Foto: kukulienka71
Morušu bolo prednedávnom vídať na vidieckych dvoroch oveľa častejšie. Jej súčasná neobľúbenosť sa prisudzuje padavosti plodov a tomu, že opadané plody už nemá aká Zobraziť celý popisMorušu bolo prednedávnom vídať na vidieckych dvoroch oveľa častejšie. Jej súčasná neobľúbenosť sa prisudzuje padavosti plodov a tomu, že opadané plody už nemá aká domáca hydina pozobať, lebo už ani tá sa nechová tak, ako kedysi...Moruša pochádza zo strednej Ázie, jej plody obsahujú sacharidy, viac druhov ovocných kyselín, pektíny a minerálne látky.Má mierne laxatívne účinky, zužitkováva sa mrazením,zaváraním kompótov, sirupov, džemov, z bielej moruše sa vyrába pálenka, z čiernej aj ovocné víno
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na samozbere zeleného hrášku u známych som si nazbierala aj trochu plodov moruše čiernej. Ako dieťa som ju ešte jedávala a teraz po rokoch som objavila znova čaro tej sladkastej chuti. Pripravila som džem s pridaním citrónov, ktoré obsahujú veľa pektínu, keďže som nevedela, koľko pektínu by mala moruša samotná. Chuťovo výrazný citrón sa výborne hodí k týmto tmavofialovým bobuľkám. Nepoužila som žiadnu prídavnú látku. Aby som dosiahla čo najlepšie vylúhovanie a premiešanie chutí oboch druhov ovocia, macerovala som ich 24 hodín v chlade. Morušu som umyla a nechala odkvapkať a nakladala som ju do misy po vrstvách striedavo s vrstvami kôry zbavených dvoch citrónov.
-
2
Množstvo cukru som rozdelila a tiež sypala po vrstvách na ovocie, z tretieho citróna som použila len vytlačenú šťavu, zmiešala som ju s 1 dcl chladnej vody a poliala ňou ovocie. Nakoniec som všetko opatrne premiešala, zakryla papierom a nechala 24 h v chladničke macerovať v sklenenej mise.
-
3
Zmes som na druhý deň preliala do hrnca a nechala variť asi 10 minút. Potom som ju ponorným mixérom chvíľu mixovala, zmes sa zahustila, ale ovocie zostalo v menších kúskoch, čo my máme radi.
-
4
Nasledoval rajničkový systém, ktorý praktizujem pri zaváraní džemov klasickým spôsobom, bez chémie. Do rajničky som naberačkou nabrala zakaždým malé množstvo zmesi a varila som ho neustále miešajúc vareškou, až kým sa pekne zredukovala a po prejdení vareškou po dne rajnice bolo počuť škvarenie, syčanie hustého džemu a vytvorená cestička sa len veľmi pomaličky spájala. Každú takto hotovú dávku zlievam do jedného hrnca, až kým sa minie celá zmes a džem v tomto hrnci ešte raz nechám prejsť varom a okamžite napĺňam vyvarené poháriky
-
5
uzavriem viečkom a prevrátim hore dnom asi na 10 minút, potom ich vrátim na dno a nechám vychladnúť pri izbovej teplote.
-
6
Z uvedenej mini dávky mi vyšlo 4 dcl džemu, musím upiecť vianočku na sobotu a ochutnáme ten zvyšok džemu k nej na raňajky. Olizovanie varešky pri varení mi dávalo tušiť vynikajúcu chuť. Touto cestou ďakujem za recepty od @2010 na kumkvátový džem a od @pusta na sirupovitý jahodový džem, použila som ich ako inšpiráciu.
v citrónovej kôre je veľa bioflavonoidov, ktoré sú skvelé na upchaté cievy a spevnenie ich stien . takže ak by kôra nemala horkú chuť (ako kedy, nikdy to pri kúpe neviem odhadnúť) a sú bio, pridávam do akejto pochúťky citróny cele…..alebo aspoň vyjedám bielu kôru zo všetkých cirusových plodov...
Jamarlen,robis velmi dobre pre svoje zdravie ak vyjedas bielu cast z citrona,je velmi lieciva a najlepsia je z grapefruidu a aj jeho semena.
Nedozrete, tak preto malo pektinu.
"Mají význam při zrání ovoce – měknutí plodů je způsobeno právě přeměnou nerozpustných pektinů na rozpustné."
cs.wikipedia.org/wiki/Pektin...
Pektiny
Pektiny jsou obsaženy v ovoci, kde se jeho množství liší podle druhu a stupně zralosti ovoce. Nejvíce pektinů mají angrešt, rybíz a nezralá jablka. Nejnižší rosolotvornou schopnost, naproti tomu mají borůvky, bezinky, višně, třešně a i zmiňované maliny. Pro kompletní výčet informací jenom dodám, že s obsahem pektinů někde uprostřed jsou na tom meruňky, ostružiny, švestky a jahody. Pektinových látek je nejvíce v ovoci slabě dozrálém, zráním postupně jejich obsah klesá.
Použijeme-li k přípravě marmelády ovoce přezrálé nebo druhy chudé na pektin, musíme obsah pektinových látek doplnit. Ať už přidáním prodávaného přípravku (pektogel a spol.), nahrazením části ovoce chudého pektinem, ovocem pektinem bohatým anebo pektinovým přípravkem, jež si sami připravíme, kterým opět nahrazujeme část ovoce chudého pektinem.
Lekvárik z nej musí byť výborný.Rada by som vyskúšala,aká chuť je tohto pre mňa celkom zaujímavého ovocia.
Truhlika mozes zovat svojho draheho ;)
na vrchole mi už škorce oznámili, že zrejú, lebo pod ňou už padajú, niesú ešte celkom zrelé a oni už zobkajú, hovorím si bude pre sliepky, ale oni sa o ne nezaujímajú. dolu, kde by som si ja pochutila, sú ešte zelené. minulý rok sme dali aspoň pod kúsok stromu plachtu a čo milostivý vtáčik zhodil, to som ja potom popapala, aj niečo do mrazničky dala. tento rok skúsim tento recept, no a z bielych sme skoro nič nemali, lebo tie zožerú ešte zelené.
@kukulienka sirup som robila podla tohto receptu, mám tam aj foto s komentárom :-)
Veru máš pravdu, je veľa moruše toho roku. Vidieť ju tak, že je opadaná pod stromami, môže sa zavarať. Dúfam, že budeš spokojná.