Mrkva s citrónovo - jogurtovým krémom

Autor receptu: martinis

Tyčinky mrkvy s osviežujúcim krémom z bieleho jogurtu a citrónu, výborné ako príloha či ľahká desiata alebo večera.

1
porcia
25 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mrkva nemusí byť len fádnou oranžovou nudnou zeleninou - stačí, ak ju nakrájame na tenké pásiky a zalejeme lahodným citrusovým krémom a získame skvelú prílohu k rôznym jedlám alebo si ju môžme pripraviť na olovrant, desiatu či fajn večeru s pečivom :)
  2. Začneme svižne : na panvici rozpustíme lyžicu masla, pridáme na pásiky nakrájané a očistené 2 väčšie mrkvy a prikryté dusíme 15 minút. Stačí na miernom plameni, ale mrkvu treba raz za čas premiešať, aby sa nepripiekla !
  3. Krém pripravíme následovne - na suchej panvici opečieme pol lyžičky rasce. Až nám začne na panvici "tancovať" a pekne rozvoniavať, presypeme ju do misky. Pridáme šťavu z polovice citróna, trocha citrónovej kôry - tak za polovicu lyžičky, lyžicu dobré olivového oleja a samozrejme, 3 či 4 lyžice bieleho jogurtu. Dochutíme soľou, mletou červenou štipľavou paprikou alebo čili (ale opatrne ! :)) a krém premiešame s podusenými tyčinkami mrkvy.
  4. Naservírujeme a posypeme petržlenovou vňaťou. Ak máte radi nové kombinácie chutí, tak sladká chuť dusenej mrkvy a v protiklade k nej kyslosť citrónového krému vám v ústach vyčaria nebíčko :))