Morušovo-citrónový džem fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 11. júna 2014

Morušu bolo prednedávnom vídať na vidieckych dvoroch oveľa častejšie. Jej súčasná neobľúbenosť sa prisudzuje padavosti plodov a tomu, že opadané plody už nemá aká Zobraziť celý popisMorušu bolo prednedávnom vídať na vidieckych dvoroch oveľa častejšie. Jej súčasná neobľúbenosť sa prisudzuje padavosti plodov a tomu, že opadané plody už nemá aká domáca hydina pozobať, lebo už ani tá sa nechová tak, ako kedysi...Moruša pochádza zo strednej Ázie, jej plody obsahujú sacharidy, viac druhov ovocných kyselín, pektíny a minerálne látky.Má mierne laxatívne účinky, zužitkováva sa mrazením,zaváraním kompótov, sirupov, džemov, z bielej moruše sa vyrába pálenka, z čiernej aj ovocné víno

4dcl
porcie
10+24h minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
3 ks
150 g
1 dl




Postup

  1. 1

    Na samozbere zeleného hrášku u známych som si nazbierala aj trochu plodov moruše čiernej. Ako dieťa som ju ešte jedávala a teraz po rokoch som objavila znova čaro tej sladkastej chuti. Pripravila som džem s pridaním citrónov, ktoré obsahujú veľa pektínu, keďže som nevedela, koľko pektínu by mala moruša samotná. Chuťovo výrazný citrón sa výborne hodí k týmto tmavofialovým bobuľkám. Nepoužila som žiadnu prídavnú látku. Aby som dosiahla čo najlepšie vylúhovanie a premiešanie chutí oboch druhov ovocia, macerovala som ich 24 hodín v chlade. Morušu som umyla a nechala odkvapkať a nakladala som ju do misy po vrstvách striedavo s vrstvami kôry zbavených dvoch citrónov.

    Morušovo-citrónový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Množstvo cukru som rozdelila a tiež sypala po vrstvách na ovocie, z tretieho citróna som použila len vytlačenú šťavu, zmiešala som ju s 1 dcl chladnej vody a poliala ňou ovocie. Nakoniec som všetko opatrne premiešala, zakryla papierom a nechala 24 h v chladničke macerovať v sklenenej mise.

    Morušovo-citrónový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes som na druhý deň preliala do hrnca a nechala variť asi 10 minút. Potom som ju ponorným mixérom chvíľu mixovala, zmes sa zahustila, ale ovocie zostalo v menších kúskoch, čo my máme radi.

    Morušovo-citrónový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nasledoval rajničkový systém, ktorý praktizujem pri zaváraní džemov klasickým spôsobom, bez chémie. Do rajničky som naberačkou nabrala zakaždým malé množstvo zmesi a varila som ho neustále miešajúc vareškou, až kým sa pekne zredukovala a po prejdení vareškou po dne rajnice bolo počuť škvarenie, syčanie hustého džemu a vytvorená cestička sa len veľmi pomaličky spájala. Každú takto hotovú dávku zlievam do jedného hrnca, až kým sa minie celá zmes a džem v tomto hrnci ešte raz nechám prejsť varom a okamžite napĺňam vyvarené poháriky

    Morušovo-citrónový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    uzavriem viečkom a prevrátim hore dnom asi na 10 minút, potom ich vrátim na dno a nechám vychladnúť pri izbovej teplote.

    Morušovo-citrónový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z uvedenej mini dávky mi vyšlo 4 dcl džemu, musím upiecť vianočku na sobotu a ochutnáme ten zvyšok džemu k nej na raňajky. Olizovanie varešky pri varení mi dávalo tušiť vynikajúcu chuť. Touto cestou ďakujem za recepty od @2010 na kumkvátový džem a od @pusta na sirupovitý jahodový džem, použila som ich ako inšpiráciu.

Diskusia k receptu

jamarlen
krásne foto, aj celý receptt…..

v citrónovej kôre je veľa bioflavonoidov, ktoré sú skvelé na upchaté cievy a spevnenie ich stien . takže ak by kôra nemala horkú chuť (ako kedy, nikdy to pri kúpe neviem odhadnúť) a sú bio, pridávam do akejto pochúťky citróny cele…..alebo aspoň vyjedám bielu kôru zo všetkých cirusových plodov...
jozka2
nooo,tvoj dzemik chvalim,preniesla si ma do mojich detskych cias,ked sme zbierali u susedov moruse po zemi.Boli to 2 moruse v celej dedine a asi aj na okoli a tak deti z celej dediny chodili zbierat,co sme nepozbierali pojedla hydina.
Jamarlen,robis velmi dobre pre svoje zdravie ak vyjedas bielu cast z citrona,je velmi lieciva a najlepsia je z grapefruidu a aj jeho semena.
frezia68
Veru,niekedy dávno hydina konzumovala a čistila dvor.Neskôr,v záhradkárskej osade som nasadila asi jediná morušu a aká chutná bola,ale nepoznala som ten recept.No a teraz nemám morušu,ale recept chválim :-)))
kukulienka71
@jozka2 , @frezia68 , potešili ste ma svojimi komentármi. Plody moruše sa zbierajú ľahko, zrelé samé padajú do košíka, stačí sa ich dotknúť. Bodaj by sa vrátili tie časy, keď sa pestovalo a chovalo na dvoroch všetko, čo sa dalo :-) aspoň takto spomienkami sa vraciame k tým pekným časom:-)
babkamt
recept chválim. Sú to už roky, čo som jedla morušu. Susedia oproti ju mali zasadenú na dvore. Dnes ju pestuje málo ľudí. Tiež varím lekvár ako ty rajničkovou metódou:-) Prajem ti príjemný deň.
ampara
U mojej babky pri Nitre sme mali morušu-fialovú,milovala som tú chuť zrelých plodov, menšiu radosť mala naša mama, keď sme si naoberali moruše do trička. Tu v Petržalke je veľa ovocných stromov, ktoré prežili výstavbu sídliska a sú tu aj biele aj fialové moruše a okrem nich aj mirabelky, slivky,mandle a iné.
kukulienka71
@babkamt , Ďakujem za milý komentár, aj tebe pekný deň! @ampara , tiež si pamätám tie detské nájazdy cez prázdniny na morušové stromy:-))) to ovocie, ak nie je v znečistenom prostredí, by sa mohlo pekne zužitkovať, je veľa nezamestnaných, ktorí len frflú a čakajú na pečené holuby namiesto toho, aby pohli zadkom a aspoň si trocha prilepšili. Ďakujem za pekný koment:-)
kimlo
Tiež citát:
Pektiny
Pektiny jsou obsaženy v ovoci, kde se jeho množství liší podle druhu a stupně zralosti ovoce. Nejvíce pektinů mají angrešt, rybíz a nezralá jablka. Nejnižší rosolotvornou schopnost, naproti tomu mají borůvky, bezinky, višně, třešně a i zmiňované maliny. Pro kompletní výčet informací jenom dodám, že s obsahem pektinů někde uprostřed jsou na tom meruňky, ostružiny, švestky a jahody. Pektinových látek je nejvíce v ovoci slabě dozrálém, zráním postupně jejich obsah klesá.
Použijeme-li k přípravě marmelády ovoce přezrálé nebo druhy chudé na pektin, musíme obsah pektinových látek doplnit. Ať už přidáním prodávaného přípravku (pektogel a spol.), nahrazením části ovoce chudého pektinem, ovocem pektinem bohatým anebo pektinovým přípravkem, jež si sami připravíme, kterým opět nahrazujeme část ovoce chudého pektinem.
kukulienka71
@megdesign , konárik s nezrelými bobuľkami je na dekoráciu a ako dôkaz, že je to Moruša čierna (ukazuje tvar listu), ostatné, zrelé plody padajú samé, len čo sa ich dotkneš, aj keď ešte nie sú úplne čierne. Zelené sa držia, ako vidieť:-P @kimlo vie o tom pektíne viac, ako ty:-P treba si naštudovať... citrón som pridala práve kvôli zvýšeniu obsahu pektínov, pretože som nemala istotu, kedže som z moruše džem ešte nevarila, či bude dosť rôsolovitý. V postupe to píšem.
izabella929
@kukulienka71.. úplne skvelý recept a úžasné ovocie..) moja babička mala na dvore taký strom moruše čiernej...bol obrovitánsky a pod ním lavička...keď padlo ovocie na blúzku, bolo po nej...to sa vyprať veru nedalo...ale ovocie veľmi chutné..
elixir
Pekný džem, hádam sa mi podarí niekedy zohnať morušu. :) Ako chutí, vedela by si ju prirovnať k inému ovociu?
tatranka
Ja som morušu jedla hádam pred 70 rokmi v Topolčanoch.Otec tam hrával fotbal za Topolčany- / žochárov/a vtedy som sa u jeho známych zoznámila s týmto ovocím. Na dvore mali jeden veľký strom.Pamätám si,že mi pani domu nazberala do misky a ponúkla.Mne to náramne chutnalo. Tá spomienka na morušu mi zostala na moje detské roky.
Lekvárik z nej musí byť výborný.Rada by som vyskúšala,aká chuť je tohto pre mňa celkom zaujímavého ovocia.
kukulienka71
@izabella929 , presne, ako píšeš, farbí až moc:-) @elixir , je sladkej chuti, chýba jej kyselkavosť, aspoň ja ju necítim, k našemu ovociu ani neviem prirovnať, skôr nevýrazné, asi ako liči. Citrón som dávala aj z toho dôvodu, aby tam bolo výraznejšia chuť, ale aby zas neprebila chuť moruše. @tatranka , teraz po uvarení mi pripomína šípkový džem. Budem aj inokedy zavárať, je to výdatné ovocie, netreba odkôstkovávať a chuťovo výborné. Ďakujem vám pekne:-)
ancicka
vyzerá krásne ten Tvoj džemík.Ja mám morušu zasadenu,no ešte nerodila,možno sa dočkám a pre istotu si rcp.odkladám do kk.
mariamka
@kukulienka vyborny postup a zdarny efekt, nikdy ma nenapadlo varit dzem z morusi /stromovych jahod, ako ich niektori volaju/,, koho by bavilo oberat tie blchy, co navyse farbia ruky a vsetko, na co dopadnu/ ich chut a farbu velmi dobre poznam, az sa divim ze @elixir nie, pekny recept si dala, vlastne uz ako kazdy tvoj, rozumny, konstruktivny, uz len cakam na tu ochutnavku na vianocke, aby to bolo kompletne :)
mariamka
@marianne to kde si pocula? ,, necudo, ked ty v tych zahranicnych vodach brazdis :) cernica sa plazi a picha, kdezto morusa je strom a pekne vysoky rozkokosateny, tato je z okolia Trnavy, ved aj mava privlastok "trnavska"

marianne
@mariamka prisaam Ti,este som o nej nechyrovla:-))))) ale nezda sa Ti to podobne? tie plody myslim:-)) cernica je krik..akurat balim na sluzobku a odbehujem co noveho...a tu morusa:-)) ale sumnu ju tam mate...v Trnave.
mariamka
mas pol zeme pochodene a neznas morusu ? :) tato ne moja iba guglova ,, no ,, pekne pochod, a v zdravi sa vrat :)
megdesign
Bolo to sice trochu morbidne, ale chodil som ju ako decko oberat na cintorin do Leopoldova :) /mam tam staru mamu/
paeva
ja mám morušu aj bielu aj čiernu.
na vrchole mi už škorce oznámili, že zrejú, lebo pod ňou už padajú, niesú ešte celkom zrelé a oni už zobkajú, hovorím si bude pre sliepky, ale oni sa o ne nezaujímajú. dolu, kde by som si ja pochutila, sú ešte zelené. minulý rok sme dali aspoň pod kúsok stromu plachtu a čo milostivý vtáčik zhodil, to som ja potom popapala, aj niečo do mrazničky dala. tento rok skúsim tento recept, no a z bielych sme skoro nič nemali, lebo tie zožerú ešte zelené.
kukulienka71
@ancicka , keď ti moruša zarodí, hádam si na mňa spomenieš:-) @svedka , ak sa ti zažiada iná ako obvyklá chuť, urob si tento z moruše, budem rada:-)@mariamka , mám rada tvoje komenty, vždy majú zmysel, nie sú to len milé frázy:-) až také blchy to nie sú, musím ti oponovať,tak čo také čučoriedky, ktoré oberala naša milá @babkamt ?:-) ani s tým farbením nestraš, ľudia sa mi potom na to vykašlú:-))) nevedela som, že aj po slovensky je taký názov, po maďarsky je to "eperfa" - jahodový strom. My sme to volali "szeder", a podľa viacerých zdrojov je szeder černica, vyhodilo mi to v googli. Takže @marianne niečo vie!!!:-))) botanicky to jedno a to isté nie je, pekne si to vysvetlila. Z toho stromu na tvojom obrázku by som teda oberať nechcela:-O v sobotu ideme na dedinské slávnosti, tak tých vianočiek upečiem viac, aby sa ušlo aj hosťom zo zahraničia:-))@marianne , šťastnú cestu! bude ťa čakať doma balíček odomňa ;-) Ďakujem vám všetkým za komentáre aj obrázky:-)
salinka
Džem musí úžasne chutiť pri tej kombinácii s citrónom. Recept si pre istotu odložím, ale moruše som jedla naposledy kedysi v druhohorách. Rástli na dolniakoch popri ceste, my sme ich volali drevené maliny. Vždy som bola od nich tak isto zababraná ako cesta, kde rástli:-)
kukulienka71
@paeva , na tie škorce iste existuje nejaký alarm, u nás pustošia po záhradách na jeseň na hrozne. A potom máme na terase od nich pekné mozaikové kachličky:-)) budem rada, ak použiješ môj recept, ďakujem ti:-) @salinka , že drevené maliny!:-))) ja z tých skomolených názvov odpadnem. ten maďarský názov eperfa preložil niekto zaujímavo, fa je aj drevo aj strom:-) ďakujem ti, rozveselila si ma:-))
kimlo
Na škorce a veveričky mal dobrý plašič L.Smoljak vo filme Kulový blesk, keď naň zatrúbil aj poštárka spadla z bicykla... :-D
ivav
... aj mňa si vrátila do detstva spred 40 rokov... mali sme strom s bielymi plodmi, chodievali k nám deti z celej ulice a na strome bolo naraz aj 4-5 detí. Džem sme nerobili, všetko skončilo v bruškách, jedli sme ich priamo zo stromu. Džemík s citrónom musí byť býborný. Žiaľ, náš strom už nie je...
kukulienka71
@kimlo , ten film som asi nevidela, ale vyhľadám, už len pre tú scénku :-D @ivav , my sme ešte vedeli liezť po stromoch, bolo to lepšie ako dnešné predražené preliezky. Som rada, že si si zaspomínala. Ďakujem za pekný komentár:-)
medovnicek
kedysi už veľmi dávno, keď som bola dieťa sme ju mali na dvore, recept si ukladám čo ak sa po nejaké niekedy dostanem - nech viem čo s nimi:)
manya
my máme doma aj bielu aj čiernu morušu, tvoj recept ma zaujal, chcem ho vyskúšať a zaujíma ma, čo si urobila s tými drobnými stonkami?
kukulienka71
@medovnicek , @manya , ďakujem za záujem. Nemala som dosť trpezlivosti odstrániť všetky malinké "cupky", tak sú tam :-) sú predsa aj vo vnútri plodu, to uškodiť nemôže ;-)
margaretka28
máme doma morušu presne takú, ako si ukázala na obrázku, robievam z nej sirup, džem som nikdy neskúšala, ale verím, že podla tvojho receptu by bol výborný
havino
ja som pre zmenu morušu jakživ nejedla a ani taký strom nevidela, ani v detstve ani teraz, ale recept poctivý, o chuti nechyrujem veru, ale tiež by som ako @marianne myslela, že černice podľa foto,aj ked k prirovnaniu černiciam, by boli nedozreté zas a myslím, že černice sú okrúhlejšie, s tými som do činenia mala neúrekom, aj džemy do dnes v špajzi mám z vlastných, tak nech vám padne na úžitok
kukulienka71
@margaretka28 , sirup by som tiež ochutnala, vymeníme recepty?:-) @havino , asi to bol rozšírený strom len tu na juhu, niekde po tú Trnavu:-) Ďakujem pekne obom. Pridávam foto džemu na vianočke, ktorú som dnes piekla, pochutili sme si

evanaaa
Moji starí rodičia mali tiež na dvore takú veľkú morušu ako na tom obrázku vyššie, ale tie jej plody boli úžasné, 3-4 cm dlhé a aspoň 1,5 cm široké, sladké, len na škodu bolo, že oni ju nijak nevyužívali, neoberali, čo popadalo, sliepky požrali a ja tiež. Mám dojem, že sa im tam na juhu najviac darilo. Potom raz, keď som prišla na prázdniny k nim( do Vrábľov), moruša bola už vyťatá a veruže mi bolo za ňou ľúto. Len neviem, či tie čínske, ktoré hostia tie larvy priadky morušovej na hodváb sú také isté stromy moruše ako u nás.