Moje rožky

sissi29 - fotkasissi29, 26. januára 2011
Moje rožky
Foto: sissi29

mnam mnam

75 minút
príprava
18 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
1 kocka
 na hrot noža
60 g
250 g
150 ml
Plnka:
500 g
300 g
1 ks
50 g
 na potretie




Postup

  1. 1

    V miske si zmiešame obe múky, pridáme zmäknuté maslo. Do stredu urobíme jamku a pridáme kvások, ktorý sme si urobili z droždia, cukru a vlažného mlieka. Pridáme štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.

  2. 2

    Medzitým si vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme vopred namočené hrozienka, vanilkový cukor, citrónovú kôru, mak a všetky suroviny spolu dobre premiešame.

  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 40 rovnakých kúskov, ktoré rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou. Zvinieme ich do rožtekov a poukladáme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 stupňoch do zlatohneda asi 18 minút

Diskusia k receptu

marcy
aúúúúú,jak by som si dala :-) ...postrehla som v médiach,že bola súťaž v pečení tejto dobroty,prihlásili sa aj z Austrie,Maďarska kulinári.Neviem kto vyhral :))
elenitsazante
original tohoto receptu pochadza od pradedka mojej priatelky, bol vychyreny bratislavsky cukrar. Tieto rozteky sa zvykli bravat aj na lode ktore chodili z Hamburgu do Ameriky, kde Slovaci hladali pracu. Bolo to vyborne pecivo na dlhu cestu, nakolko vobec nestvrdnu.
marcy
na súťaži mali všetci rovnaké suroviny,no Rakúšaci si pýtali pravé maslo,lebo im dali nejaký tuk ....žiadné nahrážky,aj ja tak zvyknem robievať :)
sedmak
Už aj idem skušať,suroviny mám.Vajcia tam nejdu?
alexdidi
Rožteky vyzerajú výborne a iste aj chutia. Na Vareche je už niekoľko receptov na Bratislavské rožky. Často sa zamieňajú makové, orechové rožky z kysnutého cesta za Bratislavské rožky, ktoré sa líšia hlavne technologickým postupom. Tiež som to predtým tak robila. Až po prečítaní a realizovaní týchto fantastických rožkov podľa @Jo-Varech áčky som pochopila v čom je princíp ich výnimočnosti. Pekne dopĺňa recept o svoje skúsenosti aj @pietroo. Sú opravdu vynikajúce....
sedmak
Popraskané ostanu,keď sa natru žltkom,nechaju zaschnuť a znova sa natru žltkom.Videla som to munule v televizii,nejký šikovný pekár to robil,ale recept neprezradil,vraj rodinné tajomstvo
evanaaa
Ano, 2010, presne, ako nba tom obrázku. Niekde by som aj ja mala mať recept na originál bratislavské rožky, tiež sú tam tak popraskané, musím pohľadať. Ale myslím si, že aj tieto budú dobré, mám rada aj makovú ale aj orechovú plnku.
evanaaa
Alexdidi, chcela som sa podívať na recepty od spomínaných, ale ich profil - rcp, vraj neexistuje, škoda.
hubata
majú byť popraskané, čo dosiahneme tak, že ich potrieme vajíčkom, necháme ich nielen zaschnúť, ale musíme s každým rohlíčkom aj pohýbať, aby popraskali.
cica2
sú krásne, ďakujem za receptík:)
pekarik
bratislavské rožky,pokial viem je chránená znáčka,používal by som iný názov,tie sa ani nepodobajú brat. rožkám
pekarik
to určitie,nie ,západosl.cech pekárov to rozšíril v ramci v ramci EU
garanco
Pekné - vydarené! Ja ich potieram vajíčkom hneď, ako ich urobím, nechám nakysnúť a potom sa ukáže ten popraskaný efekt. @pekarik , by sa asi mal realizovať na odbornej webovej stránke, lebo nás, ktoré varíme s láskou na Vareche, veľmi rád zhadzuje (možno sme odborníčky v inom, napr. v pravopise).
abend
Súhlasím, že treba používať iný názov ako píše @pekarik , pokiaľ ja viem tak zásada pri recepte na Bratislavské rožky je, že cesto nesmie nakysnúť. Recept ktorý mám ja dám o pár dní , ale bez fotografií, lebo keby som ich upiekla a spapkali by sme ich, boli by z nás také malé prasiatka
bozulka
@sisi29 , tak alebo onak originál by mali byť popraskané ako hovorí @2010 , ale daj si názov ....podľa mňa,alebo Moje... a máš to.Ovca ostane celá aj vlk sa nažral...
aroooo
Raz bol v nejakých novinách na ne recept-originál,tam sa natierali žĺtkom po zaschnutí aj 3 x
jezibabka1
moja mamka pečie "Bratislavské rožky" dlhé roky:) tu nejde o "ukradnutie " názvu, je to len receptík, ktorý používame dlhé roky pod týmto názvom a ešte dlhé roky budeme používať, lebo tak sme sa ho naučili:) @sisi29 MŇAM:)
evanaaa
Ježibabka, máš pravdu, aj ja som to chcela napísať, len zato, že je na to patent, si to nemôžeme pomenovať? A čo sa stane ? A Pekárik, ako som si všimla ešte tuším nič nepochválil, len kritizuje a zhadzuje. To už tu bolo.
frona
a @pekarik nemá ani jeden receptík, všimli ste si? Asi nepečie, nevarí, iba papá a "hodnotí po svojom" :))))) Ale hádam vás nejaký ujo nerozhodí!
frona
náhodou sú tie rožky krásne...utešené
frona
a už je tu zmena názvu :)))) Bude mať niekto dušu na mieste, pravda @sisi29 !
sissi29
@frona , nerozhodi. A nech si @pekarik hovori co chce, ved zijeme v slobodnej krajine a kazdy si moze povedat svoj nazor no nie? ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia