Tvarohové koláče
Moravské koláče (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Postup- Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.
- Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.
- Tvarohová plnka: Spolu vymiešame hrudkový tvaroh, žĺtky, vanilkový a kryštálový cukor.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na cca 80 g kúsky, vytvarujeme guľôčky,
poukladáme ich na plech 10 cm od seba a necháme ešte raz prikryté na
20 minút. Potom do guľôčok vytvoríme
jamky alebo ich v strede zatlačíme dnom
pohára tak, aby ostali kraje nedotknuté.
Tie potrieme vyšľahaným vajíčkom.
- Do stredu koláčikov dáme tvarohovú plnku. Do stredu plnky
môžeme dať ovocie alebo džem.
- Koláče pred pečením necháme ešte 20 minút podkysnúť.
Vyhrejeme rúru na 180 stupňov a pečieme približne 10–15 minút do zlatista.
|