Tvarohové koláče

Moravské koláče (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.
  2. Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.
  3. Tvarohová plnka: Spolu vymiešame hrudkový tvaroh, žĺtky, vanilkový a kryštálový cukor.
  4. Nakysnuté cesto rozdelíme na cca 80 g kúsky, vytvarujeme guľôčky, poukladáme ich na plech 10 cm od seba a necháme ešte raz prikryté na 20 minút. Potom do guľôčok vytvoríme jamky alebo ich v strede zatlačíme dnom pohára tak, aby ostali kraje nedotknuté. Tie potrieme vyšľahaným vajíčkom.
  5. Do stredu koláčikov dáme tvarohovú plnku. Do stredu plnky môžeme dať ovocie alebo džem.
  6. Koláče pred pečením necháme ešte 20 minút podkysnúť. Vyhrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme približne 10–15 minút do zlatista.