Moskovské peľmene

Adam Czirák
šéfkuchár hotela Družba v Demänovskej Doline, 17. augusta 2010
Moskovské peľmene
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

Cesto:
350 g
1 ks
175 ml
Mäsová plnka:
75 g
75 g
50 g
10 g
Bryndzová plnka:
75 g
75 g




Postup

  1. 1

    Múku s vajcom a vodou osolíme a spolu vymiesime, vyrežeme kolieska, ktoré plníme plnkami. Mäsová plnka: Mäso zomelieme spolu s cibuľou a cesnakom, pridáme soľ, korenie a plníme.

  2. 2

    Bryndzová plnka: Bryndzu zmiešame s varenými popučenými zemiakmi a plníme. Peľmene varíme v osolenej vode 7 až 10 minút. Keď vyplávajú, vyberieme ich cedidlom a podávame s maslom, kyslou smotanou a horčicou.

  3. 3

    NÁŠ TIP: Peľmene sa nepodávajú len varené, skúste jednu dávku zapiecť v rúre. V Rusku ich opekajú aj na panvici a podávajú nielen so smotanou, ale aj s ,,uksusom" - octom.

Diskusia k receptu

sjuz
alebo vysmážajú v oleji....
marca
Naše pirohy. Až na to, že nerobime mäsovú plnku, ale plnime aj omastenou kyslou kapustou, osoleným tvarohom a ochuteným cibuľkou alebo bryndzovú plnku ochutime kôprom. Ostatné podobne, len cesto krájame na štvorce a preložíme na trojuholník a zlepíme. Ja mám najradšej poliate rozpraženým maslom s cibuľkou a osolené. Môže sa to psypať aj "hirkym" syrom alebo náhrada za neho je aj parmezan. Takto sa to varí v Hostoviciach, odkiaľ aj ja pochádzam.
radovana
Tieto pravé ruské peľmene som už jedla viackrát u svojho brata v Bratislave, žil s rodinou dlhší čas v Dubne ako vedecký pracovník a švagriná Božka sa ich naučila robiť výborne. Sú iné ako východniarske, podávajú sa hosťom v špeciálnych ruských kameninových nádobách, je to pochúťka...
alexdidi
Podľa mňa sú(tie bryndzové) tiež ako východniarske pirohy(veď ich aj často robím a je to moje najobľubenejšie jedlo). Schválne ich robím viac, aby zvyšili a potom ich opekáme na panvici...to je ale pochúťka a tiež s kyslou smotanou....rovnako ako ruské peľmene, či talianske ravioly alebo torteliny...
samanka
ruská kuchyňa má pre mňa nezameniteľnú chuť, tri týždne, strávené v tejto krajine som jedla iba typické ruské jedlá a nebolo nič, čo by mi nechutilo
tetuska
robievam tiež mäsové, potom polejem kyslou smotanou, sú výborné, ale aj tie bryndzové isto vynikajúco chutia...
veronka8
Mňam hned by som si dala.....ja robím lekvárové, tvarohové aj bryndzové...........a posýpam strúhankou a smotanou, na lekvárové dávam maslo a strúhanku pomiešanú s práškovým cukrom........
dobryhrncekvar
ja plním pirohy z múky čučoriedkami, na tanieri polejem maslom a smotanou, posypem práškovým cukrom....nemajú chybu. Bryndzové robím zásadne zo zemiakového cesta, sú jemnejšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia