieť, ako sa podaril :)
@frezia68 : samému mi to je záhadou, možno sa tvoria niekde v noci v podvedomí, ktovie :) každopádne - veľkú zásluhu máte i vy - varecháči :) veľká vďaka ! O:)
@violetacamorova : ou, ďakujem ďakujem :O)
@janikbj : jéj, to som rád, že sa ti hodí :) ak padnú moje šaláty na úžitk, vtedy mám najväčšiu radosť :-)
@agora : ak máte suroviny, pripravte si ho, veľa času vám nezaberie, na to dávam slovo ;)
jerica
moje , ja si veru robievam samú mrkvu , osolenú len tak s maslom , ale inšpirácia sa zíde, vyskúšam aj podľa teba, vňať a mletú papriku vynechám ,prílohu hrianky :-)
@martinis ako som písala , si šikulka a fér mladík :-) fandím ti :-) !!
jamarlen
tvoj recept nám dnes ozdobil obed , dobre vyzeral aj chutil s rybou:)
tamik
aj ja som ho dnes mala na obed....výborne chute:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia