Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. októbra 2013
Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept)
Foto: pusta

Pre vzácnu návštevu treba sviatočný obed, pripravila som morčaciu roládu z morčacieho horného stehna, ktoré som naplnila sviatočnou plnkou z dubákov, kuracej pečene a z domácej údenej slaninky. Roládu som previazala motúzikom, piekla som prikryté 120 minút v trúbe za prelievania výpekom, po 1 hodine som ju podliala vínom, neskôr som pridala pomarančovú šťavu a vyfiletovaný pomaranč. Hotovú roládu som pokrájala na rezy a podávala s dusenou ryžou, preliatou vynikajúcou šťavou. . Mala veľký úspech.

6 - 8
porcií
24 hodín minút
príprava
120 minút
na 180/200 poslednýc´h  °C

Suroviny

1000 g
100 g
podľa chuti
podľa chuti
200 ml / iné kvalitné suché biele víno
z 1/2 pomaranča
z 1/2 pomaranča
1 a 1/2 ks
náplň:
1 hrsť/200 g čerstvých/ mrazených
200 g
50 g
menšia
2 - 3 strúčiky
1 malá viazanička
1 ks
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti
2 PL
2 PL
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kúpila som už vykostené horné morčacie stehno - filé, ktoré som umyla, osušila papierovou utierkou a vložila do pekáčika.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poriadne som ho osolila z každej strany,...

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením, ...

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...poliala som ho olejom a odložila som ho prikryté na 24 hodín odpočívať do chladničky.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V deň D som mäsko vybrala na podnos, hrubšie časti mäsa som skrojila na plocho horizontálne ostrým nožom a rozprestrela tam, kde ho bolo menej a vznikol súvislý rovnako vysoký plát.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na celý plát morčacieho stehna som rozložila plátky schwarzwaldskej šunky, ktorá pridá úžasnú údenú chuť roláde počas pečenia a zároveň mäsko patrične premastí.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prpravila som si sviatočnú plnku - recept som pridala včera. http://varecha.pravda.sk/recepty/sviatocna-plnka-do-hydiny-a-roznych-masovych-/45138-recept.html

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plnku som roztrela rovnomerne na mäso, okraje mäsa asi v šírke 2 - 3 cm som po obvode nechala voľné, aby plnka pri rolovaní nevypadala.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravený pás naplneného mäsa som preložila na pečiaci papier, pomocou ktorého som celý plát zrolovala po dlĺžke ako závin do rolády a oba konce som zahla na spodok.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Previazala som pripravenú roládu potravinárskym povrazom, aby držala tvar a všetko spolu. Ak nemáte potravinársky povraz, môžete roládu na tesno zabaliť do pečiaceho papiera a na oboch koncoch zatočiť papier ako salonku. Neskôr, ked sa už mäso zatiahlo a drží tvar, hore papier rozrežete a pokračujete ako je dalej uvedené v postupe.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Previazanú roládu som vložila do pekáčika, podlialla asi 50 ml vody a dala som ho piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C zakryté vrchom pekáčika. Piekla som takto 60 minút.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pripravila som si biele polosuché víno Chardonay, môžete použiť aj iné kvalitné biele víno, najlepšie suché víno, sladké a polosladké nie je vhodné.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Odstránila som vrch, podliala vínom a pri tej istej teplote som piekla znovu zakryté dalšiu hodinu za prelievania výpekom. Niečo plnky sa dostalo von, ale to vôbec nevadilo, lebo iba pridalo na chuti vynikajúcej šťavičky.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Kým sa roláda piekla, vyfiletovala som pomaranče a pokrájala som ich na malé kúsky, ...

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    z polovice chemicky neošetreného pomaranča som nastrúhala kôru. Pri strúhaní treba dať pozor, aby sa nestrúhalo z bielej časti tesne pod kôrou, lebo je horká. Ak nemáte chemicky neošetrený pomaranč, tak ho dôkladne umyte, osušte a strúhajte až suchú kôru.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vytlačila som šťavu z pomaranča.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Asi 15 minút pred koncom pečenia som odstránila vrch pekáča, pridala som pomarančovú šťavu a nastrúhanú kôru, dopiekla som pri teplote 200 stupňov C, kým mäsko nedostalo peknú červenú kôrku na povrchu.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Upečenú roládu som vybrala na dosku a nechala som ju odpočívať asi 20 minút, opatrne som odstránila potravinársky motúz, potom som ju ostrým nožom pokrájala na pláty asi 1, 5 cm široké. Kým roláda chladla, do šťavy z výpeku som pridala vyyfiletovaný pomaranč, nastrúhanú pomarančovú kôru a len som všetko prehriala, jedenkrát som nechala prejsť varom a udržiavala teplé.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Na jednu porciu som dala 2 plátky upečenej rolády, podliatej vypečenou šťavou, ako prílohu som zvolila dusenú ryžu, na listy hlávkového šalátu som dala kôpku vyfiletovaného pomaranča a dekorovala som ešte plátkami pomaranča. Roláda má úžasnú plnku, ktorá vynikajúco ochutí mäsko, ktoré navyše prevzalo skvelú chuť vína, ktoré sa v šťavičke fantasticky snúbi s chuťou pomarančov, celé jedlo nádherne prevonia pomarančová kôra a ostatné ingrediencie vo vzájomnej harmónii.

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Týmto spôsobom je možné pripraviť aj roládu z morčacích prsíčok, kuraťa, kačky, iného mäsa, len treba prispôsobiť čas pečenia. Zvolila som morčacie stehno, lebo je šťavnatejšie ako morčacie prsia. Príprava vôbec nie je ťažká, získate dokonca viac porcií pre viac osôb, roláda je výborná i za studena, avšak tak veľmi chutilo, že nezostalo nič :D

    Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
... vôňa, chuť a krása sevírovania ***** a jedna radosť, @pusta milá hostiteľka pozorná! To sa Vám u nás doma "frajerí", keď máte plné chotáre húb z každej "sorty" až nad kolená! Slintali by ste podobne, ako ja, pri viac ako 7 ročnom hubovom "pôste"! ... ale zo srdca Vám túto lahôdku v kuchyniach SVK dožičím!!! -:)))
@pusta moja milá, prekrásna roládka, úžasné spojenie chutí, musela byť skvelá za tepla i za studena, máš môj obrovský obdiv a samozrejme všetky hviezdičky k tomu ♥
@izabellka929 , ani to nebola veľká fuška, mäso sa pripraví vopred i plnka, aj ostatné sa dá, potom sa len zaroluje a kým sa pečie, môžeš sa venovať hosťom :-)))
chuť vynikajúca, porcií veľa a efektne to vyzerá, je to slávnostné jedlo.
dakujem za uznanie :-)))
milý@sracz - ferikém drágám, ak mám vzácnych hostí, tak len takých, ktorých úprimne milujem a som k nim aj pozorná hostiteľka. :-)))
potom aj vôňa a chuť i pekné servírovanie.
som rada, že nám túto lahôdku dožičíš...
dakujem za úžasné hodnotenie i 5*****
@eviana , je to úžasné spojenie chutí, skvelý výsledok, ktorý je hoden vzácnych a slávnostných príležitostí a sviatkov.
tvoj obdiv ma úprimne teší...
dakujem za fantastické uznanie i ocenenie 5*****

Pridaj komentár k receptu: