Mortadela fotorecept

evusik - fotkaevusik, 30. januára 2011
Mortadela (fotorecept)
Foto: evusik

Za túto dobrotku vďačím receptu ktorý tu prednedávnom uverejnil Pacun110. Kedysi som to robievala aj ja a tak som vytiahla môj starý receptový zošit Zobraziť celý popisZa túto dobrotku vďačím receptu ktorý tu prednedávnom uverejnil Pacun110. Kedysi som to robievala aj ja a tak som vytiahla môj starý receptový zošit a pohľadala recept. Výsledok je spojenie môjho a Pacunovho receptu.

20 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
250 g
3-4 ks
veľa
1 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Bravčové mäso s plecka + kúsok prerasteného bôčika pomelieme. Kuracie mäso časť pokrájame na kocky a časť pomelieme. Kúsky mäsa, ktoré v Mortadele vytvoria mozaiku, som odkukala od Pacuna :-) Celé korenie štyroch farieb podrvíme na hrubo, cesnak pretlačíme.

    Mortadela (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso, vajíčka, pretlačený cesnak a koreniny zmiešame. Vajíčka dáme podľa uváženia aj podľa veľkosti. Ja som nakoniec dala len tri. Zmes veľmi dobre, ale ozaj veľmi dobre premiešame, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky odležať aspoň na 12 hodín.

    Mortadela (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom zmes ešte dobre premiešame a naplníme mikroténový sáčok, alebo sáčok na tlačenku. Ja som použila pre istotu dva mikroténové sáčky.

    Mortadela (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mortadelu dáme variť do horúcej vody na cca 1,5 hodiny podľa veľkosti. Ja som ju robila v parnom hrnci 100 minút.

    Mortadela (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mortadelu necháme vychladnúť. Ja som ju robila ráno, cez deň stála, večer som parila, cez noc chladla a ....

    Mortadela (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    .... na druhý deň sme ju posypali červenou paprikou a potom sme si už len pochutnávali....

    Mortadela (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a pochutnávame si ešte aj teraz :-)

    Mortadela (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dnes som robila inú variantu... rozpis ten istý len som pridala mäkkú paprikovú klobásu pokrájanú na kocky a maličký kúsok slaninky pokrájanej na maličké kocky... tie veľké biele kocky to je kuracie mäso.... tá klobása tomu celému dodala taký malý štipľavý chvostík :-)

    Mortadela (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dnes som robila veľkonočnú verziu s olivami...

    Mortadela (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

medve123
ZVYKNEME TO ROBIEVAT V NASEJ RODINE,ALE MAME INY RECEPT.AJ TEN JE VINIKAJUCI.ODPORUCAM VYSKUSAT.NEOLUTUJETE.MNAM.
zitar
@evusik , Ty mňa dobre inšpiruješ, lebo rada využívam parný hrniec a Tvoje nápady sú skvelé, Už som každý vyskúšala a ver, že chutilo.
evusik
mne sa tento recept páči preto, lebo je to taká alternetíva salámy.... a je to také niečo pod zub čo by v chladničke vždy malo byť. My sme doma len dvaja a nám veru vydržala asi týždeň a určite je to lepšie ako saláma, alebo údeniny vôbec.... @zitar ďakujem som rada že ťa moje parákové recepty inšpirujú :-) @medve123 ak máš iný recept napíš rada vyskúšam. Ináč robila som už aj s olivami a celým zeleným korením a bola výborná, tých spôsobov je asi veľa :-)
janger
Este som nikdy nerobila. Vyzera velmi profesionalne.
2010
Inspirovala si ma , mal plny kybel oliv od susedov a dakde dam cast.
Islo do KK.
bzuky
Len nechapem preco sa to vola mortadela
evusik
@bzuky mortadela preto, lebo tento recept je prebratý z Talianska a tam vraj mortadelu robili v každej dedine, v každej rodine a každý mal svoj vlastný recept. Videla som mortadelu ktorá bola asi v kravskom žalúdku (ako keď sa u nás robila kedysi tlačenka) a bola zaúdená. Nám toto jedlo asi pripomína fašírku, alebo sekanú aj keď fašírka sa pečie alebo smaží a mortadela sa varí asi preto aby sa spojila do jednej kompaktnej masy a nerozpadala sa. Možno niekto vie o tom viac a možno niekto vymyslí iný názov :-)
duschko
Uz som aj zabudol na mortadelu. Dakujem za pripomenutie. Ukladam do MKK. Mam sunkovac /taka nadoba v ktorej robim domacu sunku/, skusim v nom. Potom dam vediet.
enss
Evusik, do parného hrnca dávaš zmes bez sáčku (alebo iného obalu)?
evusik
@duscho daj vedieť budem rada, ten šunkovač máme aj my doma, už sme ho veru dlho nepoužili.... @enss do paráku dávam zmes v sáčku, môžeš dať aj do do nejakej vhodnej plastovej nádoby (napr. nádoba na ryžu)..... a ešte oprava ku komentu o 9:19 správne má byť v prasacom žalúdku - nie kravskom :-)
cica2
vyzerá to supér, to by bolo niečo pre mojich chlapov....pekne aj nafotené!!!
vavan
Vyzerá to skvele.Ukladám do KK.
hannah22
tiež mám niekde šunkovar, a skúsim tento receptík inovovaný o kuracie mäsko, dobrá inšpirácia ďakujem, ste šikulky... :)).
kuchticka
@evusik , skusim i ja robit mortdelu. Salamu spravit neviem a kupovanu salamu nejem. Robievame obcas sekanu, ale ako si sama pripemenula, drobi sa a mortadelu som mavala vzdy rada. Mame doma perfektny mlyncek na maso objednany z Ceska cez internet, tak mozem vyrabat. Ta tvoja vyzera krasne. Vdaka za recept.
malusa
aj mna by zaujimalo ci sa to da varit v sunkovaru a ako dlho, asi tiez 100 minut,dajte vediet!
hopa
idem ju práve robiť, vyzerá vynikajúco. Len či vydržim,kým bude hotová- mnam
pivonka
To som sa začudovala, že som tvoj recept nemala v kk v kolónke "výlety". Chyba už je napravená, teším sa, keď zrealizujem. Dobre, že si pripomenula v diskusii.
mariana33
ďalšie skvelé využitie parného hrnca...toto som nejedla už roky...ďakujem
aszabka
Výborne to vyzerá, šlo by to len z kuracieho mäsa?..a ako dlho vydrží v chlade, je to dosť veľké množstvo..vďaka..
evusik
@azsabka aj keď som to nikdy neskúšala určite by to šlo aj z kuracieho mäsa ale bolo by to už niečo celkom iné pretože pomleté kuracie mäso má celkom inú konzistenciu ako bravčové... a určite by som tam dala kuracie mäso nakrájané na kocky...
čo sa týka množstva môžeš vyskúšať hoci aj z 200g mäsa...
v chladničke vydrží u nás max. 4-5 dní ak sa skôr nezje
an3da
Super recept, stojí za vyskúšanie. Páči sa mi každá varianta. Uložené.
tatty
Tak toto bola pred rokmi veľká móda, párkrát som ju robila a potom zabudla na ňu. Evusik, dobre, že si ju pridala, už aj idem na ňu. Vďaka.
mariamka
ta s olivami sa mi paci najviac, mozne dam este nejaky syr, bude na V.N., u nas vsetko na sposob fasirky ide, Evusik dakujem :)
evusik
@tatty veru máš pravdu, voľakedy bol tento recept v móde :)
@mariamka do mäsového základu môžeš pridať čo len chceš aj zeleninu, napr. mrkvu na kocky, hrášok, no a olivy sú super hlavne čierne tie sú v tom najlepšie... fantázii sa medze nekladú :)
mackopoo
Ahoj,
To čo Ty voláš Mortadella je obycajna sekana, V pravej Mortadelle nemaju co hladať vajcia.
Patria tam pistácie, len biele korenie, a to biele v Mortadelle je chrbtová slanina.
Pozor na miešanie a mletie patri tam aj ľad ,aby teplota nevystúpila nad 15°C-inak sa to nezlepi.
Nebalamuť ľudom hlavy.

Macko Poo
evusik
@Mackopoo je mi ľúto, že balamútim ľuďom hlavy, teba ale obalmútiť určite nedokážem. Len mi akosi uniká význam tvojho rozhorčenia. Neviem koľko máš rokov ale my sme za socíku takéto a podobné jedlá robili doma lebo v obchde neboli. Preto aj vznikali rôzne variácie rôznych jedál. A čuduj sa svete bolo to jediteľné.
Toto je stránka o varení, každý tu prezentuje svoje varenie. Nikto, nikoho do ničoho nenúti. Skús pridať recept na pravú mortadellu, rada sa priučím.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia