Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. januára 2013
Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso  (fotorecept)
Foto: sracz

Slovo robí chlapa a sľuby sa majú plniť! Verím, že čo domáci majster, to osobitý rcp. Ja som si pred rokmi začal zostavovať ten Zobraziť celý popisSlovo robí chlapa a sľuby sa majú plniť! Verím, že čo domáci majster, to osobitý rcp. Ja som si pred rokmi začal zostavovať ten svoj, až som dospel k tomuto. Ten nám chutí najviac. Zostavu si skladám podľa druhu mäsa, ktoré dostanem, či momentálnych absorbcií chuťových kanálikov, želaní konzumentov, ... ! Ale priznávam sa, že spravidla podľa toho, čo mám v špajze, chladničke, či v „NZ_toch“ (Nedotknuteľných Zásobách). Výhoda mojej „mixtúry“ spočíva práve v jej variabilite pre rôzne druhy mäsa!

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

1 ks menšia
5 ks (strúčiky)
6 PL
2 PL
500 ml
2 PL
1 ks (žĺtky)
1 ML
1 PL kvalitná
1 KL
1 KL zrniečka
1 PL
1 ks
1 ks umytý (kôra)




Postup

  1. 1

    takto si poukladáme potrebné ingrediencie

    Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    plátky (rezne, steaky, …) diviny dôkladne odblaníme a umyjeme pod tečúcou studenou vodou

    Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    červenú cibuľu pokrájame na malé kocky (2x2x2 mm), cesnak pretlačíme a v pomocnej mise (ja používam stredne veľkú „kysku“ aj s vekom) vyšľaháme všetky ingrediencie na jednoliatu tekutú hmotu marinády,

    Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do ktorej poukladáme vysušené plátky diviny; nádobu dôkladne uzytvoríme a uložíme do chladničky; každý deň mäso poprekladáme, misu opäť uzatvoríme a vrátime do chladničky; ja som mal takto mäso v marináde od pondelka odpoludnia až do nedeľňajšieho rána, kedy som ho udusil na sviatočný obed

    Moja základná marináda na divinu, ale aj iné mäso  (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz..asi vieš čítať myšlienky, lebo sedím a čumím na monitor a uvažujem nad tým, aký si použil ,,pác,, na tú divinu a tuhľa,,,máme ju už tu,,, a teraz je to všetko dokonalé.-)) super a perfektný ako vždy.-)))origoš ani iný nemôže byť.-) díky moc si kuchár č. 1.-)
marijanka712
No vidím, že naše chute sa sklbili, pretože všetko toto používam aj ja bez dvoch ingrediencii a ja pridavam ešte k tomu vetvičku timianu...a nedávam hočicu,žltko ,no ale teraz to skúsim podla teba ...dakujem za sľúbenú marinádu na divink už je v KK
cien
chcem sa spýta či ten žltok ide do marinády , a na aké množstvo mäska teda kg ste vypracovali vašu marinádu uvedené množstvo. dakujem určite vyskúšam lebo aj ja rada pripravujem marinády a rozne páce :-)
frezia68
Pre istotu uložené v KK,hoci divina v nedohľadne...ale človek nikdy nevie :-)))
karolka
Odskúšaných marinád nikdy nie je dosť, uložila som, vyskúšam, pre marijanka712 - ani ja som nepoužívala horčicu, ale raz som vyskúšala a teraz požívam, je to výborná chuť.
1x martik
modrykamen
Ja sa nehrám. Kedy si sa dostal do mojej hlavy? Tento recept je môj aj s chlpami. Nuž ale hovorí sa, že každý človek má niekde na svete dvojníka. Akurát, že som o dva roky starší. Ale všetky Tvoje recepty sú mi akési povedomé.
1x safran
staja
Všetko sa mi páči, používam podobné suroviny a rôzne ich kombinujem podľa druhu mäsa. Ale bez toho žĺtka. Tú marinádu totiž potom nalejem na mäso a použijem pri pečení/dusení. Čo tam ten žĺtok spraví?
dajanca
vyskúšam tú marinádu aj na iné druhy mäsa, lebo nie vždy má človek poruke divinu...
sracz
Ďakujem @izabella929 – si veľmi milá a pozorná! Pradiem slasťou – toľká chvála s dušou cvála!
sracz
Veď práve o to tu ide, milá @marijanka712 – o skĺbenie a priazeň chutí a duší! Vetvičkou tymiánu prikrývam povrch mäsa pri dusení – nakukni do finálneho rcp, prosím!
sracz
Áno, ten žĺtok ide do marinády, dokonca je ho tam na obr. 3 vidno a toto množstvo marinády som použil asi na 2 kg odblaneného mäsa (mnemotechnická pomôcka: marinády potrebuješ toľko, aby ňou zaliate mäso bolo pod hladinou). Ďakujem, milá @cien aj Tebe za koment!
sracz
Ďakujem, milá @frezia68 – múdro konštatuješ – bársaké mäsko, odležané v tejto marinade, nádherne vonia, vynikajúco chutí a má “hodvábnu” konzistenciu!
sracz
Gramotný záver, hodný praktickej gazdinky, milá @karolka – ani hovädziu roštenku si nedokážem predstaviť bez toho, aby som ju pred vlastným pečením “nezvláčnil” poprepichovaním, neosolil, neoMČKoval a nepotrel – obojstranne – plnotučnou horčicou z Liptova a v celofáne zabalenú neuložil na 2÷3 dni do chladničky! Až po tejto "procedúre" pokračujem v jej ďalšej príprave!!!
sracz
Tak na túto otázku odpoveď nemám @modr ý kamen – ale zázraky sa dejú aj v oblasti gastronómie – ta ňe?

sracz
Ďakujem aj Tebe za koment milá @staja – skús si len dať na beefsteak “volské oko” a pred prvým sústom žĺtko prepichni vidličkou a až potom ochutnaj! Uvidíš – pocítiš – tú baladu – ten podstatný rozdiel! Niekto pridáva do marinády aj štipku cukru, ja ho nahradzujem práve žĺtkom!
sracz
Presne tak, milá @dajanca – na všetko má byť človek pripravený a všetko musí skúsiť! Až po vlastnej skúsenosti potom prijať, alebo zavrhnúť! To platí aj o receptoch!
sportak
Výborné a hlavne jednoducho podané. Skvelá inšpirácia.
helca103
Marináda vyzerá výborne, už len tú divinu niekde zohnať :-)
hronka355
Takže - daniel je už druhý deň v páce a teší sa na víkend.
boise
Ahoj, ďakujem za tento skvelý recept. Daniel sa marinoval 6 dní, potom sme ho piekli (dusili v zatvorenom pekáči v rúre) so zeleninkou. Najlepšie pripravené divina, akú som kedy jedla :) Vďaka a do nového roku prajem veľa zdravia a kopec takýchto dobrých receptov ;)
jaynee
skvelý recept, naložila som do toho bravčové mäso ešte v pondelok a dnes som to piekla, manžel sa zalizoval a on, obrovský milovník klasických rezňov v trojobale po ochutnaní mäska v tejto marináde zahlásil že odteraz chce jedávať iba takéto rezne....:D tak mockrát vďaka za super receptík
1x jaynee
stefik
Super marinada robila som v ňom divého zajaca a dosť ma prekvapil výsledok kedže zajac nie je môj obľúbenec ale ta marinada mu veľmi pomohla ďakujem
haneska
júj vyzerá to výborne, snažila som sa nájsť aj finálny recept, ale nepodarilo sa, vieš mi dať link :-) ďakujem
deusa
Mohla by som sa spýtať?
Mäsko mam už naložené, piect ho mozem aj s tou marinadou? Podla komentov sa už neviem dočkať pečenia
harakiri
Som sviatočný kuchár, ale v recepte na marinádu postrádam soľ. Nepatrí tam?? A je skutočne nutná taká dlhá doba marinovania? Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia