Sezóna dozrievania mäkkého ovocia sa blíži, tak vám napíšem recept na ovocný sirup, ktorý sa nevarí, ani nesterilizuje, takže vitamín C v ňom zostáva Zobraziť celý popisSezóna dozrievania mäkkého ovocia sa blíži, tak vám napíšem recept na ovocný sirup, ktorý sa nevarí, ani nesterilizuje, takže vitamín C v ňom zostáva zachovaný. Zachová sa aj aróma čerstvého ovocia, takže keď v zime otvoríte napr. fľašku malinového rozvoniate celú kuchyňu.
Postup
-
1
Sirup môžete pripraviť z jahôd, ríbezlí červených i čiernych, malín, černíc alebo postupne zo všetkého čo dozrieva. Ovocie zalejeme vodou, pridáme kyselinu, zamiešame a necháme 24 hodín stáť. Občas premiešame.
- 2
Tekutinu precedíme cez plátno (môžeme štyri rohy plátna priviazať o nohy prevrátenej stoličky, na dno stoličky podložiť rajnicu a do plátna naliať ovocie s vodou). Necháme stiecť, ale ovocie na plátne netlačíme, zachytíme len to, čo samé pretečie. (Zvyšok ovocia môžeme použiť napr. do džemu).
- 3
Precedenú šťavu odmeriame a pridáme toľko cukru, koľko je šťavy (teda napr.na 1,5 l šťavy 1,5 kg cukru). Premiešame, necháme stáť a vždy cca po pol hodine premiešame znova a to dovtedy, kým sa cukor celkom nerozpustí.
- 4
Naplníme do umytých fliaš, ktoré sme vypláchli vriacou vodou, zazátkujeme korkovou zátkou vyvarenou vo vode a tú môžeme ešte zaliať voskom. Sirup vydrží viac ako rok (alebo ako hovorila moja kolegyňa - až dokád ho nevypijete).
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vďaka za pripomenutie:), ukladám do KK.
@sovka ,moruša nás obdarila aj tento rok,tak som dala na tvoju radu a skúsila som sirup,ja mám ten istý recept,ale do môjho ide len 50 g kyseliny a tak som spravila podľa teba a dala som 70 g .Dobre som urobila,lebo ako som správne tušila,je dosť sladký,tento druh ovocia nemá skoro žiadnu kyslosť,dochucujeme ho ešte citronovou šťavou rovno do pohára,ale inak je super a má peknú farbu.Robievam tento sirup z kadečoho,ale tie moruše ma akosi nikdy nenapadli,preto ti ešte raz veľmi pekne dakujem .:-))
Tak sme usúdili, že černice sú najchutnejšie rovno z kríka do pusy a najlepšie tie naše zo záhrady, kde okolo plotov rastú, nech robíme čo chceme.
@janger ,ďakujem za tip zo škoricou :)
Dakujem.tak dnes taham nocnu:)
Samozrejme hrozno som odstopkovala a pouzila som len bobulky.Verim ze som niekoho inspirovala robit sirup i z tohto ovocia.
Taktiez je fantasticky dzem z hrozna.
Ahojte