Moja huspenina fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 8. januára 2013

Veľmi obľúbená v tomto čase..všetci ju máme radi s dobrým domácim chlebíkom a cibuľkovým šalátom...

6
porcií
10 minút
príprava
300 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
600 g
1/2 kg
1/2 kg
1 ks
1 ks
1 ks
6 strúčikov
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčové koleno, nožičku, kože aj odrezky som poriadne umyla a prepláchla studenou vodou..očistila zeleninu, cibuľu, cesnak pridala aj zo šupkou, iba som ho umyla...

    Moja huspenina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    uložila do veľkého hrnca mäso aj zeleninu a zaliala studenou vodou...pridala som koreniny...varila som na malom plyne 5 hodín...počas varenia som zberala penu...

    Moja huspenina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené mäsko po 5 hodinách pomalého varenia , oberiem od kostí, pokrájam na menšie kúsky..ma dno misky uložím koliesko uvareného vajíčka, mrkvičku uvarenú pokrájam na tenké pásy a pridávam aj sušené lity zeleru..uložím na to kúsky mäsa a koží, zalejem vývarom a nechám v studenej špajzi vychladnúť...po vychladnutí oberiem z vrchu masť ..pred konzumáciou prevrátim obsah misky na plytký tanier, obložím pokrájanou cibuľkou,ktorú som postriekala octom, posypem červenou paprikou...

    Moja huspenina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    všetko hotové a prajem dobrú chuť..

    Moja huspenina (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

87 komentárov k receptu
Krasny recept, huspeninu som este nevarila, ale obcas si na nej rada pochutim. Pri tejto tvojej sa mi priam slinky zbiehaju. Po stuhnuti sa z taniera vyklopi lahko, alebo mas na to nejaky trik?
@slavka2012 , je skutočne výborná,.) ano, vložila som mištičku na chvíľku do teplej vody, a už sa to krásne vyklopilo...takto na tanieri sa to dá krásne ozdobiť, aby to vyzeralo lákavejšie, aj keď je chutná.-)dík za komentár.-)
PRENÁDHERNÉ!!!!!!!! Želatinoviny mám rada, tak keď môj fotrišťo naklochní, dám si. Aj tú prasačinku tam. Ale naháňam ho, aby dal úplne všetku zeleninu, čiže nesmie chýbať kel, celer, pór, aj zemiak. Jednu mištičku mi zaleje len so zeleninou. Ukladám si a vyhadzujem na FBčko. Máš ju výstavnú.......
Či si mi narobila chute.Ja teraz po sviatkoch len tak plano varím,lebo moja polovička pribrala a ja nič.Je už na pohľad dobrá,varíš ju tak ako ja.Chválim Ťa.
od Silvestra ,,chudnem,, ,preto má šporák volno a ja jem iba také menej kalorické ,preto by ma zaujímalo či čistá huspenina ( lebo ja vnej mäso nemusím ) je skoro nekalorická -je to len ochutená voda ,alebo si mam utrieť ,,gebriny,,
Máš to krásne naservírované, robím podobne, najbližšie, keď budem môcť, a budú mať kolená, urobím, kým je chladno, lebo v lete sa do chladničky nezmestí, teraz môže ísť chladnúť na balkón
@medulienka122 , veru teraz je to veľmi dobre, lebo je ešte zima a aj ja to skladujem v studenej špajzi...dostala som od farmára čerstvé výrobky , tak som navarila a mám pokoj, nemusím každý deň niečo vymýšľať...dík za komentár.-)
Izabelka ja ju síce nemusím, ale zato môj chlap áno, priznám sa, že huspeninu som zatiaľ ešte nerobila, vďaka za super postup, teraz už viem ako na ňu:)
varila som minuly piatok, krasne stuhla, uz je po nej, pomaskrtila som si. Ale mna by zaujimalo priblizne mnozstvo vody do hrnca pri tom mnozstve masa. To pre tie, ktore sa na nu chystaju a boja sa, ze im to nestuhne. Krasny tanierik.
@neposed ,mala som ju teda poriadne stuhnutú a taká sa mi veľmi páči a bola úplne číra...dôležité je , ju variť úplne pomaly...priznám sa mäasko som nevážila, lebo ako mi to priniesol mäsiar, už aj som s tým robila, aby bolo všetko úplne čerstvé...ale koleno malo 2kg. z kožiek som použila polovicu, teda 1/2 kg. a nožička bola zadná ,čiže dlhšia, tá mala 600g. a odrezkov bolo 1/2 kg./dopíšem do tabuľky/..a všetko som varila v 7 litrovom hrnci, kde bola voda až po vrch..zostalo mi z vývaru, ale ja to mám rada, pochutnávam si ako na zmrzlinke..do misiek som dala hodne mäska, tak to máme radi, preto mi zvýšil vývar...a mrkvičku používam na zdobenie s vareným vajíčkom, cibuľkou...parááda.-)dík za komentár.-)
este som huspeninu nikdy nerobila, ale podla Tvojho receptu urcite najblizsie skusim, len musim zohnat kvalitne ingrediencie, nase slovenske :)
Dík za pripomenutie,idem si aj ja spraviť.Robím presne tak isto,len zeleninu pojem najskôr,kým je ešte horúca.
Tak robíš chute,hneď by som prisadla,lebo dvom sa neoplatí ani variť(a z toho len jedna môže ) :-) pekný a lákavý tanier.Varím,len ak čakám návštevu a tá je v nedohľadne :-)))
@frezia
Akože v nedohľadne !!! Len pekne tu huspeninku navar. Mám rád v nej len čisté mäsko bez kože, naspodok taniera čerstvo pretlačený cesnak a zaliať precedeným vývarom. Prídeme v hojnom počte - oznám termín .
Narobila si chute. Ja som ju už tiež dlho nerobila a to mám doma plnú mrazničku zabíjačky. Ale bude čoskoro, keď trochu usadnú vianočné chúťky a pochúťky :)

dodo46, ja ju robím presne tak ako Ty, bez efektov, len s mäskom, vývarom a pretlačeným cesnakom. Do mištičiek pre zvyšok rodiny pridávam aj kože, tak im to chutí. Potom máme v chladničke "kožkové" a "bezkožkové" farebne rozlíšené mištičky.
@Izabella929 , mas ju peknu, mam to rada. Jeden zlepsovak:
Po ciastocnom vychladení precedeny vyvar odmastnim tak, ze na hladinu polozim zlahka zlozenu papierovu servitku, niekolko kusov po sebe a tu potom zahodim. Mastnota vsiakne do nej a huspenina je bez tuku.
@besna ,veru treba navariť,kým je zima.-)my máme radi kože..@petr..ka ždý máme svoje overené recepty.-)@marienka44 ,viem o tejto možnosti,nevyužívam ju, mám strach, aby mi nezostali v polievke zbytky zo servítky...radšej pozbieram lyžicou a je to.-)@kimlo ,aj ty ľúbiš huspeninku? super.-) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za vaše milé komentáre.-)
@izabella929 s tou servítkou to radšej neriskuj, rob to tak ako doteraz po vychadnutí sa dá tuk pekne stiahnuť preč.
Ja mám jednu servítkovú príhodu s odpaľovaným cestom, nechcela som si zababrať váhu tak som do nej dala servítku a odvážila múku. No a potom, ako už správne tušíš, mi tá servítka spadla do kastróla spolu s múkou, rozvarila sa, takže celé to putovalo do ...
Ešte k tej huspenine, my sme ju voľakedy tiež varili so zeleninou - mrkva, petržlen - potom to v huspenine pekne vyzerá, ale teraz je to tu samý alergik, takže sme prešli k puristickej verzi - koleno, paprča, cibuľa cesnak, korenie a pre parádu si ju pred konzumáciou posypeme červenou paprikou.
@besna..veru neriskujem,bolo v hrnci veľa mäsa a veľmi nerada by som o všetko už uvarené prišla..radšej lyžicou pozbieram usadnutú masť a je to to v pohode...)ano zeleninu dávam, lebo petržlem hneď ham a mrkvičkou ozdobím huspeninu..aj tak sa dá, ako píšeš, jednoducho bez veľkých príprav...posypať paprikou a výborný chlebík k tomu a bašta je na stole.-)) ďakujem veľmi pekne za milý komentár.-)
@izabella 929
mastnotu zberám hneď po odstavení zo sporáka. Pomaly ju odoberám asi 1-2 cm vrstvu naberačkou z vrchu hrnca do misky. Po zatuhnutí natieram starší chlieb pre ovčiakov spolu s kožami a kosťami. Nič nepríde nazmar. Huspeninu cedím na plechy, pretože jej robím veľa a toľko tanierov ani nemám kde uskladniť. Každý si odoberie na tanier koľko vládze zjesť.4 plechy mám naskladané na balkone na seba a zaberajú málo miesta.Zalievam aj čistú bez mäsa len z cesnakom pre moju pani.
@dodo46 ,ty si ale parádny srandista,.)))máš dobré organizačné schopnosti, hneď sa všetci hlásia na maškrtný výlet k frezii68.-)))medulienka122, si veľmi milá, zapojila si sa super do dodovej agitácie.-)))ale som sa zasmiala.-)))
dodo46, ja huspeninu nalievam do gulášových misiek a keď sadne, oberiem masť a tiež sa podelím s havkami...ale mám v špajzi veľký stôl a ukladám misky tam,okno na špajzi je celoročne otvorené, takže je tam zima...vyrdží dlho huspeninka.-))
Tak som k tejto @dodovej výzve trafila náhodou a hneď mám k tomu ďaľší návrh.Mám síce rada návštevy,ale náš malý dvojizbový a teda dvojspáľňový byt nemá podmienky k hodovaniu,leda v kuchyni a aj na stojaka :-))) Teda nasmerujeme autobus k @izabellke ,lebo: 1/ má veľkú pec a veľké hrnce. 1/ má plno zaváranín cca 1000 fliaš a ešte jej po nás niečo zvýši. 3/Má talent na varenie,pečenie a má farmárske produkty.4/Má nás rada,lebo odpovedá na každý komentár.5/Má viac miesta,ako tu v bloku,lebo má iste záhradu.....argumenty mi končia,ale sú pádne,nie?Pekný večer :-)))
@dodo46 , lekár mi to dobre pichol, celkom dobre mi to padlo:-), ale vidíš - kríže ma už tak síce nebolia, ale milá @fr ézia68 sa z toho parádne vykrútila...Ďakujem, že si si na mňa spomenul," starou a vopuštěnou"...
@frezia68
Najprv sa sťažuješ, že varíš len keď máš návštevu a tá je v nedohľadne. Tak sme ti chceli urobiť radosť a vykonať súdružskú návštevu ,aby sme ťa potešili a ty si nás presmerovala k @izabellke929. Dobre si s nami vybabrala. A tak sa to pekne začínalo rysovať.Nevadí urobíme si huspeninu doma sami. Ale tých mastných riadov čo nás čaká.
@dodo46..si mal začať asi od konca,,,najprv zistiť súradnice a potom pozávať celú varechársku spoločnosť na bávštevu ku @frezia68...a ona šikovnica, čo by si mala robiť trovy a problémy so zabezpečovaním stolov a tanierov, hodila to na plecia mne, lebože mladšia viac unesie.-))))))
@frezia68 , som myslala, že niečo aj znesieš, ale ako vidím , najľahšie to ide, keď ten voz ťahá niekto iný.-)))))))))si milá a dobre si mi to teda vyrátala...)))ako by so ma poznala veľa rokov...)skoro vo všetkých bodoch si sa strafila presne.-)))vďaka vám všetkým za srandu, padlo mi to dobre.-))))
@medulienka122 , ani som netušila, že máš rada humor.-) nuž iba potvrdzujem, že naša @frezia je veľkáááááá šikulka, rýchlo sa z povinností vyzula a takto ušetrila groše aj námahu pri pečení chleba pre celý autobus.-))))))) vďaka, si veľmi zlatá.-)))
@dodo46 , nuž keď putovať na koniec sveta , tak aspoň veselo.-))mám dojem, že aj ty dodko si aj do voza aj do koča a tiež za každú srandu a to je v živote cenná deviza...humor nás všetkých lieči.-)))ďakujem za vyznanie.-)))
@dodo46 , haha...Dodko zlatý, koníka nemám, ale som dostala darom jeleňa v skutočnej veľkosti z Nemecka...)huspeninka je fajná, len nie často, zunuje sa.....mám tu kopoc prihod s jeleňom..už aj auto si jeden Maďar rozbil kôli nemu...tak sa pozeral do záhrady, že narazil do autobusu..druhý si doniesol brokovnicu, lebo si myslel, že je živý.-))))))
Izka, Dodo, ťukala som, až neviem, čo na to povedať - krása je slabé slovo,alebo asi tak:"Komu Pán Boh, tomu všetci svätí":-), je to požehnanie, mať toľko sily a umu na taký výsledok snaženia, u mňa hlava by chcela, ale telo nemôže, ale to nič, hlavne, že sme živí, " že jo"
Dnes som uvarila podľa tohto tvojho receptu Izka - @izabella929 huspeninu. Tuhne na balkóne, poobede čakám pánsku návštevu a ak všetko dobre dopadne zmením vďaka tvojej huspenine nick na "Papuľnatá" .......... hehe.

P.S.: srandujem, príde syn s deťmi ........
@hubata..Jarka moja milá, teším sa, že varíš takú fajnotku.-))ja som na dno gulášovej misky dala koliesko vareného vajíčka,mrkvičku som pokrájala na tenké,úzke pásy a urobila som okolo vajca slniečko a medzi mrkvičku som dala lístky zelerovej sušenej vňaťky...potom som uložila kúsky mäska, kože a až na závar som opatrne nalila vývar, aby sa mi táto paráda nepokazila...keď stuhla, misko som vložila na minútu do rajnice s horúcou vodou a položila na vrch misky so studenom tanier na ktorý som išla vyklopiť studeno a otočila a je to...)máš super nick, neviem prečo by si ho mala meniť a krásne pristane k foktke.-))) držím palce , aby si ty a tvoja huspenina mali dnes veľký úspech...)

Pridaj komentár k receptu: