Moravské koláče fotorecept
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 4. marca 2021
Foto: Pravda - Ivan Majerský
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 ml |
|
200 ml |
|
1 kocka |
|
3 ks |
|
100 g |
|
1/2 ČL |
|
Plnka: | |
500 g |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
(alebo džem) |
|
Postup
-
1
Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.
- 2
Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.
- 3
Tvarohová plnka: Spolu vymiešame hrudkový tvaroh, žĺtky, vanilkový a kryštálový cukor.
- 4
Nakysnuté cesto rozdelíme na cca 80 g kúsky, vytvarujeme guľôčky, poukladáme ich na plech 10 cm od seba a necháme ešte raz prikryté na 20 minút. Potom do guľôčok vytvoríme jamky alebo ich v strede zatlačíme dnom pohára tak, aby ostali kraje nedotknuté. Tie potrieme vyšľahaným vajíčkom.
- 5
Do stredu koláčikov dáme tvarohovú plnku. Do stredu plnky môžeme dať ovocie alebo džem.
- 6
Koláče pred pečením necháme ešte 20 minút podkysnúť. Vyhrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme približne 10–15 minút do zlatista.
Tiež tvarohové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu