Morušovo-citrónový džem (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Morušu bolo prednedávnom vídať na vidieckych dvoroch oveľa častejšie. Jej súčasná neobľúbenosť sa prisudzuje padavosti plodov a tomu, že opadané plody už nemá aká domáca hydina pozobať, lebo už ani tá sa nechová tak, ako kedysi...Moruša pochádza zo strednej Ázie, jej plody obsahujú sacharidy, viac druhov ovocných kyselín, pektíny a minerálne látky.Má mierne laxatívne účinky, zužitkováva sa mrazením,zaváraním kompótov, sirupov, džemov, z bielej moruše sa vyrába pálenka, z čiernej aj ovocné víno

4dcl
porcie
10+24h minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na samozbere zeleného hrášku u známych som si nazbierala aj trochu plodov moruše čiernej. Ako dieťa som ju ešte jedávala a teraz po rokoch som objavila znova čaro tej sladkastej chuti. Pripravila som džem s pridaním citrónov, ktoré obsahujú veľa pektínu, keďže som nevedela, koľko pektínu by mala moruša samotná. Chuťovo výrazný citrón sa výborne hodí k týmto tmavofialovým bobuľkám. Nepoužila som žiadnu prídavnú látku. Aby som dosiahla čo najlepšie vylúhovanie a premiešanie chutí oboch druhov ovocia, macerovala som ich 24 hodín v chlade. Morušu som umyla a nechala odkvapkať a nakladala som ju do misy po vrstvách striedavo s vrstvami kôry zbavených dvoch citrónov.
  2. Množstvo cukru som rozdelila a tiež sypala po vrstvách na ovocie, z tretieho citróna som použila len vytlačenú šťavu, zmiešala som ju s 1 dcl chladnej vody a poliala ňou ovocie. Nakoniec som všetko opatrne premiešala, zakryla papierom a nechala 24 h v chladničke macerovať v sklenenej mise.
  3. Zmes som na druhý deň preliala do hrnca a nechala variť asi 10 minút. Potom som ju ponorným mixérom chvíľu mixovala, zmes sa zahustila, ale ovocie zostalo v menších kúskoch, čo my máme radi.
  4. Nasledoval rajničkový systém, ktorý praktizujem pri zaváraní džemov klasickým spôsobom, bez chémie. Do rajničky som naberačkou nabrala zakaždým malé množstvo zmesi a varila som ho neustále miešajúc vareškou, až kým sa pekne zredukovala a po prejdení vareškou po dne rajnice bolo počuť škvarenie, syčanie hustého džemu a vytvorená cestička sa len veľmi pomaličky spájala. Každú takto hotovú dávku zlievam do jedného hrnca, až kým sa minie celá zmes a džem v tomto hrnci ešte raz nechám prejsť varom a okamžite napĺňam vyvarené poháriky
  5. uzavriem viečkom a prevrátim hore dnom asi na 10 minút, potom ich vrátim na dno a nechám vychladnúť pri izbovej teplote.
  6. Z uvedenej mini dávky mi vyšlo 4 dcl džemu, musím upiecť vianočku na sobotu a ochutnáme ten zvyšok džemu k nej na raňajky. Olizovanie varešky pri varení mi dávalo tušiť vynikajúcu chuť. Touto cestou ďakujem za recepty od @2010 na kumkvátový džem a od @pusta na sirupovitý jahodový džem, použila som ich ako inšpiráciu.