Mrkva s citrónovo - jogurtovým krémom
Autor receptu: martinis
Tyčinky mrkvy s osviežujúcim krémom z bieleho jogurtu a citrónu, výborné ako príloha či
ľahká desiata alebo večera.
1 porcia |
25 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Mrkva nemusí byť len fádnou oranžovou nudnou zeleninou - stačí, ak ju nakrájame na tenké pásiky a zalejeme lahodným citrusovým krémom a získame skvelú prílohu k rôznym jedlám alebo si ju môžme pripraviť na olovrant, desiatu či fajn večeru s pečivom :)
- Začneme svižne : na panvici rozpustíme lyžicu masla, pridáme na pásiky nakrájané a očistené 2 väčšie mrkvy a prikryté dusíme 15 minút. Stačí na miernom plameni, ale mrkvu treba raz za čas premiešať, aby sa nepripiekla !
- Krém pripravíme následovne - na suchej panvici opečieme pol lyžičky rasce. Až nám začne na panvici "tancovať" a pekne rozvoniavať, presypeme ju do misky. Pridáme šťavu z polovice citróna, trocha citrónovej kôry - tak za polovicu lyžičky, lyžicu dobré olivového oleja a samozrejme, 3 či 4 lyžice bieleho jogurtu. Dochutíme soľou, mletou červenou štipľavou paprikou alebo čili (ale opatrne ! :)) a krém premiešame s podusenými tyčinkami mrkvy.
- Naservírujeme a posypeme petržlenovou vňaťou. Ak máte radi nové kombinácie chutí, tak sladká chuť dusenej mrkvy a v protiklade k nej kyslosť citrónového krému vám v ústach vyčaria nebíčko :))