Moravský vrabec s dusenou kyslou kapustou a opečenou zemiakovou knedľou
šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla, 21. septembra 2014
Foto: Heineken Slovensko
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
1 PL |
|
150 g |
|
4 strúčiky |
|
|
|
100 ml |
|
100 ml (podľa potreby aj ku kapuste) |
|
|
|
|
|
Dusená kapusta: | |
600 g |
|
1 PL |
|
50 g |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
korenia pridávame ku kvasenej kapuste, ak ich neobsahuje) |
|
Knedľa: | |
0,5 kg |
|
100 g |
|
75 g |
|
1 ks |
|
|
|
do vody na varenie |
|
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme ich, nastrúhame najemno alebo pomelieme v mlynčeku na mäso. Preosejeme múku a krupicu a pridáme k zemiakom. K tejto hmote pridáme vajíčko a soľ a vypracujeme hladké cesto, z ktorého tvarujeme knedle dlhé 20 cm alebo guľky s priemerom 5 – 6 cm. Tie potom varíme v osolenej vode 20 – 25 minút.
- 2
Mäso nakrájame na kúsky 4 x 3 cm, osolíme a okoreníme. Spolu s cibuľou nakrájanou na väčšie kusy alebo na kolieska opečieme v pekáči na rozohriatej bravčovej masti dozlatista. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, krátko ho urestujeme, všetko podlejeme čiastočne pivom a čiastočne vývarom. Pečieme dozlatista zakryté v rúre pri teplote 180 °C 45 – 60 minút. Počas pečenia mäso prelievame vlastnou šťavou, podľa potreby podlievame vývarom.
- 3
Upečené mäso vyberieme. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime hladkou múkou, podlejeme vývarom, rozšľaháme drôtenou metličkou a prevaríme. Precedíme na mäso a spoločne krátko podusíme.
- 4
Na panvici na masti spoločne s cukrom opečieme cibuľu nakrájanú natenko. Keď cibuľa skaramelizuje, pridáme kyslú kapustu a opekáme za občasného podlievania vodou z kapusty alebo vývarom. Podľa potreby dochutíme koreninami. Mäso podávame na kapuste s knedľami, preliate šťavou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu