Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Moravské koláče fotorecept

Marek Oroszi
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 4. marca 2021
Moravské koláče (fotorecept)
Foto: Pravda - Ivan Majerský
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml
200 ml
1 kocka
3 ks
100 g
1/2 ČL
Plnka:
500 g
2 ks
1 bal.
1 PL
 (alebo džem)




Postup

  1. 1

    Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.

  2. 2

    Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.

  3. 3

    Tvarohová plnka: Spolu vymiešame hrudkový tvaroh, žĺtky, vanilkový a kryštálový cukor.

  4. 4

    Nakysnuté cesto rozdelíme na cca 80 g kúsky, vytvarujeme guľôčky, poukladáme ich na plech 10 cm od seba a necháme ešte raz prikryté na 20 minút. Potom do guľôčok vytvoríme jamky alebo ich v strede zatlačíme dnom pohára tak, aby ostali kraje nedotknuté. Tie potrieme vyšľahaným vajíčkom.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do stredu koláčikov dáme tvarohovú plnku. Do stredu plnky môžeme dať ovocie alebo džem.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče pred pečením necháme ešte 20 minút podkysnúť. Vyhrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme približne 10–15 minút do zlatista.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia