Morčacie kúsky v marináde z medu, chilli, limetky a horčice, s hubovým bulgurom

mandarin999 - fotkamandarin999, 24. apríla 2016

Tip na chutný obed pre tých, čo majú radi jedlo jemne pálivé, jemne sladké a zároveň svieže a chutné. Ako prílohu som zvolila bulgur, Zobraziť celý popisTip na chutný obed pre tých, čo majú radi jedlo jemne pálivé, jemne sladké a zároveň svieže a chutné. Ako prílohu som zvolila bulgur, ktorý obsahuje množstvo živín a podporuje trávenie. Mnohí z nás túto zdravú a chutnú pochúťku doteraz neobjavili, no je na čase to zmeniť.

Suroviny

Marináda:
150 ml
2 PL
3 PL
2 PL
1 PL
2 PL
podľa chuti
z 1 limetky
podľa chuti
Ostatné suroviny:
500 g
200 g
200 g
50 - 70 g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Marinádu si pripravíme dôkladným premiešaním všetkých surovín, ktoré sú uvedené v surovinách na marinádu. Morčacie prsia nakrájame na menšie kúsky, môžeme ešte posoliť, no nemusíme - záleží od toho ako máme ochutenú marinádu. Mäsko namarinujeme a necháme odležať v chladničke aspoň 12 hodín.

  2. 2

    Po odležaní som mäsko opiekla z každej strany na rozpálenom oleji a poukladala do misy z jenskeho skla. Mäsko som piekla pri teplote 200 stupňov, dokedy sa nám krásne neupieklo. Tento spôsob prípravy som zvolila preto, lebo mäsko zostalo krásne jemné, chutné a najmä šťavnaté (vytvorilo si šťavu).

  3. 3

    Bulgur sa dá pripravovať rôznymi spôsobmi. Ja som ho tentokrát opražila na olivovom oleji z každej strany, podliala ho asi 0,5l vývarom, osolila a nechala priviesť k varu. Povarila som asi 5 minút, pridala maslo, aby dostal krémovejšiu konzistenciu. Podľa potreby dochutila soľou a korením a nechala odležať pod zakrytou pokrievkou.

  4. 4

    Na kúsku masla som jemne orestovala na kocky nakrájané šampióny, ktoré som potom vmiešala do bulguru. Nakoniec som k nemu vmiešala kúsky čerstvej bazalky.

Diskusia k receptu

haji
Hned bych si dala, recept zajímavý, prezentace se mi moc líbí a ta vůně!
monty469
Veľmi dobrý a zaujímavý recept. Morčacie mám, ukladám rp a čoskoro naň príde rada :-)
methi
Robievam podobne bez tahini, ale znie to dobre aj s nou.
radox1
kolko si to mäsko piekla v rure pri 200° ?
jozefj
Mäsko piekla pri teplote 200 stupňov, dokedy sa krásne neupieklo.
5*****
mandarin999
@Radox1 (25.4.2016 10:18)

Priznám sa, že to nikdy nestopujem. Mäsko počas prípravy kontrolujem a chutnám, aby som vedela kedy je hotové. Každý máme radi inak, veľa záleží aj od rúry. Približne 15 - 20 minút.
radox1
ok,super.ja len preto lebo to mäso je tak jemne,ze je zbytocne zapinat ruru a mas ho na panvici urobene do 5-10 minut.
1x radox1
lubo54
Nič v zlom...prosím vysvetli mi podrobnejšie ako si bulgur "opražila na olivovom oleji z každej strany" :-)...varím 50 rokov a mám dojem, že sa mi to ešte nepodarilo :-) Inak recept fajn !
1x radox1
katka78
Pekný recept, podľa mojej chuti, akurát mäso by som urobila na panvičke, je to efektívnejšie.
1x radox1
mandarin999
@Radox1 (26.4.2016 11:17)

Mäsko som robila v rúre preto, lebo si spraví omnoho viac šťavy, ako keby bolo spravené na panvičke :-) mám to odskúšané a to bol jediný dôvod :-) recepty si každý prispôsobuje podľa seba :-)
1x haji
mandarin999
@Lubo54 (27.4.2016 09:05)

Aby sme sa pochopili, opražením som myslela jemne orestovať a premiešavať, podobne ako robím ryžu.Nemyslela som opekanie do hneda ako napr. pri tarhoni. A co sa samotneho bulguru tyka, da sa pripravovat viacerymi sposobmi, treba vyskusat a najst si ten najoblubenejsi :-)
lubo54
Môj koment ber len ako odľahčenie...prišlo mi to trošku vtipné...ale vďaka za reakciu. Pekný deň :-)
mandarin999
@Lubo54 (29.4.2016 10:56)
to je v poriadku samozrejme a ja to chápem :) aj to, že ti to mohlo prísť smiešne, totižto všade sa hovorí inak a niekedy neviem aký pojem je lepšie použiť, aby tomu všetci rovnako pochopili :D

katka78
Začala som pôvodne podľa teba, no zrazu tam bol cesnak, zázvor, jarná cibuľka a sójovka, ani neviem ako :-) Chutné bolo, len trochu veľa medu na mňa, dám menej nabudúce. Ďakujem pekne za inšpiráciu @Mandarin999 !


pajdule007
Právě jsem dovařila, je to fakt výborné!
Musela jsem trošku improvizovat - málo krůtího masa (takže mix se sojovým), plnotučná hořčice, citronová šťáva a lesní houby (neměla jsem dijonskou, limetku ani žampiony :-)
Recept jsem uložila do KK a příště všechno dokoupím :-) Díky!