Mortadela (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Za túto dobrotku vďačím receptu ktorý tu prednedávnom uverejnil Pacun110. Kedysi som to robievala aj ja a tak som vytiahla môj starý receptový zošit a pohľadala recept. Výsledok je spojenie môjho a Pacunovho receptu.

20 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčové mäso s plecka + kúsok prerasteného bôčika pomelieme. Kuracie mäso časť pokrájame na kocky a časť pomelieme. Kúsky mäsa, ktoré v Mortadele vytvoria mozaiku, som odkukala od Pacuna :-) Celé korenie štyroch farieb podrvíme na hrubo, cesnak pretlačíme.
  2. Mäso, vajíčka, pretlačený cesnak a koreniny zmiešame. Vajíčka dáme podľa uváženia aj podľa veľkosti. Ja som nakoniec dala len tri. Zmes veľmi dobre, ale ozaj veľmi dobre premiešame, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky odležať aspoň na 12 hodín.
  3. Potom zmes ešte dobre premiešame a naplníme mikroténový sáčok, alebo sáčok na tlačenku. Ja som použila pre istotu dva mikroténové sáčky.
  4. Mortadelu dáme variť do horúcej vody na cca 1,5 hodiny podľa veľkosti. Ja som ju robila v parnom hrnci 100 minút.
  5. Mortadelu necháme vychladnúť. Ja som ju robila ráno, cez deň stála, večer som parila, cez noc chladla a ....
  6. .... na druhý deň sme ju posypali červenou paprikou a potom sme si už len pochutnávali....
  7. a pochutnávame si ešte aj teraz :-)
  8. dnes som robila inú variantu... rozpis ten istý len som pridala mäkkú paprikovú klobásu pokrájanú na kocky a maličký kúsok slaninky pokrájanej na maličké kocky... tie veľké biele kocky to je kuracie mäso.... tá klobása tomu celému dodala taký malý štipľavý chvostík :-)
  9. dnes som robila veľkonočnú verziu s olivami...