Moravský vrabec s dusenou kyslou kapustou a opečenou zemiakovou knedľou

Laci Hornáček
šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla, 21. septembra 2014
Moravský vrabec s dusenou kyslou kapustou a opečenou zemiakovou knedľou
Foto: Heineken Slovensko
4
porcie
50-60 minút
príprava
80-100 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 PL
150 g
4 strúčiky
100 ml
100 ml (podľa potreby aj ku kapuste)
Dusená kapusta:
600 g
1 PL
50 g
1 PL
 korenia pridávame ku kvasenej kapuste, ak ich neobsahuje)
Knedľa:
0,5 kg
100 g
75 g
1 ks
 do vody na varenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme ich, nastrúhame najemno alebo pomelieme v mlynčeku na mäso. Preosejeme múku a krupicu a pridáme k zemiakom. K tejto hmote pridáme vajíčko a soľ a vypracujeme hladké cesto, z ktorého tvarujeme knedle dlhé 20 cm alebo guľky s priemerom 5 – 6 cm. Tie potom varíme v osolenej vode 20 – 25 minút.

  2. 2

    Mäso nakrájame na kúsky 4 x 3 cm, osolíme a okoreníme. Spolu s cibuľou nakrájanou na väčšie kusy alebo na kolieska opečieme v pekáči na rozohriatej bravčovej masti dozlatista. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, krátko ho urestujeme, všetko podlejeme čiastočne pivom a čiastočne vývarom. Pečieme dozlatista zakryté v rúre pri teplote 180 °C 45 – 60 minút. Počas pečenia mäso prelievame vlastnou šťavou, podľa potreby podlievame vývarom.

  3. 3

    Upečené mäso vyberieme. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime hladkou múkou, podlejeme vývarom, rozšľaháme drôtenou metličkou a prevaríme. Precedíme na mäso a spoločne krátko podusíme.

  4. 4

    Na panvici na masti spoločne s cukrom opečieme cibuľu nakrájanú natenko. Keď cibuľa skaramelizuje, pridáme kyslú kapustu a opekáme za občasného podlievania vodou z kapusty alebo vývarom. Podľa potreby dochutíme koreninami. Mäso podávame na kapuste s knedľami, preliate šťavou.

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: